Syntymävauriot ovat vähentyneet – nämä tekijät lisäävät riskiä

Kuva: Pixabay/fancycrave

Laajassa tutkimuksessa on perehdytty vastasyntyneille synnytyksen yhteydessä tuleviin syntymävaurioihin ja mitkä tekijät altistavat vaurioille. Vaikka synnytys menisi ongelmitta, voi vauvalla silti ilmetä syntymävaurio synnytyksen jälkeen.

Vastasyntyneiden syntymävauriot ovat Suomessa harvinaisia, minkä lisäksi niiden määrä on entisestään vähentynyt viime vuosien aikana, osoittaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maiju Kekin tekemä väitöstutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämistä rekistereistä saadussa aineistossa oli mukana kaikki Suomessa vuosina 1997–2017 elävänä syntyneet lapset ja heillä todetut syntymävauriot.

”Kattava ja luotettava rekisteriaineisto mahdollistaa tällaisten harvinaisten asioiden tutkimisen. Vastaavanlaista kansallista selvitystä vastasyntyneiden syntymävaurioista ei ole aiemmin tehty”, Kekki kertoo.

Tutkimuksen mukaan suurin osa vastasyntyneiden syntymävaurioista on lieviä ja hyväennusteisia, mutta myös vakavampia ja pitkäaikaista haittaa aiheuttavia syntymävaurioita todetaan. Yleisimpiä syntymävaurioita ovat esimerkiksi solisluun murtumat, pinnalliset pään alueen verenpurkaumat ja olkahermopunoksen vauriot.

”Vastasyntyneen syntymävaurio voi aiheuttaa perheelle huolta, lapselle kipua tai esimerkiksi käden toiminnan ongelmia. Siksi aiheen tutkiminen onkin tärkeää”, Kekki painottaa.

Vauvan suuri syntymäpaino lisää syntymävaurion riskiä

Kekki tutki väitöstyössään syntymävaurioiden eri tyyppien yleisyyttä, niille altistavia riskitekijöitä sekä vauriomäärissä ja riskitekijöissä tapahtuneita muutoksia. Tutkimusjakson aikana syntymävaurioiden kokonaismäärä puolittui. Yksittäisistä vauriotyypeistä vähenivät eniten solisluun murtumat ja hartiapunoksen vauriot.

Syntymävaurioiden vähenemisen taustalla on todennäköisesti ainakin se, että isokokoisena syntyneiden vauvojen määrä on vähentynyt. Suuri syntymäpaino on yksi syntymävaurion riskiä lisäävä tekijä, minkä lisäksi myös odottajan ennen raskautta todettu diabetes lisää riskiä.

Vaurioita todettiin useammin myös synnytyksissä, joissa lapsen hartioiden ulosautto oli ollut vaikea tai joissa oli tarvittu imukuppiavustusta.

”On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki syntymävauriot eivät ole ennakoitavissa tai estettävissä. Syntymävaurioita todetaan myös ongelmattomasti sujuneiden synnytysten jälkeen”, Kekki huomauttaa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.