Kouluvuosi on pyörähtänyt käyntiin ja lapset ovat jälleen uusien asioiden äärellä. Monissa perheissä lapsilla voi olla uutta opittavaa myös kotioloissa: heidän pitäisi osata olla jonkin aikaa yksin kotona.
Kun pieni koululainen tulee koulusta kotiin, voivat vanhemmat olla vielä töissä ja lapsi on tovin yksin kotona. Osaa lapsista tämä voi jännittää suuresti, kun taas toiset saavat ajan kulumaan helposti, mutta pulmatilanteissa heidän luovat ratkaisunsa voivatkin johtaa ongelmiin.
”Ennen kuin tulee turhan vaarallista ideaa tai pelko valtaa koko pienen mielen, kannattaa ratkaisuvaihtoehtoja miettiä yhdessä aikuisen kanssa ennakkoon”, suosittelee Suomen Palopäällystöliitto.
Liitto on koostanut turvallisen arjen tueksi näppärän muistilistan asioista, joita käydä pienen koululaisen kanssa läpi kotiturvallisuuden varmistamiseksi.
”Aikuisen on hyvä tiedostaa, että tutkimusten mukaan lapsi muistaa alle puolet hänelle kerrotuista turvallisuusohjeista. Siksipä ohjeita onkin syytä kerrata usein”, liitto muistuttaa.
Alla on poimintoja muistilistalta, jonka löydät kokonaisuudessaan Palopäällystöliiton sivuilta.
Koululaisen ollessa yksin kotona
- Selkeiden sääntöjen laatiminen – mitä saa ja ei saa tehdä.
- Mistä löytyvät tai miten saa yhteyden turvallisiin aikuisiin? Lapsen on hyvä tietää, voiko hän soittaa huoltajalleen tai onko aikuisen kanssa sovittu tarkistussoitoista. On myös hyvä sopia, jos mahdollista, kuka on lähellä asuva turvallinen aikuinen, jolta voi tarvittaessa pyytää apua.
- Miten välipala tehdään tai otetaan turvallisesti? Aikuinen voi varmistaa turvallisuuden laittamalla eväitä valmiiksi koululaiselle.
- Terävien välineiden, kuten juustohöylän, saksien tai veitsen, käytön opettelu ja säännöt niiden käyttämiseen tai käyttämättä jättämiseen.
- Ruoan lämmittämisen opettelu, jos lapsen on tarpeen itse lämmittää syömisensä.
- Sopikaa etukäteen, mitä sähkölaitetta koululainen saa yksin ollessaan käyttää.
- Käykää yhdessä läpi, miten tulipalon syttyminen ennalta ehkäistään omalla toiminnalla.
- Mitä, jos pelottaa? Pimeä, yksin olo, kummalliset äänet, naapurin koira tai äänekkäät aikuiset voivat olla koululaiselle kovinkin ahdistava kokemus. Tilanteiden ennakointi ja läpikäynti useaan kertaan helpottaa lasta pelkotilojen kanssa.
- Sähkökatkon varalta on hyvä sopia selkeä paikka, mistä löytyy aina helposti toimiva taskulamppu. Myös täysinäinen varavirtalähde puhelimelle on hyvä olla sovitussa paikassa.
Hätätilanteessa
- Miten koululaisen tulee toimia tulipalon sattuessa? On tärkeää käydä lapsen kanssa läpi, miten tulipalotilanteessa kotona toimitaan.
- Haavan tai muun haaverin sattumisen varalta lapsen kanssa on hyvä käydä ennakkoon läpi yksinkertaiset toimintaohjeet. Aiheutuipa vahingosta haava, murtuma tai muu ruhje, lapsi on hyvä opettaa pyytämään apua ensin aikuiselta ja sen jälkeen soittamalla hätänumeroon 112.
- Hätänumeroon 112 soittaminen.
- Opeta lapselle hätänumero 112 ja siihen soittaminen puhelimella tai 112 Suomi -sovelluksella.
- Käykää leikin varjolla läpi erilaisia hätäpuheluita, jottei soittaminen hädän hetkellä tunnu pelottavalta. Voitte katsoa myös Hätäkeskuslaitoksen ohjevideon lapselle.
- Lapsi saa ja lapsen tulee soittaa hätäkeskukseen hätänsä hetkellä, etenkin jos huoltajaa tai muuta aikuista ei saa kiinni avuksi.
Teksti: Miia