Voiko parisuhde jatkua vielä valheen jälkeen?

grayscale photo of woman smiling
Kuva: Taylor Deas-Melesh

Jos luottamuksen kerran menettää, sen takaisin saaminen voi olla hyvin haastavaa. Ihmisillä on erilaisia näkemyksiä siitä, mikä ylipäätään on valehtelua ja kuinka vakava valheen täytyy olla, jotta luottamuksen menettää. Voiko parisuhde jatkua vielä sen jälkeen, jos valehtelu paljastuu?

Jotkut ovat sitä mieltä, että luottamusta ei saa takaisin kerran valehdeltuaan, siinä missä toiset ovat sallivampia. Kuinka vakava valheen täytyy olla, että se uhkaa koko suhteen olemassaoloa? Ihmisten välinen kanssakäyminen voi välillä olla haastavaa, koska eri ihmiset tulkitsevat asioita omien elämänkokemustensa valossa. Jostakusta saattaa pieni valkoinen valhe tuntua vedenjakajalta sen suhteen, voiko parisuhde jatkua. Joku toinen saattaa sen sijaan antaa isommankin valheen anteeksi.

Aiemmat parisuhdekokemukset vaikuttavat usein mielipiteeseen

Jos ihminen on kokenut esimerkiksi pettämistä aiemmassa suhteessaan, hän on ymmärrettävästi paljon herkempi reagoimaan voimakkaasti pieniinkin valheisiin verrattuna sellaiseen ihmiseen, jolla ei ole vastaavia kokemuksia. Toki on selvää, että valehtelu ei koskaan ole hyväksyttävää. Valheita on kuitenkin erilaisia. On eri asia kertoa hätäpäissään pieni valkoinen valhe syyksi sille, että myöhästyi tapaamisesta, kuin esimerkiksi valehdella vuosia kestäneestä salasuhteesta.

Moni on joskus kertonut “valkoisen valheen”

Satunnaiset niin sanotut “valkoiset valheet” ovat varsin yleisiä ihmissuhteissa. Ihmisen, joka itsekin kertoo välillä pieniä valkoisia valheita, saattaa olla helpompi hyväksyä, että kumppanikin kertoo niitä. Hyvä esimerkki on valehdella tilanteessa, jossa pelkää loukkaavansa kumppaninsa tunteita. Jos puoliso kysyy, näyttääkö hän lihavalta, moni mielummin valehtelee kuin kertoo totuuden, mikäli puoliso tosiasiassa näyttää lihavalta.

Moni kokee tällaiset valheet hyväksyttävinä, koska valheen laukaisijana ei toimi henkilökohtaisen edun tavoittelu, vaan sensitiivisyys toisen tunteita kohtaan. Jos itsekin välillä on huijannut vastaavissa tilanteissa, silloin tietää omakohtaisesta kokemuksesta, että tarkoitus ei ole vakavasti harhaanjohtaa kumppania, vaan kyse on enemmän toisen huomioonottamisesta tai joissakin tilanteissa eräänlaisesta paniikkireaktiosta.

Satunnaisten valkoisten valheiden kertoja tietää myös, että se, että ihminen kertoo pienen valkoisen valheen, ei merkitse, että hän pystyisi automaattisesti valehtelemaan isoista asioista. Sitä vastoin ihminen, joka ei itse koskaan kerro edes pieniä valkoisia valheita, saattaa helpommin ajatella, että pienen valheen kertominen automaattisesti merkitsee, että kykenee kertomaan myös isompia valheita.

Kannattaa pyrkiä siihen, ettei kertoisi jatkuvasti valkoisia valheita

Jos jatkuvasti kertoo pieniä valheita, toisen saattaa olla vaikeaa luottaa mihinkään, mitä toinen sanoo, koska kyseessä voi aina olla valkoinen valhe. Merkittävistä asioista valehtelu ei onneksi ole yhtä yleistä suhteissa kuin valkoisten valheiden kertominen. Jos merkittävästä asiasta valehtelee, tätä on usein huomattavasti vaikeampaa antaa anteeksi ja parisuhde ja sen jatkuminen voi olla todellisella vaakalaudalla.

Women’s Health- sivustolta voi lukea lisää siitä, onko koskaan sallittua valehdella parisuhteessa ja kuinka on parasta toimia, jos itse on valehdellut kumppanilleen tai itselle on valehdeltu.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.