Lapsen odotetut ensimmäiset sanat – Milloin ne tulevat?

toddler wearing yellow long-sleeved shirt
Kuva: Jen Theodore

Lapsen kehityksen seuraaminen on antoisimpia asioita vanhemmuudessa. Eräs vanhempien yleisimpiä pohdinnan aiheita on oman lapsen puhumaan oppiminen. Milloin tämä jännittävä hetki on odotettavissa?

Tuoreella vanhemmalla on mielessä lukemattomia kysymyksiä liittyen lapsen kehitykseen. Missä vaiheessa lapsi alkaa ymmärtämään erilaisia asioita? Entä missä vaiheessa hän alkaa tapailla ensimmäisiä sanojaan? Jokainen lapsi on erilainen, eikä siksi voi antaa tarkkoja aikaikkunoita sille, milloin tietty lapsi läpikäy tietyn kehitysvaiheen. Usein lapset kuitenkin alkavat muodostaa ensimmäisiä äänteitään varsin varhaisessa vaiheessa.

Lapset kuuntelevat aktiivisesti puhetta syntymästään lähtien ja oppivat assosioimaan tietyt äänet tuttuihin äänilähteisiin, kuten esimerkiksi koiran haukkumisen perheen koiraan. Alkuvaiheessa vauva ei osaa kommunikoida muilla tavoin kuin itkemällä. Pian hän kuitenkin alkaa tapailla ensimmäisiä pidempiä vokaaliäänteitään. Nämä äänteet toimivat myöhemmin perustana ensimmäisille sanoille.

Vauvat voivat jo neljän viikon iässä erottaa tietynlaisia äänteitä toisistaan. Keskimäärin kahden kuukauden ikäisenä vauva alkaa yhdistämään ääniä tietynnäköisiin huulten liikkeisiin. Noin 4-6 kuukauden ikäisenä vauva alkaa yleensä ääntelemään enemmän. Hän ryhtyy harjoittelemaan myös konsonantteja, kun hän oppii käyttämään kieltään työkaluna niiden tuottamiseen.

Tässä vaiheessa vauva alkaa myös keskittymään tuttuihin sanoihin ja kiinnittämään niihin huomiota, kuten omaan nimeensä, “äitiin” tai “isään” ja vastaaviin sanoihin, joita perheessä käytetään paljon. Keskimäärin neljän kuukauden ikäisenä vauva saattaa jo tunnistaa oman nimensä, mutta ei vielä ymmärrä, että nimi tarkoittaa häntä. Koska vauva kuitenkin kuulee oman nimensä usein, tässä vaiheessa nimi luokitellaan vauvan mielessä tärkeimpien sanojen ryhmään. Vasta keskimäärin kuuden kuukauden ikäisenä vauva alkaa ymmärtämään, että nimi itse asiassa viittaa häneen.

7-12 kuukauden ikäisenä lapsen ääntely alkaa muistuttaa jo selvästi sanoja. Hän toistelee tietynlaisia äänteitä uudestaan ja uudestaan. Tässä vaiheessa hän alkaa myös tunnistamaan tuttuja sanoja ja yhdistämään niitä tiettyihin objekteihin. Tällaisia sanoja voivat olla esimerkiksi “pullo”, “sänky” ja vastaavat sanat.

Lapsen sanavarasto kasvaa alussa hitaasti

Moni lapsi tapailee ensimmäisen syntymäpäivänsä tienoilla yksinkertaisia sanoja kuten “äiti” tai “isä”. Kun ensimmäinen sana on onnistuttu tuottamaan, lapsi jatkaa välittömästi harjoittelua ja pyrkii puhumaan enemmän. Aluksi sanavarasto kasvaa hitaasti, kenties vain muutamilla sanoilla kuukaudessa. Lapsi alkaa myös esittämään yhden sanan kysymyksiä. Hän saattaa esimerkiksi sanoa “pullo?” halutessaan pullon, sen sijaan että hän sanoisi “saanko pullon?”. Lapsi alkaa myös käyttämään sanaa “ei”, jonka vanhemmat tulevat kuulemaan varsin usein tästä eteenpäin.

19-20 kuukauden ikäisenä lapselle sanotaan tapahtuvan “kieliräjähdys”. Tähän asti kielellinen kehitys on saattanut olla hidasta, mutta yhtäkkiä lapsi alkaa oppimaan jatkuvasti kiihtyvällä nopeudella. Hän saattaa oppia yhden päivän aikana jopa yhdeksän eri sanaa. Tämän etapin jälkeen mikään ei enää pidättele lasta, vaan kielenoppiminen lähtee etenemään vyöryn lailla.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.