Kuinka vanhempi voi auttaa aknesta kärsivää teiniään?

Kuinka vanhempi voi auttaa aknesta kärsivää teiniään?
Kuva: Barbara Kryszto

Moni teini kärsii jossakin vaiheessa rasvaisesta ihosta. Iho on nuorelle usein hyvin herkkä paikka. Jos iho-ongelma on vakava, vanhemman kannattaa ohjata nuori lääkärin vastaanotolle. Huonon ihon aiheuttama stressi ja mielipaha voivat vaikuttaa hyvin haitallisesti nuoren itsetuntoon.

Parhaimmassa tapauksessa teinille tulee murrosiän aikana vain muutamia näppyjä ja rasvaisuusvaihe menee nopeasti ohi. Tällöin asia ei välttämättä niin paljon jää teiniä vaivaamaan, vaikka nuoren näkökulmasta yksikin näppy voi tuntua maailmanlopulta. Jos ongelma sen sijaan on todellinen ja nuori kärsii erittäin huonosta ihosta, kannattaa vanhemman pyrkiä auttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Akne on pahimmillaan vakava ihotulehdus, joka voi jättää ihon pintaan pysyviä jälkiä, jotka eivät katoa koko elinaikana. Lähes 80% ihmisistä kärsii aknesta jossakin vaiheessa elämäänsä. Tytöillä aknea ilmenee yleisimmin 14-17-vuotiaana ja pojilla jonkin verran myöhemmin. Joillakin oireet jatkuvat vielä aikuisena.

Taipumus akneen on usein perinnöllistä. Jos jommallakummalla vanhemmalla on ollut paha akne, on lapsella suurempi riski myös kärsiä aknesta murrosiässä. Tämä on hyvä tiedostaa jo etukäteen, jotta vanhemmat voivat ajoissa ohjata lapsen lääkäriin, mikäli iho-ongelma vaikuttaa voimistuvan.

Elintavoilla voi jonkin verran vaikuttaa aknen voimakkuuteen. Oireet saattavat pahentua esimerkiksi kuumalla ilmalla tai käytettäessä rasvaisia ihovoiteita. Hygieniasta tulee pitää erityisen hyvää huolta, jos iho on rasvaisuuteen taipuvainen. Toisin kuin jotkut luulevat, akne ei kuitenkaan ole seurausta huonosta hygieniasta.

Teini saattaa peittää vanhemmaltaan huonoon ihoonsa liittyvän ahdistuksen

Vaikka teini on näennäisen piittaamaton asiasta, on lähes varmaa, että murrosikäinen nuori kärsii henkisesti, jos iho on huonossa kunnossa. Toisiin nuoriin asia ei vaikuta kovin voimakkaasti, mutta toisten itsetunto saattaa heikentyä merkittävästi näppyläisen ihon takia.

Teini saattaa yrittää peittää ihon epäpuhtauksia meikeillä, mutta jos iho on hyvin huonossa kunnossa, meikit eivät peitä näppyjä ja saattavat päinvastoin vain pahentaa ongelmaa. Pahimmassa tapauksessa teini ei kehtaa näyttäytyä edes perheenjäsenilleen ilman meikkiä, jolloin hänen ihonsa saattaa hautua jatkuvasti paksun meikkikerroksen alla, jolloin tilanne pahentuu. Teini ei välttämättä itse ymmärrä, että tällainen toiminta pahentaa ihon tilannetta.

Nuorelle saattaa olla hyvin vaikeaa jutella vanhempiensa kanssa ihostaan ja hän saattaa jopa reagoida vihamielisesti, jos vanhemmat ottavat asian esiin. Tästä huolimatta vanhempien kannattaa pyrkiä hyvässä hengessä juttelemaan nuorensa kanssa erilaisista vaihtoehdoista, joiden avulla iho-ongelmaa voidaan hoitaa. Jos akne on hyvin paha, on olemassa lääkehoitoja, joiden avulla ihon usein saa rauhoittumaan. Vaikka nuori ei aluksi olisi vastaanottavainen avulle, usein ihon konkreettinen parantuminen vaikuttaa positiivisesti hänen mielialaansa ja sitä myöten parantaa hänen oloaan kokonaisvaltaisesti.

Lisätietoa aknesta ja sen hoitokeinoista voi lukea Terveyskirjaston sivuilta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *