Harrastusten yhä kalliimpi hintalappu eriarvoistaa lapsia

Harrastusten yhä kalliimpi hintalappu eriarvoistaa lapsia
Kuva: Pixabay / Alex Fox

Harrastusten avulla lapset ja nuoret pääsevät toteuttamaan itseään, kehittymään ja tutustumaan muihin. Harrastusten nousevat kustannukset kuitenkin syövät osan harrastusmahdollisuuksia ja aiheuttavat eriarvoisuutta lasten ja nuorten välillä.

Kasvava lapsiperheköyhyys näkyy perheiden arjessa. Kun arjessa on pakko tehdä säästöjä ja karsia kuluja, on myös lasten harrastaminen vaakalaudalla. Vähävaraisten perheiden lasten harrastamista tuetaan SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuella, jota on tänä vuonna jaettu yli 1 250 lapselle heinäkuun loppuun mennessä.

Tuen avulla lapset ja nuoret eivät joudu eriarvoiseen asemaan perheen taustan takia, mutta tuen tarve kasvaa nyt vahvasti. Hintojen nousu on Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön arvion mukaan tiputtanut 31 000 lasta köyhyyteen. Lapsiperheköyhyys koskettaa nyt jo yli 130 000 lasta ja nuorta Suomessa.

Myös harrastusten kustannukset kasvavat nopeasti inflaation myötä, ja monen seuran on ollut pakko korottaa maksuja.

“Eniten apua tarvitsevat pienituloiset perheet, joiden taloudellinen tilanne on entistäkin haastavampi nousevien kustannusten vuoksi”, Unelmista totta -harrastustuen ohjelmapäällikkö Päivi Häikiö toteaa.

“Perheiden taloudellista tilannetta vaikeuttavat monet asiat, kuten työttömyys, sairastuminen tai ero. Yhteistä tilanteessa on, ettei kukaan vanhemmista halua viedä lapseltaan tärkeää harrastusta”, hän lisää.

Tuella voi olla ratkaiseva vaikutus

Harrastustuella on kaikkinensa autettu jo lähes 4 200 lasta ja nuorta yli 1,7 miljoonalla eurolla. SOS-Lapsikylän tekemän vaikuttavuustutkimuksen perusteella vanhempien huoli lapsen voinnista vähenee, kun lapsi saa jatkaa tärkeää harrastustaan tai aloittaa uuden harrastuksen.

Suurin vaikutus on mieleisellä harrastuksella, jonka koetaan vahvistavan lapsen itsetuntoa. Harrastustuella voi olla merkittävä vaikutus lapsen tai nuoren elämään ja hyvinvointiin.

“Tuella oli ratkaiseva vaikutus lapsemme hyvinvointiin ja oli käännekohta nuoren elämässä. Koulu ahdisti, kavereita ei ollut, ja hän lähinnä vietti aikansa yksin kotona. Harrastuksen aloittamisen jälkeen koulu on alkanut sujumaan, arvosanat nousevat, nuori on iloisempi ja sosiaalisempi. Hän on alkanut harrastamaan palloilua myös vapaa-ajallaan ystävien kanssa iltaisin”, eräs vanhempi kirjoitti SOS-Lapsikylälle.

Harrastamattomuuden taustalla yhtenä ongelmana on myös se, että vaikka jokin harrastus kiinnostaisi nuorta, ei harrastuspaikkaa löydy tai sitä ei jakseta etsiä. Lisäksi kaikilla perheillä ei ole voimavaroja tukea lasta harrastuksen löytämisessä.

“Moni nuori tarvitseekin tässä aikuisen apua ja kannustusta. Tässä paikallinen yhteistyö harrastusten järjestäjien, koulujen ja eri tahojen kuten kuntien kanssa, on tärkeässä roolissa”, SOS-Lapsikylä huomauttaa.

Voit tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaa Unelmista totta -harrastustuen kautta lahjoituksilla tai hakea tukea täällä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *