10 keinoa vanhemmalle, jolla suojelet teini-ikäistä päihdekokeiluilta

Kuva: Pexels/ Ichad Windhiagiri

Päihdekokeilut ovat yleisiä nuorten keskuudessa. Suomessa nuorten yleisimmin käyttämä päihde on tupakan rinnalla alkoholi. Jotkut kokeilevat tai käyttävät teini-iässä myös huumeita ja erilaisia keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Mikäli nuori jää kiinni päihdekokeilusta tai päihteiden käytöstä, on vanhemman haettava apua heti, kun asia tai epäily tulee esille.

Hankalista asioista puhumista kannattaa tietoisesti harjoitella jo lapsen ollessa pieni. Keskusteluyhteyttä on hyvä vaalia läpi lapsuuden, jotta sitä on helpompi pitää yllä myös lapsen tullessa murrosikään. Mitä tulee päihdekeskusteluun, niin teinin olisi hyvä tietää, että kotona voi puhua myös kaikista päihteisiin liittyvistä tunteista, ajatuksista ja kokemuksista. Vanhemman kannattaisi puhua päihteistä mahdollisimman neutraalisti niin, ettei päihteisiin liittyisi mitään hienoa, mutta ei myöskään pelottavaa.

Siitä huolimatta kenestä tahansa nuoresta voi tulla päihteiden väärinkäyttäjä. Ei ole väliä, millainen perhe nuorella on. Aina hyväkään perhe ja lapsuus eivät suojele nuorta päihteiden houkutuksilta. Vanhempien esimerkin lisäksi teinin ajatuksiin vaikuttaa paljon muut nuoret ja heidän toimintansa.

Nuorten päihteiden käyttö polarisoituu: tilastojen mukaan yhä suurempi osa nuorista voi paremmin ja valitsee olla kokeilematta lainkaan esimerkkiksi alkoholia. Sen sijaan osalle nuorista kasaantuu yhä enemmän ongelmia, kuten päihteiden käyttöä ja mielenterveysongelmia.

10 vinkkiä, miten voit vanhempana ehkäistä teinin päihdekokeiluja

1. Ole saatavilla ja säilytä keskusteluyhteys

Vaikka olisit kiireinen, ole kiinnostunut nuoresi asioista ja ole valmis keskustelemaan juuri silloin, kun hän kaipaa kuuntelijaa. Se saattaa tapahtua yllättäen. Kuuntele nuorta ja hänen kertomaansa ilman, että ryhdyt heti ylitulkitsemaan kaikkea. Älä jankuta tai valista teiniä keskustelun tiimellyksessä, vaan pysyttele enemmän kuuntelijan roolissa.

2. Vietä paljon aikaa nuoren kanssa

Pysyt parhaiten perillä teinin asioista viettämällä paljon aikaa hänen kanssaan. Anna hänelle säännöllisesti jakamaton huomiosi. Luo rutiineja, joissa on mahdollisuus keskustelulle ja yhdessäololle. Näitä ovat esimerkiksi yhteiset ateriat ja auttaminen kotitehtävissä. Ole kiinnostunut nuoren asioista, kysele ja ota selville kenen kanssa teini viettää aikaansa ja mitä hän vapaa-ajalla tekee.

3. Aseta säännöt nuorelle

Nuorikin tarvitsee rajoja ja rakkautta. Kerro nuorelle, mitkä ovat perheenne säännöt koskien päihteiden käyttöä alaikäisenä. Keskustelkaa säännöistä ja niiden rikkomisen seuraamuksista yhdessä.

4. Ole hyvä roolimalli

Ole nuorelle hyvä roolimalli. Opeta hänelle, että hauskaa voi pitää ilman päihteitä ja ongelmia pystyy käsittelemään ilman alkoholia. Vanhemman omalla päihteiden käytöllä on väliä, koska nuoret ottavat usein mallia vanhemmistaan.

5. Keskustele nuoren kanssa päihteistä

Älä oleta, että koulu huolehtii päihdevalistuksesta, vaan keskustele myös itse nuoren kanssa päihteistä. Ole rehellinen nuorelle omasta päihteiden käytöstäsi, jotta sanojesi ja tekojesi välillä ei olisi ristiriitaa. Muista kuitenkin kasvattajan vastuu, äläkä maalaile liian positiivista kuvaa päihteistä.

6. Älä anna alaikäiselle päihteitä

Jotkut vanhemmat tarjoavat alaikäiselle ensimmäisen alkoholikokeilun sillä perusteella, että nuori oppisi järkeviä tapoja käyttää alkoholia. Tällaiset vanhemmat myös väittävät, että nuoren on parempi tehdä ensimmäinen kokeilu turvallisessa ympäristössä eli kotona vanhempien valvovan silmän alla. Tällaista tapaa ei voi kuitenkaan missään nimessä suositella, sillä aina on parempi välttää päihdekokeilut alaikäisenä tykkänään.

7. Ennakointi

Pohdi etukäteen suhtautumistasi päihteisiin: miksi käytät tai et halua käyttää päihteitä? Pohdi myös etukäteen, miten aiot suhtautua nuoresi mahdollisiin päihdekokeiluihin alaikäisenä. Kun olet pohtinut asioita ennakkoon, on siitä monenlaista hyötyä. Tällöin osaat perustella nuorelle kantasi, kykenet asettumaan päihteitä kokeilleen nuoren asemaan paremmin, etkä tule vastanneeksi spontaanilla puolustusreaktiolla.

8. Vertaistuki

Avaa keskusteluyhteys nuoren ystävien vanhempiin. Näin voitte tukea toinen toistanne ja olla paremmin perillä nuorten asioista. Hanki myös vertaistukea, se voi olla joku nuoren ystävän vanhempi tai muu tuttavasi, jolla on samanikäisiä nuoria. Vertaistuen myötä huomaat, että et ole ainut, joka kamppailee asian kanssa. Lisäksi yhdessä saatatte löytää uusia ratkaisuja, joita et olisi itse osannut ajatella.

9. Ole perillä nuorten kaverisuhteista

Tutustu nuoren ystäviin, koska heillä on suuri vaikutus siihen, kokeileeko nuoresi päihteitä vai ei. Anna kotisi nuorten käyttöön, mutta valvo nuoria. On parempi että nuoret viettävät aikaa kotonasi kuin kaupungilla, koska silloin et tiedä, mitä he tekevät.

10. Nuoren hyvä itsetunto ja sen tukeminen

Nuoren itsetuntoa parantaa esimerkiksi vanhempien kannustus ja tuki, hyvät harrastukset ja niissä pärjääminen, toimivat kaverisuhteet ja niin edelleen. Kun nuorella on hyvä itsetunto ja vanhemmat ovat neuvoneet nuorta, osaa hän sanoa painostuksen alaisuudessa päihteille ei.

Oletko perillä nuoresi suhtautumisesta päihteisiin? Millä keinoilla yrität auttaa nuorta pysymään erossa päihteistä?

Lähteet: A-klinikkasäätiö, EHYT, Oulun kaupunki, Positivechoices, Päihdelinkki

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.