Vauvan ensimmäisen vuoden ihanimmat tapahtumat

baby in pink shirt lying on white textile
Kuva: Daniel Thomas

Kaikki vauvan kehitysaskeleet ovat toki erityisiä. Ensimmäisenä vauvavuonna tietyt etapit tuntuvat kuitenkin usein kaikkein upeimmilta. Muistatko vielä, miltä nämä ikimuistoiset hetket tuntuivat, vai ovatko nämä merkkitapahtumat teidän perheessänne vasta edessä?

Kun vanhempi kuulee sanan “kehitysaskeleet”, se tuo usein mieleen ajatuksia tietyistä lapsen kehitysetapeista, kuten ensimmäinen omatoiminen kääntyminen, ensimmäiset askeleet, ensimmäiset sanat ja muut merkittävät tapahtumat. On kuitenkin myös muita herttaisia ja ihania kehitysaskeleita, joita lapsi ottaa usein aivan yllättäen, osoittaen niiden avulla kuinka nopeasti hänen kehonsa ja mielensä kehittyy.

Alla on kuvattu joitakin näistä hetkistä, jotka saavat vanhemman ryntäämään kameran luokse toiveenaan ehtiä tallentamaan edes muutama sekunti valloittavaa tapahtumaa.

Vauvan ensimmäinen hymy

Ensimmäinen hymy nähdään usein noin puolentoista-kahden kuukauden iässä. Ensimmäinen hymy on vanhemmalle ikimuistoinen tapahtuma. Kun pieni hampaaton suu kääntyy hymyyn katsoessa äitiä tai isää, sulattaa se vanhemman sydämen. Aivan ensimmäistä hymyä ei usein ennätä tallentamaan, mutta vaikka hymy ei tallennukaan digitaaliseen muotoon, tallentuu se kuitenkin vanhemman mieleen rakkaimpien muistojen kategoriaan.

Ensimmäinen “sosiaalinen hymy” kertoo siitä, että lapsen aivojen ne alueet, jotka prosessoivat näköaistimuksia ja lihasten liikkumista kehittyvät nopeaa tahtia. Hymy osoittaa myös, että lapsi alkaa ymmärtämään, että kun kasvojen lihakset ovat tietyssä asennossa, tämä liittyy positiivisiin tunnetiloihin. Tämän lisäksi pieni lapsi oppii nopeasti, että hän saa hymyllään paljon mieluisaa huomiota. Vanhempi voi rohkaista vauvaa hymyilemään hymyilemällä tälle itse mahdollisimman paljon.

Ensimmäinen nauru

Nauru on vaistonvaraista, mutta samalla se on asia, joka lapsen on opittava. Lapsi nauraa ensimmäisen kerran keskimäärin kolmen-kuuden kuukauden ikäisenä. Tällöin lapsi on oppinut hallitsemaan äänihuuliaan sen verran, että naurun tuottaminen onnistuu. Hän on myös tähän mennessä kuullut luultavasti usein ihmisten nauravan ympärillään, mistä hän voi ottaa mallia.

Omien jalkojen tutkiminen suulla

Vauva tutkii uusia asioita laittamalla niitä suuhunsa. Ennemmin tai myöhemmin vanhempi saattaa löytää lapsensa onnellisena imemässä omia varpaitaan. Tämä saattaa vaikuttaa vanhemmasta aluksi oudolta, mutta on kuitenkin hyvin tärkeä kehityspiste. Vauva ei hallitse vielä niin hyvin käsiensä lihaksia, mutta haluaa silti tutkia asioita ympärillään. Kun vauva “löytää” omat jalkansa, niiden tutkiminen on hyvin jännittävää ja tapahtuu, milläpä muullakaan kuin suulla.

Varpaiden imeskely on vauvasta usein hyvin rauhoittavaa, joten se kannattaa sallia. Tämä vaihe häviää usein itsestään. Lapsi ei siis tule imeksimään varpaitaan vielä kouluikäisenä, vaikka se tällä hetkellä olisikin hänen lempipuuhaansa.

Millaisia ihania kehitysaskeleita teillä on havaittu ensimmäisen vauvavuoden aikana?

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.