Tarkista nämä 8 asiaa valmistautuessasi syksyyn lapsiperheessä

Kuva: Pexels/ Yan Krukau

Syksyllä ei kannata vaipua synkkyyteen, vaan ottaa tästäkin vuodenajasta kaikki parhaat puolet irti. Kuinka tulevaan syksyyn sekä talveen olisi hyvä valmistautua? Listasimme 8 vinkkiä, jotka lapsiperheessä on hyvä huomioida.

1. Hyvät arkirutiinit

Syksyllä on hyvä päivittää omia arkirutiineja lasten kasvettua ja mukaan tulleiden mahdollisten uusien harrastusten takia: ehkäpä lapsi osaakin jo pukea itse, mutta se vie aiempaa enemmän aikaa tai äidillä on oma uusi harrastus.

Tällaisten esimerkkitilanteiden vuoksi arjen rutiinit voivat kaivata päivitystä, jotta ne sujuisivat mahdollisimman hyvin. Muutoinkin omia tapoja on hyvä välillä kyseenalaistaa, koska ehkä on olemassa toinen parempi tapa tehdä ja toimia?

2. Vaatehankinnat

Syksyllä on varustauduttava sateeseen, kylmyyteen ja loskaan niihin sopivilla vaatteilla ja asusteilla. Etenkin lapsille vaatteet kannattaa hankkia mahdollisuuden mukaan kirpputoreilta. Vaatteet on hyvä ostaa tarjouksia seuraten jo hyvissä ajoin.

Lapsi tarvitsee muun muassa kuravaatteet, erilaisia hanskoja eri sääolosuhteisiin ja kaksi pipoa (toinen koville pakkasille ja toinen syksyn viileälle säälle). Pakkasilla kerrospukeutuminen on kaiken A ja O, jolloin lapsi tarvitsee väliasut, kuten villapuvun.

3. Pimeyteen valmistautuminen

Heijastimet ovat halpa henkivakuutus! Iltojen hämärtyessä on lapsille ja tietenkin myös aikuisille laitettava asiaan kuuluvat varusteet. Niitä ovat heijastimet ja erilaiset valot (esimerkiksi polkupyörään).

4. Uudet harrastukset

Syksy on uusien harrastusten kulta-aikaa. Silloin kannattaakin katsastaa uusia harrastuksia koskevat mainokset ja tutustua netissä niiden tarjoajien kotisivuihin. Ehkä sieltä löytyy sekä vanhemmille, että lapselle uudet harrastukset. Niiden takia arjen rutiinit voivat kaivata päivitystä.

5. Välineet kuntoon

Jotkut välineet tulee laittaa varastoon talviteloille. Tällaisia voivat olla kesäiset harrastusvälineet, kesävaatteet ja myöhemmin mahdollisesti polkupyörät. Lisäksi lähempänä talvea tulee kaivaa esille talvivarusteet. Kuitenkin esimerkiksi koululaisten luistimet täytyy hankkia jo hyvissä ajoin, koska osa luistelee halleissa.

6. Sisäaktiviteettien keksiminen sadepäivien varalle

Jos sadepäivänä ei huvita pukea koko konkkaronkalle sadevaatteita ja lähteä ulos seikkailemaan, voi hyvällä omatunnolla viettää myös päivän sisällä. Sen varalle kannattaa kuitenkin keksiä jo valmiiksi erilaisia aktiviteetteja, jotta koko päivä ei kuluisi ruutujen äärellä.

Voit tehdä esimerkiksi oman laatikon, johon keräät välineitä ja ideoita sadepäivän varalle. Sinne voit laittaa värityskirjoja, muovailuvahaa ja maalausvälineet. Toinen vaihtoehto on, että leivotte porukalla jotain tai vietätte musiikkituokion.

7. Katsasta erilaiset tapahtumat ja valmistaudu juhlapyhiin ilolla

Syksyllä on mukava osallistua erilaisiin tapahtumiin niin sisätiloissa kuin ulkona. Luonnossa on ihanat värit ja poutaisena syyspäivänä, mikä on sen mukavampaa kuin ihailla niitä ulkona ja tehdä vaikka luontoretki. Tapahtumien osalta kannattaa katsastaa, mitä vaikkapa lähikirjastossa tai ostoskeskuksessa on tarjolla.

Juhlapyhät tuovat iloa syksyn ja talven keskelle. Näitä ovat esimerkiksi halloween ja joulu. Niistä ei kannata ottaa stressiä, vaan valmistautua niihin ilolla jo hyvissä ajoin. Tehkää juhlapyhiin valmistautumisesta mukavaa yhdessä tekemistä lasten kanssa. Näin saatte juhlapyhistä koko perheenä kaiken parhaan irti ja ne tuovat iloa pimeyden keskelle.

8. Positiivinen ajattelu

Pimenevät illat ja huonot kelit vaativat varsinkin vanhemmilta positiivista ajattelua. Kannattaa siis miettiä syksyn ja talven hyviä puolia, kuten sitä, että voi hyvällä omalla tunnolla vetää villasukat jalkaan ja käpertyä viltin alle katsomaan lempisarjaa.

Omasta hyvinvoinnista tulisi pitää huolta nukkumalla riittävästi, syömällä hyvin ja treenaamalla säännöllisesti, jotta jaksaa arjessa vähenevän valon kanssa. Lastenkin tulee huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ihan samalla tavalla, koska pimeys ja pitkät hoitopäivät tai koulunkäynti voivat väsyttää heitäkin normaalia enemmän.

Miten teidän perheessä valmistaudutaan syksyn tuloon? Aloitetaanko teillä tänä syksynä uusia harrastuksia?

Lähteet: Kidsconnect

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.