Nämä 6 tapaa auttavat tukemaan lapsen vastustuskykyä

Kuva: Pixabay / timkraaijvanger

Vilustuminen, flunssa ja muut sairastelut ovat osa jokaisen elämää, mutta erityisen tutuiksi ne tulevat pienten lasten perheissä. Kun elimistö taistelee bakteereja ja viruksia vastaan, lapsen vastustuskyky tehostuu, mutta sitä voi tukea myös kotioloissa monilla terveellisillä tavoilla.

Sairastelu kuuluu lapsiperhearkeen ja monien lastenlääkäreiden mielestä on normaalia, että lapsella on vuosittain 6-8 flunssaa tai korvatulehdusta, jotka auttavat kehon puolustusjärjestelmää kehittymään ja vahvistumaan. Vanhemmat voivat myös edistää tätä kehitystä suosimalla kotona tapoja, jotka antavat lisätukea lapsen vastustuskyvylle.

Näin voit tukea lapsen vastustuskykyä

Lisää hedelmien ja kasviksien määrää

Hedelmät ja kasvikset kuuluvat osaksi terveellistä ruokavaliota ylipäänsä, mutta niistä on hyötyä myös kun pöpöt kolkuttelevat ovella. Hyviä valintoja ovat muun muassa porkkanat, pavut, appelsiinit ja mansikat, jotka sisältävät vastustuskykyä tehostavia fytokemikaaleja. Ne auttavat elimistöä tuottamaan tulehduksia vastaan taistelevia valkosoluja. Lisäksi paljon fytokemikaaleja sisältävä ruokavalio voi suojata kroonisilta sairauksilta aikuisuudessa.

Enemmän unta

Moni aikuinen tietää, että univaje voi altistaa sairauksille, mutta sama pätee myös lapsiin. Erityisesti päiväkodissa käyvät lapset voivat altistua univajeelle, joten päiväkodin käytännöistä ja lapsen nukkumisesta kannattaa keskustella päiväkodin työntekijöiden kanssa. Jos lapsi nukkuu liian vähän, aikaista nukkumaanmenoaikaa varmistaaksesi, että lapsi saa riittävästi unta.

Koko perhe liikkumaan

Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta lisää luonnollisten tappajasolujen määrää aikuisilla ja säännöllinen liikunta on hyödyksi myös lapsille. Jotta lapset innostuvat liikunnasta, kannattaa vanhempien näyttää mallia. Liikkukaa siis yhdessä koko perheenä sen sijaan, että vain kannustaisit lapsia ulos leikkimään.

Opeta lapsi suojautumaan pöpöiltä

Tämä ei varsinaisesti tehosta vastustuskykyä, mutta kun opetat lapsen suojautumaan pöpöiltä, vähentää se vastustuskyvyn kokemaa rasitusta. Yksi helpoin tapa on opettaa lapsi pesemään kädet kunnolla. Lapsen sairastuessa kannattaa myös laittaa hammasharja vaihtoon, jotteivät pöpöt leviä sen kautta tai tartuta samaa tautia lapselle uudelleen.

Käytä antibiootteja vain tarvittaessa

Jotkut vanhemmat koettavat saada lääkärit kirjoittamaan antibioottireseptejä sairastaville lapsille, vaikkei siihen olisi todellisuudessa tarvetta. Jotkut lääkärit taas määräävät antibiootteja turhan helposti. Varmista siis lääkäriltä, ovatko antibiootit todella tarpeen.

Muista rokotukset

Suomessa on käytössä kansallinen rokotusohjelma ja lapsen rokotukset on hyvä pitää ajan tasalla. Suomessa kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus 13 eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan.

Lähde: Parents

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.