Aikuisiän akne voi yllättää vanhemman

woman covering her face
Kuva: Parker Johnson

Moni vanhempi on saattanut kärsiä huonosta ihosta ja jopa aknesta teininä. Teinivuosien jäätyä taakse ihokin on yleensä rauhoittunut ja vanhempi saattaa ajatella, että iho-ongelmat ovat nyt hänen osaltaan loppuun käsiteltyjä. Tämän takia saattaakin tulla järkytyksenä, jos kasvot yhtäkkiä alkavatkin kukkimaan aikuisena. Mistä aikuisiän aknessa oikein on kyse?

Aikuisiällä puhkeavan aknen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta se vaikuttaa liittyvän usein stressiin ja hormonaalisiin muutoksiin. Esimerkiksi raskausaikana naisen elimistössä tapahtuu voimakkaita mullistuksia hormonaalisessa toiminnassa. Tämä saattaa joillakin naisilla toisinaan näkyä ihon kukkimisena. Raskauden jälkeen tilanne usein rauhoittuu, mutta joillakin ihon tulehdustila jää päälle pidemmäksi aikaa.

Kaikki ne, joilla on ollut teini-ikäisenä epäpuhtauksia iholla tai jopa varsinaista aknea tietävät, kuinka herkkä asia iho ihmiselle voi olla. Ihmisen itsetunto voi kärsiä pahasti, jos hän kokee, että iho näyttää vastenmieliseltä muiden silmissä. Raskauden jälkeen moni äiti saattaa muutenkin kokea epävarmuutta ruumistaan, varsinkin jos raskauden seurauksena on tullut lisää kiloja, jotka eivät lähde helposti pois. Jos tähän tilanteeseen lisää vielä rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon, tämä saattaa vain lisätä äidin masennusta.

Aikuisiän akneen on tehokkaita hoitoja

Jos rasvainen ja näppyläinen iho ahdistaa, ei kannata vaipua masennukseen. Iho-ongelman voi onneksi usein hoitaa kuntoon viimeistään lääkärikäynnillä. Jos iho on jäänyt kovin rasvaiseksi esimerkiksi synnytyksen jälkeen eikä tunnu itsekseen rauhoittuvan, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla keskustelemassa tilanteesta. Nykyään on monia keinoja hoitaa aknea ja usein pahinkin tulehdus saadaan kärsivällisiä hoidolla rauhoittumaan. Ei siis ole mitään syytä kärsiä huonosta ihosta varsinkin, mikäli se aiheuttaa itselle masennusta.

Aikuisiän aknea voi hoitaa paikallisesti erilaisilla geeleillä ja voiteilla, eli samankaltaisilla tekniikoilla kuin teini-ikäisenkin aknea. Jos tämä kevyt hoitomuoto ei tunnu tehoavan riittävän hyvin, on olemassa muitakin tehokkaita vaihtoehtoja. Eräs näistä on suun kautta otettava antibioottikuuri. Toisena vaihtoehtona on yhdistelmäehkäisypillerit.

Jos akne on päässyt oikein pahaksi, on olemassa myös kolmas todella tehokas hoitomuoto, joka usein rauhoittaa pahastikin tulehtuneen ihon. Tämä hoitomuoto on isoretinoiinikuuri. Isoretinoiinikuurin aikana naisen on kuitenkin huolehdittava erittäin huolellisesti ehkäisystä, sillä lääke voi aiheuttaa vaurioita sikiölle. Lisäksi maksa-arvoja tulee seurata erityisen tarkasti hoidon aikana.

Vaikka ihminen ei kokisi olevansa ulkonäkökeskeinen, on useimmille ihmisille kuitenkin stressaavaa, jos kasvot ovat pahasti tulehtuneet. Kasvot ovat usein ensimmäinen asia, johon muut ihmiset meissä kiinnittävät huomion. Vaikka ei välittäisi meikkaamisesta ja muotivaatteista, useimmat ihmiset kokevat olonsa epämukavaksi, jos kasvot ovat aknen peitossa, puhumattakaan siitä, että tulehdus voi olla kivulias. Aikuisiän aknen kanssa ei kannata jäädä kärsimään, vaan kannattaa hakeutua hoitoon jo varhaisessa vaiheessa, jolloin tulehduksen aisoihin saaminen on helpompaa.

Lisätietoa aikuisiän aknesta voi lukea Mehiläisen sivuilta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.