10 vinkkiä, joilla parannat välejä lapsesi kanssa

Kuva: Pixabay/ 27707

Vanhemman ja lapsen välinen suhde on yksi monimutkaisimmista ihmissuhteista. Sitä haastaa muun muassa raskas pikkulapsivaihe univelkoineen ja uhmaikineen, jatkuva muutos ja kasvu sekä nuoren itsenäistyminen ja murrosikä.

Vanhemman ja lapsen välinen suhde vaatii huomiota ja huolenpitoa siinä missä muutkin ihmissuhteet. Listasimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla voit parantaa välejä lapsesi kanssa.

1. Ole aidosti läsnä

Lapset kasvavat hurjaa vauhtia ja arki-iltoina yhteistä aikaa on vähän, joten pyri olemaan aidosti läsnä aina ollessasi lapsesi kanssa. Yhteisinä hetkinä puhelimien tulisi olla poissa näkyviltä.

2. Läheisyys

Läheisyys, kuten halaukset, suukot ja silittely tulisi olla isossa roolissa päivittäisessä vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Läheisyys vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta sekä ylläpitää molempien terveyttä.

3. Päivittäinen kuulumisten vaihto

Päivittäinen kuulumisten vaihto on tärkeää. Varaa sille säännöllisesti aikaa esimerkiksi ruokailun yhteydessä tai nukkumaan mennessä. Hyvä tapa on aloittaa kuulumisten vaihto yhteisen ruokailun äärellä ja jatkaa sitä ennen nukkumaanmenoa. Tee lapselle tarkentavia kysymyksiä, jotta saat selville lapsesi todelliset kuulumiset.

4. Anna tilaa kaikille tunteille

Lapsen tulisi voida näyttää avoimesti kaikki tunteensa. Negatiivisten tunteiden läikkyessä yli, on vanhemman syli lapselle turvallisin ja paras paikka. Huonostikaan käyttäytyvää lasta ei pitäisi passittaa omaan huoneeseen yksin hankalien tunteiden kanssa, vaan lapsesi tarvitsee rauhallisen aikuisen tuekseen, päästäkseen ikävien tunteiden yli. Näin hän myös oppii tilanteesta parhaiten.

5. Keskusteluyhteys

Hyvä keskusteluyhteys on ensiarvoisen tärkeää. Keskusteluyhteyttä kannattaa vaalia varaamalla sille aikaa pitkin päivää. Anna lapsellesi mahdollisuus kertoa iloista ja suruista, sekä sanoa mielipiteensä. Keskusteluyhteyteen kuuluu taito kuunnella lasta. Anna positiivista palautetta aina, kun se on mahdollista. Ole lapsen luottamuksen arvoinen.

6. Kahdenkeskinen aika

Vietä lapsesi kanssa kahdenkeskistä aikaa säännöllisesti. Näin hän saa välillä jakamattoman huomiosi. Kahdenkeskinen aika voi olla jotain arkista tekemistä, kuten kotitöitä tai jotain spesiaalimpaa, kuten pizzalla käyminen tai seinäkiipeilyä. Pääasia on, että teillä on hauskaa ja viihdytte toistenne seurassa. Samalla saatte mahdollisuuden myös syvällisempiin keskusteluihin.

7. Lapsen kanssa leikkiminen

Lapsi ilahtuu suunnattomasti, kun vanhempi heittäytyy mukaan leikkiin. Tällöin lapsi kokee olevansa tärkeä. Yhdessä leikkiessä voi hullutella ja pitää hauskaa, mikä syventää lapsen ja vanhemman välistä suhdetta. Lapsi hahmottaa maailmaa leikin avulla. Vanhempi voi oppia lapsestaan paljon leikin tiimellyksessä.

8. Ole kiinnostunut lapsen asioista

Vanhemman tulisi olla kiinnostunut lapsestaan ja hänen asioistaan. Jos lapsi on kouluikäinen, vanhempi voi osoittaa olevansa kiinnostunut lapsen koulunkäynnistä ja pitää yhteyttä opettajiin. Vanhemman olisi hyvä myös tutustua lapsensa kavereihin.

9. Mene lapsen tasolle

Kohtaa lapsi hänen ikätasolleen sopivalla tavalla. Se auttaa sinua vahvistamaan sidettä lapseesi ja tekee sinusta helposti lähestyttävän. Esimerkiksi, jos sinulla on teini-ikäinen lapsi, pelaa hänen kanssaan videopelikierros tai kuunnelkaa yhdessä teinin lempimusiikkia. Jos sinulla on puolestaan taapero, menkää lattialle ja rakentakaa palikoista torni. Tällä tavalla saat luotua lapseesi paremman keskusteluyhteyden.

10. Ota lapsi mukaan päätöksentekoon

Ota lapsesi mukana päätöksentekoon ikätasoisesti. Mitä isompi lapsi on kyseessä, sitä isommista asioista hän voi päättää. Teini-ikäinen voi kertoa mielipiteensä moniin perheen asioihin ja valita esimerkiksi omat vaatteensa. Kun kysyt nuorelta hänen mielipidettään perheasioihin liittyen, osoitat kunnioittavasi hänen ajatuksiaan ja näkemyksiään. Pienikin lapsi osaa tehdä valintoja kahden vaihtoehdon väliltä. Voit kysyä esimerkiksi, kumman värisen paidan lapsi haluaa tänään ylleen.

Onko sinulla hyvä suhde lapseesi? Kuinka voisit parantaa sitä?

Lähteet: MTV, Wikihow

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.