Synnytyksen jälkeiseen masennukseen hoitoon uusi lääke

Kuva: Pexels/Polina Tankilevitch

10-20 prosenttia naisista sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Terveyskirjasto kertoo, että tämä masennustila on tavallisin lapsivuodeaikaan liittyvä terveysongelma ja se alkaa ensimmäisen kuuden viikon aikana synnytyksen jälkeen.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitomenetelmät edistyvät. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt ensimmäinen suun kautta otettavan kapselilääkkeen, joka on tarkoitettu juuri synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitoon.

Lääke on nimeltään Zurzuvae ja tutkimuskäytössä se helpotti synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavien oloa nopeasti. Tutkimuksissa lääkettä otettiin kerran päivässä 14 päivän ajan. Tutkimukseen osallistuneet havaitsivat 4-6 viikon aikana vähemmän masennusoireita ja moni koki huomattavaa hyötyä jo kolmen päivän kuluessa.

Aiemmin vain suonensisäisesti sairaalassa annosteltava lääke on saanut Yhdysvalloissa hyväksynnän synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitoon. Tämä hoito on ollut kuitenkin kallis yli 31 000 euron hintalapullaan.

Lääke on tulossa saataville Yhdysvalloissa myöhemmin vuoden 2023 aikana. Vielä ei ole tiedossa, saako lääke hyväksynnän ja tuleeko se mahdollisesti käyttöön myös Atlantin tällä puolen.

Metro kertoo, että lääkkeen kehittäjät hakevat Zurzuvaelle hyväksyntää myös episodisen masennustilan tai kliinisen masennuksen hoidossa. FDA on todennut, että lisätutkimukset ovat tarpeen ennen kuin lääkkeen hyväksyntä voidaan laajentaa koskemaan myös näitä masennustiloja.

Oireet tärkeä tunnistaa – äiti tarvitsee tukea

Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita ovat muun muassa alavireisyys, kiinnostuksen ja mielihyvän puute, vähäiset energiatasot sekä ahdistus, pessimistiset ajatukset ja muutokset unessa sekä ruokahalussa. Tähän masennustilaan voi myös liittyä ajoittain vaikeutta tuntea kiintymystä vauvaa kohtaan.

Vastaavat oireet ovat ohimenevinä luonnollisia ja kuuluvat normaaliin elämään. Terveyskirjasto kertoo, että monet synnyttäjät (50-80%) kokevat ensimmäisinä synnytyksen jälkeisinä päivinä ohimenevää itkuisuutta, surun tunnetta tai ahdistusta. Tästä tilasta puhutaan herkistymisenä tai baby blues -termillä. Yleensä nämä oireet häviävät parin viikon sisällä, mutta jos ne jatkuvat, voi tuolloin olla kyse synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoidossa on käytetty samoja menetelmiä kuin yleensä masennuksen hoidossa. Lievissä tapauksissa ensisijainen menetelmä on keskusteluhoito, kun taas keskivaikean tai vaikean tilan hoidossa käytetään myös lääkitystä.

Terveyskirjasto kertoo, että raskausajan ja synnytyksen jälkeisen masennuksen ennuste on hyvä, jos äiti saa tukea. Äiti tarvitsee usein käytännön apua vauvan hoidossa ja on tärkeää, että äiti saa mahdollisuuden levätä ja nukkua. Puolison ja läheisten tuen ohella myös vertaistuki on merkityksellistä, mitä voi saada muun muassa Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n kautta.

Paraneminen tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa ja täydellisen toipumisen ennuste on hyvä. Uusiutumisriski on kuitenkin erityisen suuri seuraavien synnytysten yhteydessä.

Lähde: Metro, Terveyskirjasto

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.