Somekanava voi vaikuttaa tulevaisuudessa nuoren työllistymiseen

Somekanava voi vaikuttaa tulevaisuudessa nuoren työllistymiseen
Kuva: Karsten Winegeart

Jo tänä päivänä ihmisen “somekuvalla” eli sillä, miltä hän vaikuttaa sosiaalisen median kanavansa perusteella, voi olla paljon merkitystä työllistymisen kannalta. Tämä kehitys tulee jatkossa vain voimistumaan. Sosiaalinen media tulee merkitsemään nykylasten aikuiselämässä paljon enemmän kuin heidän vanhempiensa elämässä. Vanhempien kannattaakin neuvoa lapsiaan fiksussa somekäyttäytymisessä jo pienestä pitäen.

Helsingin Sanomissa kerrotaan lääketieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan päässeestä Veera Rasista, joka julkaisi TikTokissa suuren suosion saaneen videon ensimmäisestä päivästään yliopistolla. Hän on sittemmin julkaissut useita videoita, joiden aiheena ovat erilaiset opiskelutekniikat. Hän myös tekee kaupallista yhteistyötä suositulla kanavallaan eri tahojen kanssa ja rahoittaa siten opiskeluaan. Rasi kertoo rakentaneensa henkilöbrändiään tietoisesti, sillä tulevaisuudessa se, että on tunnettu somessa, tulee auttamaan häntä työelämässä. Hän saattaa hyvin olla tässä oikeassa.

Tulevaisuudessa sosiaalinen media tulee olemaan entistä merkittävämmässä roolissa jokaisen ihmisen elämässä. Vielä toistaiseksi keski-ikäiset ja vanhemmat ihmiset eivät ole somen kanssa niin tuttuja. Tulevaisuudessa maailmassa kuitenkin tulee olemaan enenevässä määrin ihmisiä, jotka ovat varhaislapsuudestaan asti tottuneet käyttämään sosiaalista mediaa. Tämän seurauksena ihmisen “somekuvasta” tulee ensistäkin merkityksellisempi.

Lapselle on hyvä puhua siitä, mitä someen kannattaa jakaa

Moni nuori ei ajattele, että asiat, joita hän lataa nettiin tulevat säilymään siellä mahdollisesti koko hänen loppuelämänsä ajan. Jos nuori lataa sosiaalisen median kanavalleen videon ja vaikka hän myöhemmin poistaisi latauksen omalta tililtään, sisältö on jo voitu kopioida ja se saattaa jäädä elämään netin syövereihin. Esimerkiksi toisia ulkoisen olemuksen takia leimaava ja muutoin kiusaamiseksi tulkittava somesisältö voi pahimmillaan johtaa jopa rikosilmoitukseen. Tällaisia asioita ei pysty pyyhkimään myöhemmin pois. Jos nuori sattuu päättymään tietynkaltaisiin töihin, nämä asiat tullaan kaivamaan esille.

Nuoren kannattaakin tarkkaan miettiä, minkälaista sisältöä hän somekanavalleen jakaa. Jos nuori haluaa esimerkiksi lähteä rakentamaan tietyntyyppistä henkilöbrändiä, jonka hän toivoo auttavan itseään tulevassa ammatissaan, tämän voi tehdä fiksusti ja suunnitellusti.

Tärkeintä on, ettei nuori kanavallaan syyllistyisi toisten haukkumiseen ja kiusaamiseen

Vanhempi voi seurata nuorta somessa ja antaa tälle palautetta tämän tuottamasta sisällöstä. Jos vanhempi havaitsee esimerkiksi liian jyrkkää suhtautumista toisten mielipiteisiin, kannattaa kysyä nuorelta, haluaako hän, että vielä vuosien päästä ihmiset näkevät hänestä tällaisen videon. Tämä voi avata nuoren silmät ymmärtämään, että tänä päivänä postatulla sisällöllä saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia hänen elämäänsä.

Jos ihmiset jo nuoresta alkaen oppivat suhtautumaan muihin ihmisiin huomaavaisesti sen sijaan, että ajattelematta sanotaan usein hyvin loukkaaviakin sanoja, tulevaisuuden maailma voi olla monessa mielessä nykymaailmaa mukavampi paikka. Tähän voi jokainen vanhempi vaikuttaa oman nuorensa kautta opettamalla tälle jo pienestä pitäen, kuinka toisia ihmisiä kohdellaan ystävällisesti.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *