Ystävän neuvominen voi välillä tuntua hyvin vaikealta

woman in black long sleeve shirt holding black ceramic mug
Kuva: Priscilla Du Preez

Toisinaan tuntuu vaikealta antaa neuvoja ystävälle, koska ei halua loukata häntä. Samaan aikaan voi olla tunne, että on pakko mainita asiasta, jos havaitsee jonkin virheen tai potentiaalisesti vaarallisen elementin läheisen toimintatavoissa. Asiasta huomauttaminen voi kuitenkin tuntua hyvin vaikealta, vaikka itse tietää olevansa oikeassa.

Toisinaan voi sivustakatsojana helpommin havaita ystävien ja läheisten toimintatapoja, jotka eivät ole välttämättä kovin fiksuja. Saattaa kuitenkin tuntua vaikealta sanoa näistä asioista, koska pelottaa, että toinen osapuoli saattaa loukkaantua tai pahastua. Hyvänä esimerkkinä tästä on tuttavaperheen toiminta kylpyhuoneensa lattialämmityksen kanssa.

Tuttavaperhe tapasi ottaa kesäisin lattialämmityksen kokonaan pois kylpyhuoneestaan. Ajatuksena oli, ettei kesällä lattialämmitystä tarvita ja näin voidaan säästää sähköä. Kylpyhuoneen lattialämmitys oli kuitenkin kyseisen tilan ainoa lämmönlähde. Jos tila ei pääse kunnolla kuivumaan suihkun jälkeen, riski vakavan kosteusvaurion syntyy kasvaa merkittävästi.

Muistan, kuinka tuntui pahalta sanoa tästä, koska tiesin, kuinka tärkeää sähkön säästö perheelle on. Ystäväperhe ei ollut samaa mieltä logiikasta, jonka mukaan kosteus tiivistyy kylpyhuoneeseen, mikäli kylpyhuone on lämmityksen puutteen takia viileämpi tila kuin muu asunto. Ajatus siitä, ette kylpyhuone pääse kuivumaan riittävästi, ellei lämpötila ole riittävä, ei kenties ole intuitiivisesti selkeä kaikille.

Mietin, kuinka olisi mahdollista saada ystävä ymmärtämään tilanne ilman, että hänen täytyy kokea ahdistusta asiasta tai “menettää kasvonsa”. Päädyin laittamaan linkin artikkeliin, jossa asiaa pohdittiin asiantuntijoiden toimesta. Tämä lopulta vakuutti ystävän ja sen jälkeen heillä on pidetty lattialämmitystä kylpyhuoneessa päällä kesälläkin.

Miksi läheiselle ystävälle on niin vaikeaa huomauttaa hänen virheestään?

Jäin miettimään, mistä johtuu, että tuntuu välillä niin vaikealta sanoa läheisille tällaisista asioista, koska pelkää loukkaavansa heitä. Jos asiasta sanominen selkeästi hyödyttäisi ystävää tai läheistä, ei sen sanominen pitäisi olla vaikeaa. Ehkä tämäkin on sellainen taito, jossa voi muuttua paremmaksi harjoittelemalla.

Tärkeintä kuitenkin on, että pyrkisi avaamaan suunsa, jos näkee läheisensä olevan tekemässä virhettä minkä tahansa asian tiimoilta, oli kyseessä sitten myrkyllinen parisuhde tai kylpyhuoneen lattialämmitys. Tärkeintä on säilyttää keskustelussa mukana empatia ja tuoda selkeästi esille, ettei kritisoi ystävää vaan puhuu asiasta hyvää tarkoittaen. Voi myös hyvin olla, että oma mielipide on väärä ja ystävän taktiikka onkin oikea. Tällöinkin tilanteesta on se hyöty, että itse toivon mukaan ymmärtää oman väärän näkemyksensä ja oppii näin uuden hyödyllisen asian.

Oletko sinä kokenut tilanteita, joissa olet nähnyt ystäväsi toimivan selkeästi virheellisellä tavalla, mutta on tuntunut vaikealta ottaa asiaa esille hänen kanssaan?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.