Läheisen kuolemaan liittyy surun lisäksi paljon järjesteltävää

Läheisen kuolemaan liittyy surun lisäksi paljon järjesteltävää
Kuva: Rhodi Lopez

Läheisen menetys on aina suuri suru. Samaan aikaan pitäisi kyetä järjestämään ihmisen kuolemaan liittyvät asiat. Surun keskellä voi olla vaikeaa keskittyä raha-asioihin, minkä takia hautajaiskustannukset voivat nousta joskus yllättävän suuriksi. Erään lapsensa menettäneen äidin tarina on tästä hyvä osoitus.

Jokaisen vanhemman pahin painajainen on oman lapsen kuolema. Sellaista ei toivoisi koskaan kenenkään kohdalle. Jotkut vanhemmat kuitenkin joutuvat kohtaamaan tämän hirvittävän tragedian. Ihmiset reagoivat eri lailla suruun. Joku saattaa menettää toimintakykynsä, siinä missä toinen saattaa purkaa suruaan asioiden järjestämiseen. Jokaisen henkilökohtaista tapaa surra on kunnioitettava.

Menehtynyt voi olla oman lapsen sijasta kuka tahansa muukin läheinen henkilö ja suru voi olla aivan yhtä suuri kuin lapsen menetyksen tapauksessa. Surun keskellä ei välttämättä huomaa ottaa huomioon kaikkia asioita, joihin muutoin kiinnittäisi huomiota. Jos hautajaisia suunnitellessa ei huomaa kiinnittää huomiota kaikkiin osa-alueisiin, joista täytyy erikseen maksaa, voi loppulasku olla joskus järkytys.

Jos perheenjäsen on menehtynyt ja perheellä on talouden suhteen tiukkaa, kannattaa yrittää surun keskelläkin hahmottaa, miten pienistä erillisistä hautajaisiin liittyvistä asioista voi koostua yllättävän suuri kokonaissumma. Jos tuntuu, ettei oman surun takia kykene järjestämään hautajaisia, voi pyytää jotakuta läheistä hoitamaan käytännön asiat siten, että läheinen ottaa ennen asioiden lukkoon lyömistä selvää järjestelyjen kokonaishinnasta.

Seuran artikkelissa on kerrottu äidistä, jonka tytär menehtyi yllättäen 21-vuotiaana. Tämä oli luonnollisesti suunnaton järkytys vanhemmille. Äiti oli ollut läheinen tyttärensä kanssa ja oli löytänyt tämän menehtyneenä. Jokainen vanhempi ymmärtää, kuinka traumaattinen kokemus tällainen on. Suunnattoman surun keskellä oli kuitenkin pystyttävä hoitamaan kuolemaan liittyviä käytännön asioita.

Vanhemmat halusivat järjestää lapselleen juuri hänen näköisensä hautajaiset ja halusivat myös haudata tyttären mahdollisimman nopeasti. Tuossa vaiheessa vanhemmilla ei ollut energiaa ajatella hautajaisten hintaa. Kun hautajaisten kokonaislasku saapui, se oli vanhemmille yllätys ja järkytys. Artikkelin mukaan kulut olivat yhteensä lähes 9000 euroa.

Koska tyttären kuolinpesä oli varaton, vanhemmat joutuivat maksamaan kulut omista varoistaan. Äiti toteaa artikkelissa, ettei hänellä ollut hautajaisten järjestämisen aikaan voimia vertailla hintoja ja miettiä, miten paljon mikäkin asia maksaa. Tämä on täysin ymmärrettävää.

Hinnoissa on paljon eroja

Hautauskulut ovat Suomessa keskimäärin runsaat 6000 euroa. Toki on mahdollista selvitä alhaisemmilla kustannuksilla, jos vertailee hintoja ja tietoisesti valitsee edullisimpia vaihtoehtoja. Surevalla vanhemmalla ei kuitenkaan välttämättä ole tähän energiaa.

Seuran artikkelista voi lukea lisää siitä, millaisista asioista hautajaisten kokonaiskulut koostuvat ja mitä surevan omaisen kannattaa ottaa huomioon menehtyneen läheisen asioita järjestellessään.

Lähde: Seura

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *