Oletko järkyttynyt vieraillessasi ystäväperheen kodissa?

Oletko järkyttynyt vieraillessasi ystäväperheen kodissa?
Kuva: eleonora

Siististi pukeutuvan perheenäidin koti voi olla järkyttävä kaatopaikka, jos elämänhallinta on hukassa. Oletko koskaan järkyttynyt vieraillessasi sellaisen ystäväsi kotona, jonka ulkoisesta olemuksesta ei koskaan voisi arvata, mitä kodin seinien sisälle kätkeytyy?

Koti on tila, jossa ihminen voi kokea olevansa turvassa ja rentoutua. Jos koti on viihtyisä ympäristö, akkujen lataaminenkin on paljon tehokkaampaa. Jos sen sijaan koti on sotkuinen, ei mieli ymmärrettävästi pääse rentoutumaan niin tehokkaasti.

Joskus ihminen pitää hyvää huolta omasta ulkonäöstään, mutta jostakin syystä kodista ei osata huolehtia samaan tapaan. Ei ole tavatonta, että ihminen saattaa järkyttyä astuessaan ensimmäistä kertaa ystävän asuntoon, jossa vaatekasat ja epämääräiset röykkiöt täyttävät nurkat. Monille tulee tämäntyyppisestä asunnosta mieleen elämänhallinnan menettänyt, syrjäytynyt henkilö. Kuitenkin täysin tavallisten ihmisten keskuudessa on paljon henkilöitä, joiden koti näyttää tältä.

Jos oma koti on aina ollut siisti, ihmisen voi olla vaikea ymmärtää, kuinka ystävän koti saattaisi näyttää tältä. Tällöin automaattisesti saattaa ajatella, että ihmisellä on pahoja ongelmia, mikäli hänen kotonaan on sotkuista. Joskus kodin epäsiisteys voikin liittyä mielenterveyden ongelmiin, kuten esimerkiksi masennukseen. Toisinaan kyse saattaa kuitenkin olla esimerkiksi siitä, että ihmisen oma lapsuudenkoti on näyttänyt samalta eikä ystävä siksi osaa kyseenalaistaa omankaan kotiinsa kuntoa. Jos lapsuudenkodissa on nurkissa lojunut samanlaisia vaateröykkiöitä ja tiskit ovat olleet vuorena viikon tiskaamatta, ihminen saattaa ajatella, että tällainen elinympäristö on normaali.

Jos koti on hyvin sotkuinen, tämä saattaa usein lisätä ahdistuksen tunteita

Varsinkin jos ihmisellä muutoinkin on elämässään huolia ja kenties jopa masennusta, ympäristön sotkuisuus voi lisätä pahaa oloa. Jos voimavaroja löytyy, kannattaa kokeilla kodin siivoamista ensiapuna ahdistavaan oloon. Kun tavarat ovat paikoillaan ja pinnat pölyttömiä, auringonvalo valaisee puhtaiden ikkunoiden läpi ja voi istua siistillä sohvalla, tällaisessa ympäristössä ahdistuksen tunteetkin saattavat hiukan lievittyä.

Toki on selvää, että vakavaan ahdistukseen tai pitkäkestoiseen masennukseen ei lääkkeeksi riitä pelkkä kodin siivoaminen. Kuitenkin viihtyisällä ympäristöllä voi olla mielenterveyttä kohentava vaikutus silloin, kun myös muut keinot ovat jo käytössä itsensä auttamiseksi. Miellyttävä siisti ympäristö voikin toimia lisätukena oman mielenterveyden ylläpitoon. Sen lisäksi, että ihminen itse voi hyvin, myös muu perhe usein voi paremmin puhtaassa kodissa.

Siisti koti ei ylläpidä itse itseään

Perheenjäsenten olisi hyvä päästä keskinäiseen sopimukseen siitä, miten kodin järjestyksestä huolehditaan. Muutoin tilanne voi mennä sellaiseksi, että vain yksi perheenjäsen yrittää epätoivoisesti pitää paikkoja siistinä muiden sotkiessa. Jos jokainen perheenjäsen kantaa kortensa kekoon, yhdessä perheen on mahdollista hallita kodin järjestystä siten, ettei kaaos pääse ottamaan valtaa. Näin toimimalla vanhemmat voivat pienestä pitäen opettaa lapsilleen, kuinka kodista pidetään huolta. Tällöin lapset aikuisena eivät jatka samaa perinnettä ja elä samanlaisen kaaoksen keskellä omissa kodeissaan.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *