Pihaan voi perustaa hyönteishotellin lapsen kanssa

brown wooden bird house on white wall
Kuva: Mika Baumeister

Hyönteishotelli on kaunis pihakoriste ja tarjoaa jännittävää sisältöä lapsiperheille. Hotellihuoneiden täyttymistä seuratessa lapsi oppii hyödyllistä tietoa puutarhan pienimmistä asukkaista ja pörriäiset hyötyvät, kun saavat talvehtimispaikkoja. Jos lapsi pelkää hyönteisiä ja “ötököitä”, hyönteishotellin avulla voi pelkoa mahdollisesti onnistua lievittämään.

Monilla on jossain kohtaa varhaislapsuutta vaihe, jossa erilaiset ötökät ja hyönteiset jännittävät, ehkä pelottavatkin. Lapsi saattaa pelätä maassa vipeltäviä muurahaisia. Hyönteishotelli näyttää lapsesta usein hauskalta leikkitalolta, varsinkin jos hotelli on värikkääksi maalattu. Leikkitalo ei vaikuta uhkaavalta, päinvastoin moni lapsi haluaisi viedä hyönteishotellin puutarhan sijasta huoneeseensa, jossa sillä voi leikkiä.

Hyönteishotellissa “asuva” hyönteinen ei välttämättä ole yhtä pelottava kuin maassa juokseva

Vaikka lapsi arastelisi hyönteisiä, pienessä söpössä “talossa” asuvat perhoset, pörriäiset ja muut hyönteiset eivät välttämättä vaikuta ajatuksen tasolla niin uhkaavilta, kuin maassa vipeltävät pienet eliöt. Toki jos lasta kovasti pelottaa, ei häntä pidä yrittää pakottamalla opettaa pitämään hyönteisistä. Jos lapsen tunteeseen on mahdollista vaikuttaa lempeällä rohkaisulla, hyönteishotellin avulla voi samaan aikaan opettaa myös monia hyödyllisiä asioita luonnosta. Samalla pihan pörriäiset hyötyvät siitä, että pihapiirissä on niille turvapaikka talvehtimista varten.

Lapselle voi kertoa, että hotellin avulla voidaan auttaa pihan hyönteisiä löytämään pesäpaikkoja talveksi. Lapsen kanssa voi yhdessä valita hotellille sijoituspaikan pihalta ja päivittäin voi käydä seuraamassa, onko hotelliin ilmaantunut asukkaita. Jos hotellin kolojen suulle on ilmaantunut savitulppa, tämä merkitsee, että kyseiseen koloon on asettunut hotellivieras. Savitulppa kertoo siitä, että koloon on munittu. Tulppa suojaa munia ja sen alle emo on varannut toukille ravintoa. Vaikka kolossa ei olisikaan savitulppaa, voi hotelli siitä huolimatta olla asuttu. Tällöin voi asukkaita etsiä suurennuslasin avulla varovasti koloon tähyten, kuitenkin siten, ettei asukkeja häiritä koskemalla hotelliin.

Hyönteishotellin avulla lapsi voi oppia paljon arvokasta tietoa pihan erilaisista asukeista

Talveksi hotelli tulee suojata niin, etteivät linnut pääse nokkimaan hotellihuoneita ja niiden asukkaita. Hotellin voi viedä ulkovarastoon tai jos sen jättää paikoilleen pihalle talveksi, sen aukot voi suojata laudalla tai muulla peitolla. On tärkeää, että hotelli on talvella luonnollisessa ulkolämpötilassa, lämmitetty varasto ei siksi sovi säilytyspaikaksi.

Jos hotellin aukot peittää laudalla, täytyy muistaa poistaa peite keväällä aikaisessa vaiheessa, jotta asukkaat pääsevät pois huoneistaan. Jos hotelli on ollut ulkovarastossa, se tulee tuoda samaan paikkaan, jossa se oli edellisenä kesänä. Siksi kannattaa valita sellainen paikka hotellille puutarhassa, jossa se voi olla vuodesta toiseen. Hotellia ei pidä siirtää puutarhassa joka kesä toiseen sijaintiin.

Ylen sivuilta voi lukea lisää tietoa hyönteishotellin pitämisestä ja ohjeita siitä, kuinka hotellia huolletaan.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.