Lapsen epäterve ystävyyssuhde-8 varoitusmerkkiä

Kuva: Pixabay/N-region

Ystävyyssuhteet ovat merkittävä osa lapsen elämää. Kun lapsi on pieni, sinulla on enemmän sananvaltaa siihen, millaisia ystäviä hän valitsee. Tämä asia kuitenkin muuttuu, kun lapsi kasvaa ja alkaa päättää asioistaan enemmän itse. Sitä ennen olet opettanut toivottavasti lapsellesi, mitä on terve ystävyys ja millaisia ihmisiä kannattaa vältellä. Jos et ole tehnyt niin, ota asia puheeksi jo tänään.

Toinen keino suojata lastasi epäterveiltä ihmissuhteilta, on tukea ja vahvistaa hänen itsetuntoaan. Voit kehua lastasi ja auttaa häntä näkemään kaikki se hyvä, mitä hänessä on. Lisäksi voit kannustaa lasta erilaisten harrastusten ja kiinnostusten kohteiden pariin, joissa hän pääsee loistamaan taidoillaan ja löytää hyviä ystäviä.

Kannattaa myös opettaa lasta itseään havaitsemaan, millainen ystävien käytös on tervettä ja mikä epätervettä. Mikäli lapsi päättää katkaista epäterveen ystävyyssuhteen, ole suruprosessissa lapsesi tukena ja kannusta häntä viettämään aikaa terveiden ja hyvien ihmissuhteiden parissa.

Lapsen epäterveen ystävyyssuhteen varoitusmerkit

1. Haukkuminen

Mikäli lapsesi ystävä haukkuu, nimittelee tai kiusaa lastasi, on se epäterveen ystävyyssuhteen varoitusmerkki.

2. Pahan puhuminen toisista ihmisistä

Pahan puhuminen toisista ihmisistä tai ystävistä heidän selän takana, on huono merkki. Tällöin ei voi tietää, puhuuko lapsesi ystävä myös hänen selkänsä takana.

3. Jatkuva draamailu

Jatkuva draamailu eli konfliktista toiseen eläminen ja draaman kehittäminen milloin mistäkin aiheesta, on joillekin ominainen, mutta huono tapa toimia.

4. Kateus ja mustasukkaisuus

Jos lapsesi ystävä on kateellinen lähes kaikesta, on se epäterveen ystävyyssuhteen merkki. Ystävän kuuluisi kyetä iloitsemaan toisen onnistumisesta, saavutuksista tai saamistaan asioista.

Se on toki lapselle vaikeampaa, mutta terveeseen ystävyyssuhteeseen kuuluu tuo ominaisuus. Pahinta on, jos lapsesi ystävä on niin mustasukkainen, että hän haluaa sulkea kaikki muut ystävät lapsesi elämästä.

5. Muutokset lapsesi elämässä

Lapsesi muuttuminen negatiivisessa mielessä ystävyysuhteensa vuoksi, on huono merkki. Näitä muutoksia voivat olla: itsetunnon tai itseluottamuksen muutokset negatiiviseen suutaan tai kyvyttömyys päättää asioista.

6. Kannustus sääntöjen rikkomiseen

Lapsesi ystävän ei tulisi kannustaa lastasi rikkomaan sääntöjä ja olemaan kunnioittamatta auktoriteetteja, kuten vanhempiaan tai opettajaa.

7. Kiltteyden hyväksi käyttäminen

Mikäli lapsen ystävä käyttää hyväksi anteliaisuutta ja kiltteyttä jollain tavalla sekä pyrkii hyötymään hänestä, ei asiat ole hyvällä mallilla. Sellaiseen onkin vanhemman puututtava. Lapset ovat monesti empaattisia ja haluavat auttaa ystäviään ja tietyssä määrin se onkin ok, mutta jatkuva hyväksikäyttö ystävän puolelta sen sijaan ei ole.

8. Vanhemman vaisto

Jos vanhempi kokee olonsa epämukavaksi lapsensa ystävän seurassa, vaikka ei osaa sanoa, mikä sen aiheuttaa, kannattaa kuunnella vanhemman vaistoaan. Asioista on tällöin syytä ottaa paremmin selvää. Yleensä jokin vialla, jos vaisto niin sanoo.

Puuttuako vaiko ei?

Joskus on tilanteita, jolloin vanhemman on syytä puuttua lapsen ystävyyssuhteisiin, vaikka pääsääntö on, että lapsen tulee saada päättää niistä itse.

Näissä tilanteissa vanhemman on syytä puuttua lapsen ystävyyssuhteisiin: jos lapsesi ystävä on itsekeskeinen, manipuloiva tai ilkeä. Samoin silloin, jos lapsesi käytös muuttuu ja hänen ystävyyssuhteensa vaikuttaa lapsen itsetuntoon negatiivisesti.

Joskus ystävyysuhde vaikuttaa haitallisesti myös vanhemman ja lapsen väliseen suhteeseen, tällöin kaikki eivät ole hyvin. Sekään ei ole suvaittavaa, että lapsen ystävä johtaa lapsesi harhaan ja huonoihin tapoihin, kuten valehtelemiseen, varastamiseen tai päihteiden käyttöön.

On myös paljon muitakin tilanteita, jolloin vanhemman on syytä puuttua lapsen ystävyyssuhteisiin. Yleensä vanhemman vaisto sanoo, milloin tulee toimia. Pääsääntöisesti kannattaa kuitenkin pyrkiä luottamaan oman lapsen arviointikykyyn ja kaveritaitoihin.

Tässä onkin muutama esimerkki, jolloin vanhemmalla ei ole oikeutta puuttua lapsensa ystävyyssuhteisiin. Lapsen on saatava valita ystävänsä heidän sukupuolesta, väristä tai uskonnosta riippumatta. Myös pienet ristiriidat kuuluvat kaverisuhteisiin. Tällöin vanhemman ei pidä sotkeentua asiaan, ellei häneltä pyydetä apua.

Oletko huolissasi lapsesi kaverisuhteista? Mitä voisit tehdä tilanteelle?

Lähteet: Parentcircle, Today’s Parents, Verywell family

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)