Raskauden ehkäisyä tarvitsevilla on monia vaihtoehtoja sekä niin hormonaalisten että hormonittomien ehkäisymenetelmien osalta. Hormonittomien ehkäisymenetelmien suosio on alkanut lisääntyä ja moni hormonaalista ehkäisyä ennen käyttänyt onkin siirtynyt hormonittomaan versioon.
Suosituimpien hormonittomien ehkäisymenetelmien joukossa ovat niin sanottu luonnonmenetelmä tai rytmimenetelmä, joka tunnetaan myös ”varmoina päivinä”, kuparikierukka, kondomi sekä sterilisaatio. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta.
”Varmat päivät”
Tämä ehkäisymenetelmä perustuu siihen, että kuukautiskiertoa seurataan tarkkaan ja henkilö tunnistaa ovulaation ajankohdan. Hedelmällisinä päivänä on käytössä joko lisäehkäisy tai yhdyntää ei noina päivinä ole. Rytmimenetelmä tai luonnonmenetelmä vaatii paljon tarkkuutta ja oman kehon toiminta on tärkeä tuntea hyvin. Tässä menetelmässä kehon lämpötila mitataan aamuisin sekä seurataan vuodon koostumusta. Kun ovulaatio koittaa, on kehon lämpötila hieman korkeampi. Monet käyttävät varmojen päivien seuraamisessa apunaan erilaisia kiertoa seuraavia sovelluksia.
Naistentautien erikoislääkäri ja Tampereen yliopiston kliininen opettaja Riikka Vuorinen on kuitenkin huolissaan varmojen päivien suosiosta.
”Rytmimenetelmä sopii ehkäisyksi hyvin täsmälliselle ihmiselle, jolle raskaaksi tuleminen ei olisi maailmanloppu. Sellaiselle, joka pyrkii siirtämään mahdollista raskautta ehkäisyn sijaan”, Vuorinen kertoo Me Naisissa.
Kuparikierukka
Kuparikierukka erittää kohtuun kuparia, joka vaikeuttaa siittiöiden kulkua ja hedelmöittämiskykyä. Kuparikierukka on pitkäkestoinen ehkäisy, sillä sitä voi käyttää jopa 10 vuotta. Kierukan käytössä on kuitenkin omat riskinsä.
”Kupari aiheuttaa kohdussa tietynlaisen kontrolloidun tulehdustilan. Mikäli henkilöllä on riskinä altistua seksitaudeille, voi kuparikierukka johtaa lantion alueen tulehdukseen”, Vuorinen sanoo.
Kuparikierukalla on myös muita sivuvaikutuksia, kuten runsaammat ja kivuliaammat kuukautiset.
Kondomi
Kondomi on suosittu ehkäisymuoto, jota käytetään myös muiden ehkäisymenetelmien rinnalla, koska se suojaa sukupuolitaudeilta. Vuorinen toteaa, että kondomin ehkäisyteho on kohtalainen, mutta käyttötavalla on merkitystä.
”Täydellisellä käytöllä kaksi naista sadasta tulee raskaaksi vuoden käytön jälkeen. Tyypillisellä käytöllä luku nousee viiteentoista”, hän sanoo ja viittaa tyypillisellä käytöllä esimerkiksi kondomin rikkoutumiseen tai liian myöhäiseen asettamiseen.
Sterilisaatio
Sterilisaation edellytykset on määritelty Suomen laissa, mihin lukeutuvat muun muassa se, että sterilisaation haluava on täyttänyt 30 vuotta, hänellä on kolme lasta tai hänellä on epätavallisen huonot mahdollisuudet ehkäistä raskaus muilla tavoin.
Vuorinen on sanonut Me Naisille, että sterilisaatio on erinomainen vaihtoehto, jos muut vaihtoehdot eivät ole mahdollisia. Hän kuitenkin muistuttaa, että toimenpideriskit ovat erilaiset naisilla ja miehillä.
”Toimenpideriskit ovat miehillä pienemmät kuin naisilla. Naisen operaatio on laajempi, ja henkilö on nukutettava”, Vuorinen kertoo.
Naisten sterilisaatio tehdään leikkauksessa vatsaontelon tähystyksessä, kun taas miesten tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisesti.
Lähde: Me Naiset
Teksti: Miia