Uusi harrastus koko perheelle? Polkujuoksu innostaa lapsiakin

man in black jacket and black pants standing in the middle of forest during daytime
Kuva: Kelly Sikkema

Säännöllinen liikunta tekee hyvää ja auttaa ylläpitämään terveyttä. Luonnossa ja metsässä oleskelulla on myös hyviä terveysvaikutuksia, ja kun yhdistää liikunnan ja luonnon, saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Polkujuoksu tarjoaa tähän mainion mahdollisuuden – koko perheelle.

Polkujuoksulla tarkoitetaan nimensä mukaisesti poluilla juoksemista. Lajin suosio on viime vuosina ollut kasvussa aikuisten keskuudessa, mutta polkujuoksu innostaa myös perheen lapsia. Lajin tarjoamat luontokokemukset koukuttavatkin kaiken ikäisiä.

Lasten vähäisestä liikunnan määrästä on oltu huolissaan. Polkujuoksu voi tarjota tähän hauskan ja monipuolisen keinon, jonka avulla perheen lapsetkin saadaan löytämään liikunnan ilot. Keväällä 2022 perustettu espoolainen lasten ja nuorten polkujuoksuseura Trail Blazers pyrkii juuri tähän. Seuran yhteislenkeillä on huomattu, miten lapset ovat mestareita käyttämään mielikuvitustaan ja viihtymään poluilla.

”Vaihtelevan maaston ja alustan ansiosta polkujuoksu kehittää lihaksistoa ja haastaa sopivasti tasapainoa. Lätäköt, kaatuneet puunrungot, kivet ja erilaiset maastot merkitsevät etenkin perheen lapsille hauskaa, leikinomaista seikkailua”, Jasmina Nikula kertoo.

”Perheen yhteisellä lenkillä voi esimerkiksi kohdata metsäneläimen tai osua marjamättäälle. Tai mikä voisi tuoksua ihanammalta kuin sateen raikastama metsä”, jatkaa Nikula, joka on yksi Trail Blazers ry:n perustajista ja ohjaajista.

Luonnossa ulkoilu tärkeää perheille

Luonnossa ulkoilu on lähellä suomalaisten perheiden sydäntä. Tutkimuksetkin osoittavat tämän, sanoo polkujuoksun lajivastaava Topi Kiljunen Suomen Ladulta. Hän toteaa, että poluilla liikkuminen juosten, kävellen tai pyörällä, on keino kasvattaa suomalaisten vahvaa luontoyhteyttä myös perheen seuraaville sukupolville.

”Suomalaiset ovat EU:n ulkoilevin kansa. Suomalaiset perheet liikkuvat huomattavan paljon luontopoluilla ja lähimetsissä. Luonnon terveysvaikutukset immuunipuolustusjärjestelmälle, mielialaan sekä lasten ja nuorten kehitykseen ovat luonnon tarjoaman hyvän olon tunteen lisäksi tutkittuja järkisyitä suunnata ulos poluille koko perheen voimin”, Kiljunen kertoo.

Seuraavat vinkit auttavat pääsemään alkuun polkujuoksussa koko perheen voimin

  • Kaiva kamppeet kaapista. Lajia voi kokeilla, kun jalassa on hyvin istuvat lenkkarit ja päällä mukavat vaatteet liikkumiseen. Usein nämä löytyvät jo valmiiksi perheen vaatekaapista – polkujuoksu onkin edullinen harrastus. Jos kärpänen puraisee, voi hankkia lajiin suunniteltuja varusteita kuten pitäväpohjaiset juoksukengät.
  • Avaa ovi lähiluontoon. Puolella suomalaisista perheistä, lähimetsä on keskimäärin 300 metrin päässä kotiovesta. Usein polkujuoksua voi harrastaa ihan lähimetsässä – joskus ympärillä olevaa luontoa pitää vain katsoa uusin silmin, poiketa tieltä metsään ja kokeilla, mihin polku johtaa.
  • Ota mukaan pallo, keppihevonen tai luuppi. Polkujuoksu on hyvä kumppani monen muun lajin ja leikin oheen. Voit kytkeä polkulenkkiin muita lapsen mielenkiinnon kohteita ja ottaa lenkille mukaan esimerkiksi keppihevosen, jalkapallon tai luupin, jos ne innostavat lasta.
  • Kävele, konttaa, kiipeile. Vaikka puhummekin polkujuoksusta, ei polulla tarvitse jatkuvasti juosta – eivät aikuisetkaan niin tee. Voit kokeilla esimerkiksi luontoparkouria ja liikkua kaatuneilla puunrungoilla, puiden oksilla, kivillä ja kannoilla omaa mielikuvitusta käyttäen.

Lisää vinkkejä löydät Suomen Ladun sivuilta täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.