Ensimmäiset kuukautiskivut saattavat pelästyttää tytön

Ensimmäiset kuukautiskivut saattavat pelästyttää tytön
Kuva: Kelly Sikkema

Kun tytöllä alkavat kuukautiset, vuotoon liittyvä vatsakipu voi olla alusta asti hyvin voimakasta. Vanhemman kannattaa etukäteen jutella lapsen kanssa siitä, että vatsassa voi tuntua kipua, kun kuukautiset alkavat. Muutoin kuukautiskivut voivat pelästyttää tytön.

Kuukautiset voivat toisinaan alkaa jo hyvin nuorena. Lapsen on tärkeää tietää, mitä odottaa, jottei hän pelästy kipua, mikäli hän sattuu olemaan yksin kuukautisten alkaessa. Itselläni kuukautiskivut ovat aina olleet kovat. Muistan hyvin ensimmäisen kerran, kun tunsin kuukautisiin liittyvää kipua vatsassani. En ollut koskaan tuntenut mitään vastaavaa. Yritin ensin saada kipua lakkaamaan liikkumalla ja painelemalla vatsaa. Eihän se tietenkään auttanut, vaan pahensi vain tilannetta.

Lopulta menin kertomaan äidilleni kivusta. Hän ymmärsi mistä oli kyse ja neuvoi minua makaamaan rennosti sängyllä ja laittamaan vatsan päälle lämpimän huovan. Ajatuksena oli, että jos vatsan alueen lihakset ovat rentona, kipua tuntuu vähemmän. Taktiikka oli toiminut hänellä itsellään.

Minun kohdallani kipu oli kuitenkin niin voimakasta, ettei huovan pitäminen vatsan päällä auttanut lainkaan. Kipu vain jatkui ja tunsin voimakasta epätoivoa, kun ajattelin, ettei se lakkaa ollenkaan. Kun äitini ymmärsi, etteivät perinteiset konstit auttaneet, hän antoi minulle kipulääkettä, muistaakseni Buranaa. Se auttoi pienen odottelun jälkeen ja kipu lakkasi.

Vaikka kokemuksesta on jo kulunut aikaa, se on yhä kirkkaana mielessäni, koska kipu oli niin kovaa. Muistan selvästi, minkä värinen ja tuntuinen peitto oli, jolla koitin lämmittää vatsaani, jotta saisin lihakset rentoutumaan ja kivun lakkaamaan. Ehkä kivun tunne voimisti tällaisten pienten yksityiskohtien painumista mieleen.

Siitä lähtien olen aina tuntenut voimakasta kipua kuukautisten aikana. Iän myötä kipu on ehkä hivenen helpottanut, mutta joka kuukausi joudun ottamaan kipulääkettä vähintään kerran vuotopäivien aikana.

Tyttären kuukautiskivut voivat olla paljon voimakkaammat kuin äidillä

Vaikka vanhemmalla itsellään ei olisi ollut kuukautiskipuja, hänen lapsellaan voi silti niitä olla. Siksi kannattaa puhua tästä aiheesta lapsen kanssa hyvissä ajoin ennen kuin kuukautiset alkavat. Jos lapsi ei tiedä, että asiaan saattaa liittyä todella voimakasta äkillisesti alkavaa vatsakipua, hän voi pelästyä, jos sattuu olemaan poissa kotoa kipujen alkaessa. Sen sijaan jos asiasta on juteltu vanhemman kanssa, lapsi osaa yhdistää kivut kuukautisiin, jolloin tilanne ei vaikuta yhtä pelottavalta.

Jos kivut ovat kovat, kannattaa käydä lääkärissä

Kun kuukautiset alkavat ja mikäli ne ovat kivuliaat, ei kivusta kannata jäädä kärsimään vaan kannattaa käydä lääkärin kanssa keskustelemassa, minkä tyyppinen lääke olisi sopivin kuukautiskipujen hoitoon. Tähän tarkoitukseen löytyy nykyään monia erilaisia vaihtoehtoja, jotka ovat vatsaystävällisempiä kuin esimerkiksi säännöllinen Buranan käyttö.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *