Nämä 11 asiaa yhdistävät menestyneiden lasten vanhempia

Kuva: Pexels/Emily Petit

Vanhemmat eivät voi vaikuttaa nuoren lopullisiin päätöksiin omaa elämäänsä koskien. He voivat kuitenkin olla näyttämässä suuntaa kasvatuksellaan lasten ollessa alaikäisiä. Millaiset asiat oikein yhdistävät menestyneiden lasten vanhempia? Listasimme niistä 11.

1. Kotityöt

Menestyvien lasten vanhemmat antavat vastuuta kotitöistä lapsen ikätasoisesti. Heidän lapsensa oppivat jo nuorena, että kotityöt on tehtävä yhdessä, jotta arki olisi sujuvaa. Lapset oppivat kotitöiden myötä tiimityötaitoja ja oma-aloitteisuutta, sekä ymmärtävät työnteon tärkeyden. Näin he kehittävät myös taitoja aikuisuuden työelämää varten.

2. Läheinen suhde lapseen

Pienten lasten saama hoiva, hellyys ja huolenpito vaikuttavat lapseen positiivisesti koko heidän loppuelämänsä ajan. Hyvän suhteen vanhempaansa omaava lapsi, joka saa paljon läheisyyttä, pärjää hyvin peruskoulussa ja aikuisena.

3. Koulutustausta

Menestyneiden lasten vanhemmilla on hyvä koulutustausta. Tutkimusten mukaan vanhempien koulutus vaikuttaa merkittävästi lapsen ammatilliseen menestykseen sekä kouluttautumiseen. Esimerkiksi vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa Michiganin yliopistossa huomattiin, että korkeakoulutettujen äitien lapset olivat itsekin korkeakoulutettuja.

4. Ohjauksen vähentäminen

Tutkimusten mukaan vanhempien liiallinen ohjaus turhauttaa lasta ja vaikeuttaa hänen keskittymistään. Vanhempien tulisikin ”ottaa askel taaksepäin” ja antaa lapselle rauha leikkiä, hoksata asioita, oppia ja ratkaista ongelmia.

5. Sosiaalisuus ja matemaattisuus

Menestyneiden lasten vanhemmat opettavat lapsilleen monia tärkeitä asioita, kuten sosiaalisia taitoja ja matematiikkaa. Sosiaalisilla taidoilla varustetut lapset saavat todennäköisemmin vakituisen työpaikan ennen 25 ikävuotta sekä korkeakoulututkinnon, kerrotaan yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.

Lapsen on hyvä oppia numeroita ja niiden järjestystä jo ennen kouluikää. Matemaattinen kyvykkyys on tärkeä taito koulussa ja myöhemmin elämässä. Se vaikuttaa yllättävästi myös hyvän lukutaidon kehittämisessä.

6. Vähemmän stressiä

Menestyneiden lasten vanhemmat kokivat vähemmän stressiä. Se ei johtunut siitä, että heillä olisi ollut muita vähemmän stressin aiheita, mutta he osasivat käsitellä stressiä niin, että se väheni. Vanhempien stressi tarttuu lapsiin, joten stressiä tulisi välttää.

7. Sisukkuus

Moni luulee, että lapsi menestyy lahjojensa takia. Useimmiten menestymisen takana on vanhemmat, jotka ovat opettaneet lapselleen sisukkuutta. Tällainen lapsi ponnistelee kovasti, eikä välitä vaikka takana olisi liuta epäonnistuneita yrityksiä. Niistä huolimatta lapsi jatkaa yrittämistä. Kaiken ytimessä on sisukkuus ja periksiantamattomuus.

8. He eivät pelkää epäonnistumista

Toiset uskovat esimerkiksi älykkyyden olevan synnynnäinen piirre. Sen takia he välttelevät epäonnistumista kaikin tavoin. Menestyneet lapset sen sijaan uskovat, että älykkyyttä on mahdollista kehittää ja sen vuoksi epäonnistuminenkin on mahdollisuus kehittyä. Heidän vanhempansa uskovat samaa ja kehuvat lasta kovasta työstä, eikä niinkään hyvistä arvosanoista.

9. Vanhemmilla on hyvät välit keskenään

Tutkimusten mukaan vanhempien hyvät välit ennustavat lapsen menestymistä. Eronneiden tai paljon riitelevien vanhempien lapset voivat huonosti. Heillä saattaa olla myöhemmin uupumusta ja ahdistusta, vielä monenkin vuoden päästä. On myös huomattu, että riitaisessa kahden vanhemman perheessä lapset voivat huonommin kuin hyvinvoivan yksinhuoltajan perheessä.

10. Äidit ovat työelämässä

Työssäkäyvät äidit kasvattavat tutkimuksen mukaan työtä tekeviä lapsia. Heidän tyttärensä myös opiskelevat pidempään ja saavat useammin esihenkilötehtäviä työelämässä sekä ansaitsevat yli 20% enemmän rahaa kuin kotiäitien lapset. Äidin työssäkäynnin myötä poikalapset puolestaan oppivat hoitamaan perheen pienimpiä ja tekemään kotitöitä.

11. He antavat lasten tehdä päätöksiä

Lasten tulisi antaa tehdä päätöksiä ikätasoisesti. Tälläisiä voivat olla esimerkiksi tietyissä määrin pukeutuminen ja kavereiden valinta. Mielenterveysneuvoja Laura JJ Dessauerin mukaan, mikäli lapsen ei anneta tehdä päätöksiä, voi heistä tulla aikuisina läheisriippuvaisia.

Oliko artikkelissa yllättävää tietoa? Aiotko hyödyntää saamaasi tietoa kasvatuksessa?

Lähteet: Insider, MTV, Salkunrakentaja

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.