Avioerossa lasten etu tulee asettaa kaiken muun edelle

a close up of a person laying on a bed
Kuva: Jen Theodore

Kukaan ei naimisiin mennessään toivo eroa, mutta silti se joidenkin kohdalla tapahtuu jossain vaiheessa elämää. Toiset kykenevät eroamaan hyvissä väleissä ja asiat voidaan sopia yhteisymmärryksessä. Toisille taas ero voi olla hyvin vaikea prosessi. Miksi joidenkin vanhempien on niin vaikea ajatella lasten etua avioeron sattuessa?

Jos toinen puolisoista ei halua erota, mutta toinen haluaa, tilanne voi olla henkisesti hyvin vaikea. Erityisen haastavaa on, jos eroon on liittynyt pettämistä. Jos perheessä on lapsia, tämä voi entisestään mutkistaa asioita. Vaikka ero voi tuntua vanhemmasta tuskalliselta, on tärkeää ajatella tilannetta lasten kannalta. Aikuisten välisen vihamielisyyden ei tule antaa vaikuttaa siihen, kuinka lasten asioita hoidetaan.

Jos puoliso on pettänyt ja aloittanut vakavan suhteen henkilön kanssa, jonka kanssa pettäminen on tapahtunut, tilanne on petetylle vanhemmalle usein hyvin kova pala. Petetty vanhempi voi kokea, että hän on joutunut syrjäytetyksi paikaltaan, kun toinen henkilö elää entisen puolison ja lasten kanssa sitä elämää, jota hän itse on aiemmin elänyt. On täysin ymmärrettävää, että tällainen tilanne tuntuu henkisesti äärimmäisen vaikealta.

Vaikka vanhempaa ahdistaa, asioita tulee ajatella lasten kannalta

Vaikka tuntuisi vaikealta hyväksyä, että lapset viettävät aikaa myös entisen puolison uuden kumppanin kanssa, tilanteeseen ei voi vaikuttaa, jos vanhemmilla on yhteishuoltajuus. Tällöin ei kannata lähteä taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, se vain huonontaa omaa oloa ja vaikuttaa haitallisesti lapsiin. Vaikka tuntuu vaikealta hyväksyä tilanne, lasten henkinen hyvinvointi täytyy nostaa tärkeimmäksi asiaksi.

Tilanne voi olla lapsillekin hyvin ahdistava

Lapsille saattaa olla kova pala, että toisen vanhemman uusi kumppani elää oman vanhemman “paikalla” heidän kotonaan. Jos petetty vanhempi itsekin on hyvin katkera entiselle puolisolleen, on suuri houkutus lähteä mustamaalaamaan uutta kumppania lapsille kaikin mahdollisin tavoin. Tämä saattaa tuoda hetkellistä tyydytystä petetylle vanhemmalle, mutta silti tällainen toiminta ei kannata.

Pidemmässä juoksussa lapsille on parempi, että heidän ympärillään on aikuisia, joihin he voivat luottaa. Mikäli vanhemman uusi suhde on vakaalla pohjalla ja tämä ihminen tulee pysymään lasten elämässä, on parempi, että lasten välit uuteen kumppaniin eivät ole hyvin tulehtuneet.

Petetyn vanhemman kannattaa pyrkiä laittamaan oma katkeruuden tunne sivuun ja keskittyä siihen, mikä on lasten edun mukaista. Jos tilanne tuntuu hyvin ahdistavalta. omista tuskallista tuntemuksista voi puhua ystäville tai ammattiauttajalle. Ahdistavia tunteita ei pidä pyrkiä tukahduttamaan, mutta niitä kannattaa pyrkiä hallitsemaan siten, etteivät ne ilmene tavoilla, jotka voivat vahingoittaa lapsen hyvinvointia.

Terveyskirjaston sivuilta voi lukea lisää siitä, miten vanhempien ero voi vaikuttaa lapseen ja mistä voi tarvittaessa hakea apua haastaviin tilanteisiin.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.