Pitäisikö lapsella olla sometili? Jos, niin minkä ikäisenä?

Pitäisikö lapsella olla sometili? Jos, niin minkä ikäisenä?
Kuva: Julia Coimbra

Parents-sivustolla kerrotaan äidistä, jonka kolmasluokkalainen tytär sattumalta näki äitinsä Instagram-tilin ja ihastui siihen niin paljon, että vaati saada oman sometilin. Äiti heltyi lopulta ja antoi tyttären perustaa oman tilin. Yhdeksänvuotias tytär alkoi postata tililleen kuvia ja videoita itsestään tekemässä kärrynpyöriä, hassuja selfieitä sekä kuvia koirastaan. Äiti toteaa artikkelissa, että tytär käyttäytyy tilillään ikäiselleen sopivasti, mutta silti äidin täytyy jatkuvasti pitää häntä silmällä. Minkä ikäiselle lapselle voi avata sometilin?

Artikkelissa useat asiantuntijat pohtivat, mikä on sopiva ikä lapsen ensimmäisen sometilin avaamiseen. Periaatteessa tiliä ei edes saisi avata useimmille alustoille alle 13-vuotiaana ilman erityistä vahvistettua lupaa vanhemmalta. Monet lapset kuitenkin pystyvät kiertämään tämän säännön käyttämällä väärää syntymäaikaa ja esimerkiksi vanhemman sähköpostia, vieläpä usein vanhemman luvalla.

Artikkelissa todetaan, että 7-11 ikävuoden välillä lapset usein ajattelevat hyvin konkreettisilla tavoilla, eivätkä aina osaa miettiä hypoteettisia tilanteita. Jos esimerkiksi kahdeksanvuotias tyttö laittaa someen videon itsestään laittamassa hiuksiaan hän usein ajattelee, että hänen ystävänsä näkevät videon ja se tuntuu hienolta. Lapsi ei kuitenkaan usein pysty ajattelussaan odottamaan seuraavaa askelta ja miettimään, kuka muu mahdollisesti voi nähdä videon, kirjoittaa ilkeitä kommentteja sen yhteyteen tai välittää sen eteenpäin.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa ikää oman somekanavan perustamiseen

Paljon on kiinni siitä, minkälainen lapsi on kyseessä. Jotkut lapset ovat valmiita jo alle 13-vuotiaana ymmärtämään ja ottamaan vastuuta sometilin käytöstä, mutta suurin osa ei ole. Vanhempien kannattaa kysyä itseltään, onko juuri heidän lapsensa siinä iässä, että hän pärjää sosiaalisen median kanavan kanssa. Sen lisäksi, että lapsen tulee osata käyttää kanavaa oikein, hänen tulee osata myös olla kunnioittava muita ihmisiä kohtaan somessa.

Vanhemmalla tulee olla pääsy nuoren lapsensa sometilille

Jos kanava päätetään perustaa, nuoren lapsen ollessa kyseessä lapsen turvallisuus on tärkeämpää kuin yksityisyys. Vanhemman kannattaa käydä läpi lapsensa seuraajalista tasaisin väliajoin ja varmistaa, että listalla on vain turvallisia henkilöitä, jotka lapsi tuntee todellisessa elämässä. Jos listalla on tuntemattomia henkilöitä, nämä voi blokata.

Jos lapsi haluaa lähettää videoita esimerkiksi Youtubeen, häntä voi neuvoa lähettämään videot listaamattomina, jolloin niitä pystyvät katsomaan vain sellaiset henkilöt, joille on lähetetty linkki videoon. Jos videon julkaisee julkisena, kuka tahansa voi nähdä sen jo kommentoida sitä toisinaan ilkeilläkin tavoilla. Toinen tärkeä asia, joka vanhempien kannattaa muistaa, on sijaintitoimintojen asettaminen pois päältä. On tärkeää, ettei lapsen kuvien ja videoiden yhteydessä näkyisi tarkkoja sijaintitietoja.

Parents-sivustolta voi lukea lisää siitä, mitä vanhemman kannattaa ottaa huomioon, mikäli hän päättää antaa nuoren lapsensa avata ensimmäisen sometilin.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *