Anteeksipyytäminen – Miksi se on niin hirveän vaikeaa?

Anteeksipyytäminen – Miksi se on niin hirveän vaikeaa?
Kuva: Nick Fewings

Ulkopuolinen usein näkee, kuinka kaksi kaunaa kantavaa ihmistä pääsisi tilanteesta helpoimmin yli sanomalla toisilleen yksinkertaisen sanan “anteeksi”. Varsinkin parisuhteessa anteeksipyytäminen on kriittisen tärkeä taito. Tämän pienen sanan sanominen tuntuu kuitenkin olevan hyvin haastavaa. Miksi ihmisten on niin vaikeaa pyytää anteeksi?

Ruuhkavuosien aikana moni vanhempi kärsii toisinaan jopa kroonisesta unettomuudesta varsinkin silloin, kun lapset ovat pieniä. Jo muutaman yön heikkolaatuinen vai vähäinen uni riittää laskemaan mielialaa merkittävästi. Tästä syystä vauva-arkena esimerkiksi puoliso saattaa vaikuttaa äärimmäisen ärsyttävältä, vaikka ennen lapsen syntymää ei olisi koskaan tuntenut tällaisia tunteita kumppaniaan kohtaan. Tällöin tulee välillä sanottua ja tehtyä asioita, joita myöhemmin syvästi katuu.

On tärkeää ymmärtää, että tällaiset tuntemukset ovat normaaleja, eivätkä kerro siitä, että puoliso olisi todella muuttunut toisenlaiseksi ihmiseksi. Oma väsymys ja stressitila usein värittävät tunteita. Yhtä tärkeää kuin ymmärtää, mistä tunteet johtuvat, olisi tietää, kuinka riitatilanne saadaan ratkaistua siten, ettei kummallekaan jää hampaankoloon huonoa oloa. Paha olo voi ajan kanssa kumuloitua suuremmaksi ja johtaa lopulta jopa eroon. Salaisuus tilanteen ratkaisuun on usein pieni sana “anteeksi”.

Anteeksipyyntö ilmaisee välittämistä

Anteeksipyyntö kertoo toiselle, että anteeksipyytäjä ymmärtää toimineensa väärin ja on pahoillaan siitä, että on aiheuttanut toiselle pahaa mieltä. Anteeksipyyntö kertoo siis välittämisestä. Jos toinen ei pyydä anteeksi, loukatulle saattaa jäädä tunne, ettei toinen välitä hänestä.

Parisuhde perustuu ajatukseen, että kaksi ihmistä rakastavat toisiaan ja haluavat olla yhdessä. Jos tämän ajatuksen sijasta mieleen alkaa tulla tunne, ettei toinen välitäkään puolisonsa hyvinvoinnista, tämä syö perustaa koko parisuhteelta. Siksi erityisesti parisuhteessa olisi tärkeää kyetä pyytämään anteeksi aina, jos on aiheuttanut toiselle pahaa mieltä. Jos anteeksi ei pyydä, tämä nakertaa salakavalasti parisuhteen perustaa, eikä silloin pidemmän päälle enää tunnu yhtä hyvältä jakaa elämää kumppanin kanssa.

Ruuhkavuodet ja vauva-arki voivat toisinaan olla vaarallista karikkoa parisuhteen merellä varsinkin silloin, jos anteeksipyytämisen kanssa on haasteita. Tällöin kannattaa olla erityisen valveutunut sen suhteen, että “anteeksi”-sanaa kannattaa käyttää mielummin liian usein kuin liian harvoin. Se kertoo kumppanille, että tämä on yhä tärkeä ja rakas, vaikka välillä tunteet kuumenevatkin.

Anteeksipyyntö voi olla joillekin hyvin vaikeaa. Ihminen saattaa esimerkiksi kokea, että anteeksipyytäessään hän vaikuttaa heikolta, koska hän myöntää toimineensa väärin. Varsinkin jos itsetunto on heikko, tällainen voi tuntua hyvin uhkaavalta. Anteeksipyynnöllä on kuitenkin niin paljon positiivisia vaikutuksia, että kannattaa opetella tämä taito, vaikka alkuun se tuntuisikin haastavalta.

Lisätietoa anteeksipyynnön tärkeydestä parisuhteessa voi lukea Verywell Mind- sivustolta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *