Puutarhassa saattaa vaania limainen vaara pienelle lapselle

brown snail on gray concrete surface
Kuva: Rudolf-Peter Bakker

Espanjansiruetana voi vallata puutarhan nopeasti ja saattaa olla vahingollinen myös pienelle lapselle, jotka helposti koskettelevat kaikkea puutarhassa ja laittavat sitten käteensä suuhun. Kannattaakin huolehtia siitä, ettei oma puutarha ole espanjansiruetanalle otollinen asuinpaikka.

Törmäsin taannoin kävelyllä yllättävään näkyyn. Olin lenkillä koirani kanssa ja koira pysähtyi nuuhkimaan lehtikasaa. Ajatuksissani en ensin kiinnittänyt huomiota siihen, mitä kasassa oli. Yhtäkkiä kasa kuitenkin liikahti ja tajusin, että maassa makasi useampi ruskea mehujääpuikon paksuinen etana. Vetäisin koirani äkkiä pois niiden ääreltä, ettei se vahingossa koskisi etanoihin.

Kumarruin katsomaan lähempää etanoita. Muistin lukeneeni, että Espanjansiruetanalla on hengitysaukko kilpensä etuosassa. Juuri näin näillä etanoilla näytti olevan.

Kun lähdin jatkamaan matkaa, kiinnitin huomiota maahan eri tavalla kuin aiemmin. Yhtäkkiä tajusin, että jalkakäytävän reunus ja sen vierellä kulkeva matala muuri olivat täynnä samannäköisiä etanoita. Niitä oli useita kymmeniä. Kiirehdimme koirani kanssa nopeasti etanapopulaation ohitse varoen astumasta niiden päälle. Samalla alueella liikkuu usein paljon lapsia. Mielessä kävi, kuinka hyvin he osaavat varoa etanoita.

Espanjansiruetana voi lisääntyä huimaa vauhtia ja vallata puutarhan

Kotona menin nettiin lukemaan lisää Espanjansiruetanasta. Muistin jo aiemmin kuulleeni, että kyseessä on niin sanottu “tappajaetana”, koska sille kelpaa ravinnoksi käytännössä lähes mikä tahansa. Se voi syödä jopa omia lajitovereitaan.

Espanjansiruetanalla ei ole Suomessa juuri luontaisia vihollisia, joten se pääsee lisääntymään holtittomasti ja voi siksi vallata puutarhan nopeasti. Monissa puutarhoissa on tietynlaisia varjoisia ja reheviä alueita, joilla etanat viihtyvät. Varsinkin kosteina kesinä ja sateen jälkeen etanoita voi ilmaantua puutarhaan valtava määrä. Samoilla alueilla voi liikkua ja leikkiä myös perheen lapsia tai lemmikkejä.

Espanjansiruetanan erittämä lima voi olla lapselle haitallista taudinaiheuttajien takia

Espanjansiruetanat erittävät kulkureiteilleen limaa, joka saattaa sisältää erilaisia taudinaiheuttajia. Puutarhassa liikkuville lemmikeille ja lapsille lima voi olla vaarallista, jos he epähuomiossa koskevat siihen tai itse etanaan. Etana saattaa kantaa esimerkiksi kolibakteeria ja listeriabakteeria. Listeriabakteeri voi pahimmillaan aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Puutarhassa temmeltäville koirille etana voi olla vaarallinen, sillä se saattaa kantaa myös keuhko- ja sydänmatoja, jotka voivat tarttua koiraan.

Espanjansiruetana on vieraslaji, toisin kuin esimerkiksi oma ukkoetanamme ja metsäetana. Ukkoetanaa ja metsäetanaa ei tarvitse hävittää puutarhasta, ne eivät lisäänny yhtä dramaattisen nopeasti kuin espanjansiruetanat eivätkä ne tuhoa puutarhaa. Eräänä tehokkaana torjuntakeinona puutarhasta kannattaa siivota pois kosteat röykkiöt, joissa on maatuvaa kasviainesta tai kitkettyjä rikkaruohoja, sillä tällainen ympäristö on usein ideaalinen espanjansiruetanalle.

Espanjansiruetanoista ja niiden leviämisestä voi lukea lisää esimerkiksi Avun sivuilta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.