Onko teinisi tehnyt samoja virheitä kuin itse teit nuorena?

Onko teinisi tehnyt samoja virheitä kuin itse teit nuorena?
Kuva: Toa Heftiba

Moni vanhempi kokee, että oman lapsen kasvun seuraaminen on ikkuna takaisin omaan lapsuuteen. Monet teinit kokeilevat rajojaan samaan tapaan kuin vanhempansakin. Vanhemman voi olla helpompi säilyttää näissä tilanteissa malttinsa muistellessaan, miltä hänestä itsestään tuntui saman ikäisenä.

Kun vanhempi vie lapsensa huvipuistoon ja seuraa tämän intoa laitteissa, mieleen muistuu oma jännittävä lapsuudenkokemus huvipuistossa. Tämä auttaa vanhempaa ymmärtämään, miltä lapsesta sillä hetkellä tuntuu. Samanlainen ymmärrys voi auttaa myös vaikeammissa tilanteissa, joissa lapsi kokeilee rajojaan.

Moni teini kokeilee jossain vaiheessa rajojaan

Esimerkiksi nuoren ensimmäiset kokeillut alkoholin ja tupakan kanssa voivat herättää vanhemmassa syystä huolta. Vanhempi saattaa näissä tilanteissa helposti reagoida tunteella sen sijaan, että pysähtyy miettimään, miltä tilanne nuoren näkökulmasta vaikuttaa.

Sen sijaan, että vanhempi suhtautuu nuoren rajojen kokeiluihin hallitsemattomalla raivolla tai muutoin vihaisesti, kannattaa pysähtyä miettimään, miltä itsestä tuntui saman ikäisenä mahdollisesti samankaltaisia asioita kokeillessa. Kun on palauttanut mieleensä tuon mielentilansa, voi itseltään kysyä, minkälainen reaktio aikuiselta olisi silloin vaikuttanut kaikkein tehokkaimmin.

Kun aikuinen pysähtyy muistelemaan omaa lapsuuttaan, hän usein ymmärtää paremmin, minkä takia tietynlaiset tavat kieltää lapsia ja nuoria erilaisten asioiden tekemisestä eivät aina toimi. Lapsi tai nuori ei välttämättä suhtaudu kieltoon vakavasti, ellei sitä ole esitetty sellaisella tavalla, että hän kykenee sen ymmärtämään. Jos esimerkiksi vain langetetaan rangaistuksia tietyistä teoista yrittämättä auttaa nuorta ymmärtämään, miksi rangaistus langetettiin, tämä usein herättää nuoressa voimakkaampaa vastustusta.

Rangaistuksen sijaan nykyään puhutaan mieluummin seuraamuksista

Nuoren on usein helpompaa ymmärtää, että teoilla on seuraamuksia ja että hän on itse vastuussa teoistaan sekä niistä aiheutuvista seuraamuksista. Sen sijaan rangaistuksen kohdalla nuori saattaa kokea, että vanhempi on epäreilusti ja mielivaltaisesti antanut hänelle rangaistuksen jostakin asiasta vain siksi, ettei vanhempi itse pidä kyseisestä asiasta. Tärkeintä olisi, että lapsi tai nuori yhdistää seuraamuksen tekoon ja että seuraamus on myös oikeassa suhteessa kyseiseen tekoon.

Monesti vanhempi voi ymmärtää paremmin teiniään, jos hän palauttaa mieleen omia ajatuksiaan niiltä ajoilta, kun hän itse oli teini-ikäinen. Nyt aikuisena vanhemman on usein myös helpompi ymmärtää oman vanhempansa toimintaa. Oma vanhempi on esimerkiksi saattanut rankaista tiukasti joistain teoista tarkoituksenaan suojella lastaan. Nyt kasvettuaan aikuiseksi vanhempi saattaa ymmärtää, että pelkkä rankaistus itsessään ei välttämättä ollutkaan kaikkein tehokkain tapa kitkeä epätoivottua käytöstä pois. Siksi omien lasten kohdalla kannattaa kokeilla muunlaisia tapoja. Jos nuori oppii, että teoilla on seuraamukset, tämä on hänelle usein suureksi hyödyksi myös hänen kasvettuaan aikuiseksi.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta voi lukea lisää siitä, kuinka kannattaa toimia, jos teinin murrosikä tuntuu erityisen haasteelliselta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *