Vanhempainvapaa ei ole “leppoisaa lepolomaa”

woman and a baby sitting on the ground
Kuva: Katie Emslie

Parhaimmillaan vanhemmuus on ihanaa eikä kukaan vanhempi toivoisi, ettei perhettä olisi olemassa. Joskus vanhemmuus voi kuitenkin tuntua yhtä raskaalta kuin päivätyö. Lapsettomien on välillä vaikea ymmärtää, kuinka vaativaa työtä pienen lapsen hoitaminen voi olla.

Lapseton ihminen saattaa joskus ajatella, että vauvan kanssa kotona oleva vanhempi viettää leppoisaa lepolomaa töistä. Jokainen vanhempi tietää, kuinka kaukana totuus on tästä kuvitelmasta. Joskus tällaiset oletukset ja läheisten ja ystävien vihjailut saattavat ärsyttää todella paljon, varsinkin jos on väsynyt valvottuaan vauvan kanssa päiväkausia.

Ennen lapsen saamista vanhempi on saattanut viettää rentoa elämää, johon kuuluu säännöllinen unirytmi ja riittävä unen määrä, urheilua ja mukavaa ajanviettoa ystävien kanssa, sekä muita tavanomaisia asioita. Tällöin siirtyminen vauva-arkeen voi tuntua dramaattiselta. Toki suurin osa vanhemmista osaa ennakoida, mitä lapsiarki käytännössä tarkoittaa, mutta silti sen raskaus voi tulla yllätyksenä.

Joskus vanhemmasta voi tuntua kuin hän eläisi toisessa todellisuudessa

Ystävät ympärillä saattavat jatkaa elämää vanhaan malliin ja heidän voi olla vaikea ymmärtää, että vauvan kanssa pienetkin asiat voivat olla hyvin haastavia. Jos lapseton ystävä ehdottaa lyhyellä varoitusajalla tapaamista, hän saattaa kuvitella, että vauvan kanssa voi helposti lähteä kotoa esimerkiksi kahvilaan istumaan. Joidenkin vauvojen kanssa tällainen saattaakin onnistua ongelmitta, mutta monesti kotoa lähtö pienen vauvan kanssa on iso operaatio, jota pitää suunnitella etukäteen.

Lapseton ystävä ei myöskään aina osaa ottaa huomioon vauvan rytmiä, joka voi olla minkälainen tahansa. Mitä nuorempi vauva on, sitä useammin häntä pitää ruokkia. Vauva nukkuu mahdollisesti vain pieniä pätkiä kerrallaan, minkä takia äiti saattaa tuntea olonsa hyvin uupuneeksi. Jos ystävän kanssa on sovittu tapaaminen edellisenä päivänä, äiti on tuolloin saattanut olla hyvin energinen. Tapaamisen sopimisen jälkeen vauva on kuitenkin saattanut valvottaa äitiä koko yön, minkä takia hän on seuraavana päivänä hyvin väsynyt. Vauvakin saattaa olla väsynyt ja siksi itkuinen. Tällaisessa tilanteessa kotoa lähteminen ei enää tunnu yhtä houkuttelevalta kuin edellisenä päivänä. Äitiä saattaa kuitenkin nolottaa perua treffit.

Lapseton ystävä saattaa kokea, että kotona vauvan kanssa oleva äiti voi rentoutua, lueskella lehtiä, selata nettiä tai katsoa televisiota vauvan nukkuessa tai äidin imettäessä häntä. Tällainen idyllinen kuva vauva-arjesta pitää kuitenkin hyvin harvoin paikkaansa. Todellisuus on usein sekainen koti, vanhemman väsynyt tai jopa totaalisen uupunut olo valvomisen seurauksena, riittämättömyyden tunteita, kyyneliä, ahdistusta ja stressiä.

Vastapainoksi onneksi vanhemmuuteen kuuluu onnen hetkiä silloin, kun ei ole täysi kaaos päällä. Oma vauva sylissä, auringonpaiste vaunukävelyllä, muutaman tunnin katkoton yöuni takana, pieni huomionosoitus puolisolta… toisinaan hyvin pienet asiat voivat tehdä päivästä onnellisen. Vauva-arjen todellisuus on onneksi välillä juuri niin ihanaa kuin lapseton ystävä kuvittelee sen olevan jokaisena päivänä.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.