Ruoan hinta puhututtaa edelleen- Mikä on halvin ruokakauppa vuonna 2023?

Kuva: Pexels/ Erik Scheel

Iltalehti kirjoitti taannoin, että elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet noin 18-19 prosenttia vuoden takaisesta. Esimerkiksi maito on kallistunut yli 20 prosenttia. Suurin yksittäinen hinnannousu on tapahtunut auringonkukkaöljyn hinnassa, joka on puolet kalliimpaa kuin vuosi sitten. Mikä on ruoan hinnan tulevaisuus? Entäpä, mikä on halvin ruokakauppa tällä hetkellä?

Ruoan hinta on noussut lähihistoriassa ennätyslukemiin: ruoka kallistui helmikuussa 16% vuoden takaisesta. Esimerkiksi maito-tuotteet ja kananmunat ovat nousseet 22,2%, liha 21,1,% ja viljatuotteet 18%. Monien peruselintarvikkeiden hinta on noussut reilusti yli 30%, kuten esimerkiksi voi ja sokeri. Minkään tuoteryhmän hinta ei ole laskenut. Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut siten, että he ostavat vähemmän ja edullisempia tuotteita.

Mikä on ruoan hinnannousun takana? Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto vastaa: ”Pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia tuotantopanokset eli lannoitteet, energian hinta ja pakkausmateriaalit ovat lähteneet hurjaan nousuun, joka näkyy nyt sitten ruoan hinnan nousuna kuluttajille.”

Syyt ruoan hinnan nousun taustalla ovat korona-pandemia, Venäjän ja Ukrainan sota, lannoitteiden ja rehun hinnan nousut, kallistunut energia sekä se, että sääolosuhteet ovat pilanneet satoja, niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Mikä on halvin ruokakauppa vuonna 2023?

Taloustaito-sivuston ja Jenna Mattilan yhteistyössä tehdyssä YouTube-videossa, Jenna tekee samat ruokaostokset kolmessa eri kaupassa ja vertailee niiden hintoja keskenään ostoskuittien perusteella. Kuittien mukaan halvin ruokakauppa vuonna 2023 on Lidl, toiseksi halvin on Prisma ja kallein Citymarket. Jenna kuitenkin muistuttaa, ettei hän tässä vertailussa hyödyntänyt tarjouksia, vaan osti tuotteet ennalta sovitun ostoslistan perusteella. Etenkin hevi-tuotteissa tarjousten hyödyntäminen voi vaikuttaa suuresti ostosten loppusummaan. On myös huomioitava, että vertailussa oli vain nämä kolme ruokakauppaa.

Iltalehden tekemän 20 tuotteen vertailun perusteella S-ryhmän kaupan ruokakorin hinta on noussut 18,71% ja K-ryhmän puolestaan 19,5% verrattuna vuoden 2022 hintoihin. Helsingin Sanomat puolestaan vertaili hintoja vuoden 2023 alussa kahdeksassa päivittäistavarakaupassa. Selvästi halvin kauppa oli Lidl, siellä ostoskorin summa oli tuolloin jopa hieman vähemmän kuin vuoden 2022 syksyllä.

Ruoan hinnan tulevaisuus

Ruoan hinnan odotetaan kääntyvän vihdoin laskuun vuoden 2023 lopussa, arvioi Luonnonvarakeskus eli Luke. Ruoan hintaan kohdistuvat paineet ovat hellittämässä siten, että ruokaketjussa tarvittavien tuotantopanosten hinnat ovat kääntyneet laskuun. Lisäksi öljykasvien ja viljan tuottajahinnat ovat laskeneet edellisvuoden huippulukemista. Ihmiset ovat ostaneet vähemmän liha- ja maitotuotteita ja niiden myynnin ennustetaan vähenevän edelleen tänä vuonna.

”Vuoden 2023 keskimääräinen hintataso tulee silti olemaan 7–8 prosenttia edellisvuotta korkeampi alkuvuoden hintojen nousun seurauksena,” sanoo tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Hanna Karikallio Lukesta.

Pellervon taloustutkimus ja Luonnonvarakeskus ennustavat ruoan hinnan laskevan vuonna 2024 hieman. Aiempaan verrattuna ruoan hintataso tulee kuitenkin olemaan lähivuosina korkeammalla. Jokin yllättävä tapahtuma globaalisti voi kuitenkin muuttaa tilannetta.

Mitä ajatuksia ruoan nykyinen hinta sinussa herättää? Mikä on mielestäsi halvin ruokakauppa?

Lähteet: Iltalehti, Helsingin Sanomat, Kotiliesi, Luonnonvarakeskus, MTV, Taloustaito, Uusi Suomi

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.