Älylaite rekisteröi ympäristön tapahtumia enemmän kuin arvaisi

woman in white coat holding silver iphone 6
Kuva: Jenny Ueberberg

Moni on kokenut hämmästyksen, kun on hetkeä aiemmin jutellut perheenjäsenen tai tutun kanssa tietystä asiasta, ja hetken kuluttua älylaitteen näytölle ilmaantuu mainos tästä asiasta. Tuntuu uskomattomalta ajatella, kuinka paljon älylaitteemme seuraavat meitä arkielämässä.

Älypuhelimessa, tabletissa ja läppärillä näkyy usein mainoksia asioista, jotka ovat juuri olleet mielessä tai joista on jutellut hiljattain jonkun kanssa. Toisinaan tämä saattaa tuntua jopa taianomaiselta. Taian sijasta usein kyse on siitä, että älylaite on rekisteröinyt toimintaamme verkossa tai jopa puheääntämme ja tarjoaa siihen sopivaa mainossisältöä. Joskus tämä saa miettimään, kuinka tarkasti oma älylaite onkaan käyttäjänsä profiloinut. Aina ei ole mukava tunne, että tiedostaa laitteen jatkuvasti tallentavan yksityiskohtaista tietoa omasta elämästä.

Älylaite on kaksiteräinen miekka: yksityisyyttään on vaikeaa hallita

Moni ei osaa laittaa pois päältä toimintoja, jotka tallentavat älylaitteen käyttöä tai toimintaa verkossa. Tämä pätee erityisesti vanhoihin ihmisiin, mutta myös monelle nuorelle kaikkien profilointitoimintojen sammutus ei aina ole helppoa. Jos ei pidä ajatuksesta, että älylaite seuraa jatkuvasti verkkotoimintaa ja ympäristön tapahtumia, kannattaa perehtyä siihen, kuinka tallennustoiminnot saa pois päältä.

Kaikki eivät välitä siitä, että älylaitteet seuraavat jokapäiväistä elämää niin intensiivisesti. Moni saattaa ajatella, että käytännössä itsestä on jo niin paljon tietoa verkossa tallentuneena, että on luultavasti mahdotonta poistaa kaikkea tietoa, vaikka sammuttaisi kaikki mahdolliset tallennustoiminnot. Tuulimyllyjä vastaan tuntuu turhalta taistella, siksi moni antaa tallennuksen jatkua.

Joskus personoiduista mainoksista voi olla hyötyä

Jos etsii tietoa netistä esimerkiksi jostakin tuotteesta, jonka on kiinnostunut ostamaan, saattaa siitä olla konkreettista apua, että ruudulle tulee relevantteja hakuihin liittyviä mainoksia. Näiden avulla voi löytää etsimänsä tuotteen nopeammin. Aina personoidut mainokset eivät siis ole pahasta. Jos niistä ei pidä, ne saa onneksi napsaistua pois päältä monissa selaimissa.

Nykynuoret ovat tottuneet siihen, että tietoa tallennetaan

Nykylapset ja nuoret kasvavat maailmaan, jossa on normaalia, että kaikenlaista tietoa tallentuu erilaisiin verkkopalveluihin. Kun nykylapset kasvavat aikuisiksi, heitä ei siksi ehkä häiritse ajatus tietojen tallentumisesta niin paljon kuin heidän vanhempiaan. Nykyvanhemmat sen sijaan ovat kokeneet ajan, jolloin ihmisen yksityisyys oli aivan eri tasolla kuin tänä päivänä. Nykynuorista voi tuntua uskomattomalta ajatella, että on ollut aika, jolloin ihmisestä ei ollut saatavilla julkisesti muuta tietoa kuin paperisen puhelinluettelon rivi. Nuo ajat ovat kaukana takana ja maailma on muuttunut täysin toisenlaiseksi. Muutosta ei voi estää, joten usein ainoa mahdollisuus on sopeutua siihen.

Miltä sinusta tuntuu ajatus, että suuri osa sinun ja perheesi arkielämää tallentuu osaksi profiilia, jonka perusteella älylaitteesi tarjoaa mainoksia ja muuta sisältöä?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.