Nämä 8 merkkiä paljastavat, jos olet epävarma parisuhteessasi

Kuva: Pexels/Andrew Neel

Kuka tahansa voi tuntea toisinaan olonsa epävarmaksi parisuhteessaan. Epävarmuus on yleistä etenkin suhteen alussa, kun kaikki on uutta ja tunteet toista kohtaan ovat vielä kehittymässä ja vahvistumassa, mutta epävarmuuden tunteet voivat iskeä myös pitkässä ja vakiintuneessa suhteessa.

Epävarma olo parisuhteessa tarkoittaa sitä, että ihminen kokee suhteensa olevan uhattuna jollain tavalla. Yleensä silloin epäillään kumppanin tunteita itseä kohtaan tai hänen sitoutumista suhteeseen. Epävarmuus voi johtua esimerkiksi lapsuudessa koetuista asioista, huonoista kokemuksista aiemmissa parisuhteessa, kumppanin käytöksestä kuin epävarmuudesta itseä kohtaan.

Jos epävarmuutta ei saa käsiteltyä, voi se oirehtia tavoilla, joka rasittaa koko suhdetta ja pahimmillaan johtaa eroon. Tästä syystä on tärkeä osata tunnistaa, onko itse tai onko kumppani epävarma suhteessa.

Epävarmuuden paljastavat merkit parisuhteessa

Jatkuva vakuuttelun tarve

Yleinen esimerkki epävarmuudesta on se, että ihminen hakee kumppanilta vakuuttelua tämän tunteistaan. Jatkuva kehujen kalastelu sekä rakkauden ja hellyyden osoitukset viestivät epävarmuudesta, jonka takia ihminen kaipaa vahvistusta kumppaniltaan, että hän on yhä halukas olemaan yhdessä. Tämä voi ilmetä muun muassa seuraavilla kysymyksillä:

  • Oletko vihainen minulle?
  • Rakastatko minua?
  • Näytänkö ihan hyvältä?

Jatkuva torjunnan merkkien etsiminen

Epävarma ihminen tarkkailee koko ajan suhdetta ja etsii merkkejä siitä, että kumppanin kiinnostus on alkanut hiipua. Hän ylianalysoi jokaisen teon ja parin välisen vuorovaikutuksen, koska epävarmuus saa hänet ajattelemaan, että kumppani voi hylätä milloin tahansa.

Toistuva kumppanin myötäily

Epävarmuudesta kertoo myös se, että ihminen myötäilee kumppaniaan ja laittaa omia tarpeitaan ja mieltymyksiään sivuun miellyttääkseen toista.

Läheisyyden välttely

Jos ihminen on epävarma parisuhteessa, hän voi reagoida torjutuksi tulemisen pelkoonsa välttelemällä emotionaalista läheisyyttä. Tämä on tapa suojella itseään ja taustalla voi olla välttelevä kiintymystyyli.

Luottamusongelmat

Suhteestaan epävarma ihminen kokee usein luottamusongelmia. Hän voi olla toistuvasti mustasukkainen, takertua kumppaniinsa tai osoittaa yleistä luottamuspulaa kumppania kohtaan, koska hän salaa uskoo kumppanin todennäköisesti lähtevän suhteesta.

Kontrolloiva käytös

Epävarmat ihmiset voivat olla hyvin kontrolloivia. Hän voi päättää suhteessa kaikesta, mitä pari tekee tai on tekemättä, erillään ollessaan hän on jatkuvasti yhteydessä kumppaniinsa ja hän ei kunnioita kumppanin yksityisyyttä ja rajoja. Hän voi myös yrittää syyllistää kumppanin tekemään asioita.

Kaikki otetaan henkilökohtaisesti

Jos ihminen on epävarma suhteessaan, hän saattaa toistuvasti tulkita väärin kumppaninsa sanat ja teot. Hän näkee kaiken torjuntaa odottavasta näkökulmasta ja näin olettaa, että jokainen teko kertoo siitä, että kumppanin kiinnostus on loppumassa. Esimerkki: kumppani siirtää päivällistreffit, voi epävarma ihminen ottaa sen merkkinä kiinnostuksen hiipumisesta.

Tunteiden ailahteleminen

Suhteessaan epävarman ihmisen tunteet ja mielialat voivat ailahdella suuresti. Koska hän käy läpi paljon negatiivisia tunteita (pelkoa, ahdistusta, surua, toivottomuutta), voivat pienetkin asiat helposti olla laukaisevia tekijöitä ja aiheuttaa ison reaktion.

Lähde: Mind Body Green

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.