Nämä 12 merkkiä paljastavat, että sabotoit itse parisuhdettasi

Kuva: Pexels/ Alex Green

Oletko huomannut, että alat perääntymään, kun parisuhteessa asiat menevät hyvin? Kun suhde on etenemässä, alat tiedostamattasi sabotoida suhdetta eri keinoin: jatkuva kritiikin esittäminen, yhteisen ajan vähyys ja pelkkiin negatiivisiin asioihin keskittyminen. Tällöin kyseessä voi olla ihmissuhteiden itsesabotoiminen.

Itsesabotointi tarkoittaa ikävää tietoista tai tiedostamatonta käyttäytymistä, jonka tavoitteena on suhteen päättyminen tai se, ettei suhde ehdi edes alkaa. Itsesabotoimisen taustalla voivat vaikuttaa menneisyyden asiat ja traumat, epäonnistumisen ja läheisyyden pelot tai alhainen itsetunto.

12 merkkiä parisuhteen itsesabotoimisesta

1. Sarjatreffailu

Sarjatreffaamisella ja sopivien kumppanehdokkaiden hylkäämisellä jo alkumetreillä, pyritään sabotoimaan omia suhteita. Ystävät saattavat ihmetellä, miksi sarjatreffaillija tapailee ihmisiä, muttei tunnu löytävän koskaan ketään sopivaa. Sarjatreffaillija hylkää potentiaaliset kumppaniehdokkaat jo alkumetreillä.

2. Jatkuva kritiikin esittäminen

Jatkuva kritiikin esittäminen kumppanille ja täydellisyyden odottaminen syövät suhdetta. Kritiikki voi koskea melkeinpä mitä tahansa, kuten kumppanin pukeutumistyyliä tai tapaa tehdä kotitöitä. Lista on loputon.

3. Oikeassa olemisen tarve

Sabotoija ei suostu kompromisseihin ja hänen on oltava aina oikeassa. Hän haluaa sanoa viimeisen sanan riitatilanteissa.

4. Luottamusongelmat

Luottamuspula, jatkuva toisen epäileminen ja syytteleminen ilman syytä, voivat suistaa suhteen raiteiltaan. Tähän voi liittyä myös paljon mustasukkaisuutta.

5. Teeskentely

Jos suhteessa ei ole aito oma itsensä eli teeskentelee olevansa jotain muuta kuin mitä on, se on väsyttävää ja uuvuttavaa. Lisäksi asia tulee todennäköisesti jossain vaiheessa ilmi, mikä voi johtaa eroon.

6. Negatiiviseen keskittyminen

Jatkuva asioista valittaminen ja negatiiviseen keskittyminen eivät tee hyvää yhdellekään parisuhteelle. Sen sijaan suhteessa tulisi keskittyä mieluummin positiivisiin asioihin, jotta se kukoistaisi ja säilyisi.

7. Itsetunto-ongelmat

Itsetunto-ongelmien takia ihminen saattaa kokea olevansa arvoton saamaan rakkautta. Ongelmia tulisi käsitellä tarvittaessa terapiassa, koska ne eivät ole kumppanin vastuulla.

8. Yhteisen ajan vähyys

Yhteisen laatuajan viettäminen ja muistojen tekeminen kumppanin kanssa ovat tärkeä osa parisuhdetta. Jos toinen etsii jatkuvasti tekosyitä olla viettämättä aikaa yhdessä, kuihtuu suhde omaan olemattomuuteensa hitaasti, mutta varmasti.

9. Epämukava olo, kun asiat menevät hyvin

Mikäli henkilöllä on aiemmin ollut toksisia ihmissuhteita, hän voi tiedostamattaan etsiä samanlaisia myöhemmässä vaiheessa elämäänsä. Jos parisuhteessa asiat ovat liian hyvin, tällainen henkilö tuntee olonsa epämukavaksi ja haluaa paeta paikalta tai sabotoida suhteen niin, että se loppuu.

10. Vaikeudet ilmaista omia tarpeita

Suhteessa tulisi voida kertoa, mitä haluaa ja tarvitsee, mutta itsesabotaasia parisuhteessa harrastavalle henkilölle se on lähes mahdotonta. Niinpä hän pitää omat tarpeensa piilossa, kunnes tilanne alkaa ahdistamaan häntä liikaa.

11. Epävarmuus

Jatkuva epävarmuus ja toisen epäileminen sekä hänen rakkautensa kyseenalaistaminen, syövät suhdetta.

12. Liian korkeat odotukset

Jos parisuhteelle asettaa liian korkeat odotukset eli odottaa lähes täydellisyyttä, voi se johtaa parisuhteen hajoamiseen. Parisuhteessa tulisi hyväksyä kumppani sellaisena kuin hän on.

Oletko sinä sabotoinut parisuhteitasi? Millaisia sabotointikeinoja olet käyttänyt?

Lähteet: Nainen, Style Craze ja Verywell mind

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.