Nykyään teineillä on hyvin voimakkaita ulkonäköpaineita. Sosiaalisessa mediassa esiintyy usein vain ”täydellisen kauniilta” näyttäviä hoikkia ihmisiä. Teinille saattaa helposti tulla tunne, että mikäli hän ei näytä samalta, hän on jollakin lailla ”huonompi” ihminen. Paineet saattavat ajaa teinin vähentämään ruokailuaan, jotta hän näyttäisi laihemmalta. Pahimmillaan se voi johtaa jopa syömishäiriöön.
Vanhemman tuki on äärimmäisen tärkeää nuorelle, joka on sairastunut tai vaarassa sairastua syömishäiriöön. Vanhempi on usein ensimmäinen henkilö, joka havahtuu nuoren muuttuneeseen ruokailukäyttäytymiseen. Vanhemman kannattaakin seurata, että hänen lapsensa syö normaalilla tavalla. Varsinkin jos nuori alkaa laihtumaan ja selkeästi vaikuttaa haluttomalta esimerkiksi osallistumaan aterialle tai syömään loppuun ruokansa, asia kannattaa ottaa ystävällisessä hengessä puheeksi hänen kanssaan.
Syömishäiriöön voi sairastua jo hyvin nuorena
Sosiaalinen media on pitkään normalisoinut sairaalloisen laihaa ihmiskuvaa, minkä seurauksena jo moni ala-asteella oleva lapsi katselee itseään peilistä miettien, onko hän liian lihava. Älypuhelimien sovelluksiin kuuluu nykyään standardina kuvanmuokkaustoimintoja, jotka muutamia vuosia sitten olivat vain ammattilaisten käytössä. Erilaisilla filttereillä voidaan esimerkiksi hoikentaa ihmisen raajoja ja vyötäröä ilman, että kuvanmuokkausta havaitsee. Tämän seurauksena moni lapsi ja nuori saattavat aidosti luulla, että somessa nähdyt käsitellyt kuvat edustavat normaalia ihmisvartaloa.
Koska elävän ihmisen ei käytännössä ole mahdollista päästä filttereiden muokkaamien kuvien mittoihin muilla keinoin kuin näännyttämällä itsensä nälkään, moni nuori kokee laihduttamisen ainoaksi keinokseen saavuttaa “unelmavartalonsa”. Laihuushäiriö eli anorexia nervosa onkin yleisimpiä syömishäiriöitä.
Laihuushäiriötä sairastavan nuoren käsitys omasta vartalostaan on voimakkaasti vääristynyt. Nuori pyrkii vähentämään päivittäisen kalorimääränsä aivan minimiin, jopa tasolle, joka on selvästi riittämätön kasvavalle ihmiselle. Toinen yleinen syömishäiriö on ahmimishäiriö. Nuori saattaa syödä suuria määriä ruokaa kerralla, mutta käydä vaivihkaa oksentamassa aterian jälkeen.
Teini saattaa pyrkiä piilottamaan lahduttamisensa vanhemmiltaan
Mitä vähemmän vaaka näyttää, sitä paremmaksi teini kokee olonsa varsinkin sairauden alkuvaiheessa. Nuori saattaa pukeutua löysiin tai jopa säkkimäisiin vaatteisiin peittääkseen kuihtuvan vartalonsa läheisiltä. Siksi vanhemmat eivät välttämättä heti tiedosta, että nuori on laihtunut.
Vanhemman kannattaakin seurata, että nuori syö perheen yhteisillä aterioilla normaalisti. Varsinkin, jos nuori alkaa laihtumaan selittämättömästi, ei asian kanssa kannata jäädä liikaa odottamaan. Tilanne voi pahentua nopeasti, sillä ihminen tarvitsee ravintoa elääkseen. Jos nuori käytännössä jättää jatkuvasti syömättä, hän voi pahimmassa tapauksessa saattaa itsensä hengenvaaraan.
Jos oma lapsi sairastuu syömishäiriöön, vanhemman ei pidä jäädä yksin asian kanssa. On tärkeää päästä aloittamaan nuoren hoito mahdollisimman pian. Usein vanhempi tarvitsee henkistä tukea myös itse. Itselleen kannattaa hankkia vähintäänkin keskusteluapua. Kun vanhempi pitää huolta omasta jaksamisestaan, hän voi parhaiten auttaa myös syömishäiriön kanssa kamppailevaa lastaan.
THL:n sivuilta voi lukea lisää nuorten syömishäiriöistä ja niiden hoitokeinoista.
Teksti: Sonja