Nämä varoitusmerkit voivat kertoa, että lastasi kiusataan

man covering face with both hands while sitting on bench
Kuva: Christian Erfurt

Jos lapsi tai nuori on haluton menemään kouluun, tämä saattaa kieliä siitä, että hänellä ei ole siellä hyvä olla.

Kiusaamisen aikaansaamaa haluttomuutta mennä kouluun ei pidä sekoittaa tilanteeseen, jolloin lapsi tai nuori on vain väsynyt aamulla eikä sen takia jaksa nousta kouluun. Vanhemman kannattaa seurailla, milloin valot hänen lapsensa huoneessa sammuvat iltaisin ja saako lapsi todella riittävästi unta öisin. Nykyään monilla lapsilla ja nuorilla on älypuhelin kädessä myös illalla vuoteessa, mikä saattaa häiritä nukahtamista. Jos nuori chattailee ystäviensä kanssa ja selailee puhelinta vielä aamuyöllä, ei ole mikään ihme, että hän ei parin tunnin päästä jaksa nousta kouluun.

Joskus lapsi tai nuori kuitenkin saa normaalin määrän unta, mutta ei silti haluaisi lähteä kouluun. Tällöin kyse voi olla jostakin muusta kuin väsymyksestä. Jos lapsi tai nuori on joutunut koulussa kiusaamisen kohteeksi, hän saattaa pyrkiä keksimään erilaisia tekosyitä, joiden avulla hän voisi jäädä kotiin. Hän saattaa esimerkiksi yrittää teeskennellä olevansa sairas, jolloin vanhempi antaisi luvan jäädä kotiin.

Jos lapsi tai nuori valittaa usein olevansa kipeä, asia tulee tutkia huolella

Vaikka vanhempaa epäilyttäisikin tilanne, lasta tai nuorta ei koskaan tule syyttää huijariksi, jos hän valittaa esimerkiksi vatsakipua ja haluaa siksi jäädä kotiin koulusta. Aina tulisi lähteä siitä, että lapsi puhuu totta ja on suhtauduttava vakavasti, jos hän valittaa kipua. Tällöin lapsi tulee vielä asianmukaiseen hoitoon.

Vanhemman kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, mikäli nuori alkaa valittamaan aamuisin huonoa oloa useammin kuin aiemmin. Tällöin tilanne kannattaa tutkia huolella sen sijaan, että antaa nuoren toistuvasti hyvin usein jäädä kotiin. Mikäli mitään sairautta ei löydy lääkärin tekemissä tutkimuksissa, kyse saattaa olla siitä, että nuori yksinkertaisesti ei halua mennä kouluun. Tällöin kannattaa pyrkiä selvittelemään nuoren kanssa jutellessa, onko kaikki koulussa niin kuin pitää.

Nuori itse ei välttämättä aina halua kertoa kiusaamisesta. Jos nuori kivenkovaan väittää kaiken olevan hyvin, kannattaa asiasta kysyä myös koulusta. Usein opettajat kykenevät kertomaan vanhemmille havaintojaan, kuten esimerkiksi onko nuorella koulussa ystäviä vai onko hän usein yksin. Jos lapsi tai nuori on usein yksin koulussa, tämä saattaa viitata sosiaaliseen eristämiseen ja kiusaamiseen silloinkin, vaikka opettajat eivät muutoin olisi varsinaista kiusaamista havainneet.

Jos nuorta kiusataan koulussa, on koulun velvollisuus puuttua asiaan. Joskus kiusaaminen voi olla luonteeltaan sellaista, että se täyttää rikoksen tunnusmerkit. Jos vanhemmalla on tunne, että hänen lapsensa on joutunut rikoksen uhriksi, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä poliisiin asian tiimoilta lisäneuvojen saamiseksi.

Rikosuhripäivystyksen sivuilta voi lukea lisää tietoa siitä, millainen kiusaaminen täyttää rikoksen tunnusmerkistön ja kuinka kannattaa toimia, jos lapsi on joutunut kiusaamisen uhriksi.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.