Fiksumpaa riitelyä: Tämä taktiikka voi pelastaa parisuhteen!

silhouette of man and woman under yellow sky
Kuva: Eric Ward

Kumppanin kanssa riitelyä voi olla vaikea välttää täysin, mutta parisuhteen riitelytaktiikoita ja -taitoja hiomalla riidat eivät ole suhteelle niin myrkkyä. Asiantuntijaneuvoilla riitatilanteet voi käsittellä fiksummin ja näin oppia riitelemään tavoilla, jotka vahingoittavat suhdetta vähiten.

Mieti hetki, miten sinä ja kumppanisi riitelette. Sisältävätkö riidat syyttelyä ja negatiivisia ilmaisuja vai käsittelettekö konflikteja omien tunteiden kautta? Parisuhteen riitelytavat voivat nimittäin vaikuttaa siihen, kuinka hyvin suhde tulee kestämään.

Parisuhdetutkimuksen saralla uraa tehnyt psykologi John Gottman on yhdessä seurantatutkimuksessaan ennustanut, miten todennäköisesti parit eroavat havainnoimalla parisuhteen riitojen ensimmäisiä minuutteja. Eronneet parit aloittivat keskustelut negatiivisuudella ja käyttivät vähemmän positiivisia ilmaisuja kuin parit, jotka eivät eronneet tutkimusaikana.

Tämän myötä on kehitetty parisuhteen pehmeä aloitus-riitelytaktiikka (engl. soft start-up), jonka avulla parit voivat riidellä fiksummin ja suhteen kestävyyttä tukevalla tavalla. Taktiikka on yksinkertainen: riidan tai konfliktin alussa ongelma tuodaan esiin ilman syyttelyä ja keskustelu alkaa tavalla, joka ei suoraan kritisoi tai hyökkää kumppania kohtaan. Tässä on huomioitava sanojen lisäksi myös elekieli.

Tässä riitelytaktiikassa on tarkoitus pitää keskustelu rakentavana, mikä mahdollistaa sen, että kumppani on vastaanottavaisempi kuuntelemaan toisen huolia ja ajatuksia eikä päädy heti puolustuskannalle. Pehmeät aloitukset eroavat selvästi negatiivisemmasta aloituksesta, kuten alla olevat esimerkit osoittavat:

  • ”Minua turhauttaa, kun tiskipöydälle on kertynyt likaisia astioita aina päivän päätteeksi.” vs. ”Et koskaan hoida tiskejä ja jätät kaiken minun tehtäväkseni ja olen väsynyt siihe.”
  • ”Haluaisin jutella siitä, miten lasten kuskaaminen harrastuksiin hoidetaan ja minusta tuntuu, etten tule kuulluksi.” vs. ”Et koskaan kuuntele minua, kun puhun lasten kuskaamisesta harrastuksiin.”

Parisuhteen riidat loppuvat samassa hengessä kuin alkavatkin

Pehmeä aloitus -taktiikka on käytännössä tapa aloittaa riitojen ja ongelmatilanteiden puiminen minä-muodossa eikä sinä-muodossa, mikä auttaa välttämään syyttelyä. Taktiikka vaatii myös sitä, että pari pitäytyy faktoissa ja omissa tunteissa sen mukaan, miten ne liittyvät kinasteluaiheeseen.

Esimerkki pehmeästä aloituksesta: ”Minua turhauttaa, kun pyysin apuasi pyykkien kanssa tänään, mutta mitään ei tapahtunut.” Samaan aiheeseen liittyvä huono aloitustapa voisi olla esimerkiksi: ”Miksi en ottanut sellaista puolisoa, joka auttaisi pyykkien kanssa.”

Gottmanin tutkimus osoittaa, että pehmeä aloitustapa on merkittävä, koska riidoilla on tapana loppua samassa hengessä kuin ne alkoivat. Jos riita alkaa hyökäten ja syyttelevästi, ei keskustelun päätteeksi ilmapiiri ole sen positiivisempi, vaan se voi olla kehittynyt jopa entistä huonommaksi kuin ennen riitaa.

Pehmeä aloitus -taktiikka sen sijaan voi auttaa pehmentämään asennetta riidanaihetta kohtaan tavalla, joka on terve, kunnioittava ja tehokas. Pehmeä aloitus kannattaakin muistaa seuraavan kerran, kun riita tai konflikti on kehittymässä.

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.