Antaisitko sinä lapsesi nimeksi Barbie tai Ken?

baby's pink panty
Kuva: Kelly Sikkema

Barbie-elokuva on ollut suunnaton menestys viime kuukausina elokuvateattereissa. Nykyvanhemmat muistavat hyvin tämän kuuluisan nuken lapsuudestaan. Barbie-elokuvan suosion pyörteissä moni vanhempi on inspiroitunut harkitsemaan lapsensa nimeämistä elokuvan päähahmojen tyylisesti. Barbien lisäksi myös muut elokuvat ovat inspiroineet vanhempia lastensa nimien valinnassa.

Parents-sivustolla kerrotaan, että jo nyt havaitaan nimien “Barbie” ja “Ken” sekä samantyyppisten nimien suosion kasvaneen lapselleen nimeä aprikoivien vanhempien keskuudessa. Tämä havaitaan muun muassa siitä, että erilaisista suosittuja lasten nimiä sisältävistä tietokannoista etsitään nyt enemmän tämäntyyppisiä nimiä kuin aiemmin.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että tulevina vuosina kadulla vastaan kävelee enemmän Barbieita ja Kenejä. Nämä nimet ovat kuitenkin nykypäivänä vanhanaikaisiksi miellettyjä ja vaikka vanhemmat etsivätkin tietoa tämäntyyppisistä nimistä, se ei vielä tarkoita, että he konkreettisesti päätyisivät antamaan lapsilleen tällaisen nimen. Mielenkiinnon kasvu näitä nimiä kohtaan vaikuttaa kuitenkin tässä vaiheessa selkeältä. Jää nähtäväksi, konkretisoituuko mielenkiinto vuosien saatossa näiden nimien yleistymiseksi.

Tarinat ja elokuvat ovat kautta aikain inspiroineet vanhempia nimen valinnassa

Barbie-elokuva ei ole suinkaan ainut, joka on inspiroinut vanhempia heidän miettiessään nimeä lapselleen. Esimerkiksi Harry Potter-elokuvat ovat toimineet inspiraationa monille vanhemmille nimen valinnassa. Tämä on näkynyt muun muassa elokuvan pääosissa olevien hahmojen nimien kasvaneella suosiolla. Harry, Hermione, Luna, Drako ja Lucius ovat yleistyneet niminä selvästi Harry Potter- elokuvien julkaisun jälkeen.

On myös havaittu, että esimerkiksi Marvel- aiheiset nimet ovat kasvattaneet suosiotaan samoihin aikoihin, kun Marvel- aiheisia elokuvia on tullut levitykseen.

Jo kulttielokuvan ”Ihmemaa Oz” julkaisun aikana vuonna 1939 havaittiin, että nimet Judy ja Dorothy muuttuivat samaan aikaan hyvin suosituiksi tyttöjen nimiksi. Judy Garland esitti elokuvan päähenkilöä Dorothyä. Vanhemmat vaikuttavat siis helposti antavan lapselleen sellaisia nimiä, jotka ovat olleet heille rakkaita ja merkityksellisiä heidän omassa elämässään silloinkin, kun nimet eivät ole todellisten henkilöiden nimiä.

Nimen valintaa kannattaa aina harkita vakavasti monelta kannalta

On toki ymmärrettävää, että vanhemmat valitsevat lapselleen nimeksi sellaisen nimen, joka herättää heissä positiivisia tunteita. Rakastettu elokuva tai kirja voi usein toimia vanhemmalle inspiraationa nimen valinnassa. Joskus tässäkin asiassa voi kuitenkin tapahtua ylilyöntejä. Jos lapselle antaa esimerkiksi liian selkeästi johonkin elokuvahahmoon assosioituvan nimen, hän saattaa pahimmassa tapauksessa joutua kiusaamisen kohteeksi nimensä takia. Vanhempien kannattaa siksi käyttää harkintaa nimen valinnassa, vaikka itse rakastaisikin jotakin nimeä yli kaiken.

Oletko sinä valinnut lapsellesi nimen jonkun rakastamasi tarinan pohjalta? Jos et ole, voitko ymmärtää vanhempia, jotka toimivat näin?

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.