Vanhempi lapsen koulunkäynnin tukena

Kuva: Pixabay/klimkin

Vanhemman on tärkeää tukea lapsen koulunkäyntiä. Se lisää lapsen positiivista asennetta koulunkäyntiin ja motivoi lasta suoriutumaan siitä hyvin. On paljon, mitä vanhempi voi tehdä auttaakseen lasta opintiellä. Listasimme keinoja, joilla vanhempi voi tukea koulunkäyntiä.

1. Vanhemman kiinnostus koulunkäyntiä kohtaan

Vanhemman tulisi osoittaa olevansa kiinnostunut lapsen koulunkäynnistä ja kaikesta siihen liittyvästä. Hänen kannattaa kysyä päivittäin, miten koulussa on mennyt. Lapsi saattaa helposti vastata jotain ympäripyöreää, joten siksi vanhemman kannattaa tehdä tarkentavia kysymyksiä: kenen kanssa vietit välitunnit? Mitä opitte matematiikan tunnilla? Katsasta myös sillon tällöin lapsen koulukirjoja, vihkoja ja koulussa tehtyjä töitä. Ole kiinnostunut, mitä ne sisältävät.

2. Tue koulunkäyntiä konkreettisesti

Vanhemman on myös tärkeää antaa konkreettinen tuki koulunkäyntiin. Se voi olla lukuläksyn kuuntelemista, auttamista vaikeassa matematiikan tehtävässä tai yhdessä kokeisiin harjoittelua. Läksyjen teosta ja kokeisiin lukemisesta tulisi tehdä yhteinen positiivinen hetki.

Mikäli huomaat, että lapsella menee koulutehtävien tekemiseen kohtuuttoman paljon aikaa päivässä, ne ovat todennäköisesti lapselle liian haasteellisia. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä opettajaan ja kertoa tilanteesta. Näin opettaja voi räätälöidä kotitehtävät oppilaalle sopivammaksi tai järjestää tarvittaessa erityisopetusta.

3. Puhu koulusta ja oppimisesta positiiviseen sävyyn

Lapsi tarkkailee ympäristöään ja imee vanhempien, sisarusten tai muiden läheisten asennetta kouluun ja oppimiseen. Siksi vanhempien tulisi puhua koulusta ja oppimisesta positiiviseen sävyyn. Vanhemman on hyvä osoittaa arvostavansa koulunkäyntiä ja pitävänsä sitä merkityksellisenä sekä kunnioittaa opettajaa työssään.

4. Koulun ja kodin yhteistyö

Koulun ja kodin yhteistyön pitäisi toimia. Se on osa oppilaan hyvää koulumenestystä. Jos huolta herää koulussa tai kotona, tulee olla heti yhteydessä toiseen osapuoleen eli opettajaan tai vanhempiin. Sen jälkeen voidaan yhdessä miettiä, miten ratkaista tilanne lapsen parhaaksi.

5. Kehu ja kannusta lasta

Lapsi tarvitsee paljon positiivista palautetta niin opettajalta kuin vanhemmiltaan. Kiinnitä huomiota lapsen pieniinkin onnistumisiin ja kehu häntä aina, kun se on mahdollista. Auta lasta huomaamaan omat vahvuutensa. Niiden huomaaminen ja toistuvat kehut parantavat lapsen itsetuntoa.

6. Älä vertaa lastasi muihin

Lasta ei tulisi koskaan vertailla muihin, vaan ainoastaan hänen omiin aikaisempiin suorituksiinsa. Vertaileminen toisiin voi aiheuttaa mielipahaa, huonontaa lapsen itsetuntoa ja laskea koulumotivaatiota.

7. Ota huomioon lapsen mahdolliset nepsy-haasteet

Nykypäivänä lapsilla on hankaluuksia erityisesti tarkkaavaisuuden ja keskittymisen kanssa. Monilla lapsilla todetaankin neuropsykiatrisia haasteita, kuten ADHD:ta tai ADD:tä. Tällaiset asiat tulee ottaa huomioon ja seurata lasta, sekä vaatia tarvittaessa tutkimuksiin pääsyä. Tässäkin asiassa koulun ja kodin yhteistyö on tärkeää. Nepsy-lapsi tarvitsee erityisen paljon tukea ja kannustusta, niin koulussa kuin kotona.

8. Ohjaa kantamaan vastuuta

Lasta tulee ohjata ja kannustaa ottamaan vastuun omasta koulunkäynnistään. Mitä isommasta lapsesta on kyse, sitä enemmän vastuuta tulisi hänelle antaa. Vanhempi voi edelleen kuitenkin olla mukana nuoren koulunkäynnissä kannustamalla häntä opiskeluun ja auttamalla esimerkiksi kokeisiin valmistautumisessa. Se on myös oiva tapa viettää aikaa nuoren kanssa silloin, kun yhteiset tekemiset saattavat olla muutoin vähissä.

9. Kannusta lasta olemaan rohkeasti oma itsensä

Lasta tulisi muistuttaa päivittäin siitä, että hän on ainutlaatuisen ihana ja rakastettu omana aitona itsenään. Rohkaise ja kannusta häntä olemaan oma itsensä myös koulussa, sekä kertomaan omat mielipiteensä avoimesti. Kannusta lasta olemaan tunneilla aktiivinen esimerkiksi vastailemalla kysymyksiin sekä ihmettelämällä asioita ääneen. Muistuta häntä, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan.

Oletko kiinnostunut lapsesi koulunkäynnistä? Kuinka voisit tukea häntä siinä?

Lähteet: Apua koulunkäyntiin, MLL, Sanoma pro

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.