Legionella-bakteeri voi aiheuttaa vaarallisen keuhkokuumeen

man holding white and gray bottle
Kuva: Kelly Sikkema

Legionella-bakteerin aiheuttamaan legioonalaistautiin voi sairastua lapsi ja aikuinen. Oireet voivat alussa muistuttaa tavallista flunssaa. Pahimmillaan tautiin voi liittyä vaarallinen keuhkokuume. Legionella-bakteeri voi lisääntyä tavallisten kotien vesijohtovedessä, jonka lämpötila on bakteerin kasvulle optimaalista.

Legionella-bakteerin aiheuttamista epidemioista kirjoitetaan aina välillä eri medioissa. Usein epidemia on päässyt syntymään esimerkiksi uimahallissa tai sairaaloissa, joissa on pitkät vesiputkistot ja vesi saattaa jäädä putkiin seisomaan pidemmäksi aikaa. Legionella-tartunnan voi kuitenkin saada myös omasta kodista, jos vettä ei kuumenna riittävästi ennen käyttöä. Lapsiperheissä kannattaakin kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, onko vesi päässyt seisomaan putkistossa pitkään vaikkapa lomamatkan aikana.

Legionella-bakteeri on yleinen koko maapallolla

Bakteeria tavataan myös Suomessa. Se elää luonnonvesissä ja vesialtaissa. Legionella säilyy hengissä jopa yli 50-asteisessa vedessä. Tämän takia kotitalouksien vesi tulee lämmittää tätä korkeampaan lämpötilaan ennen käyttöä. Pieninä määrinä bakteeri ei muodosta ongelmaa, mutta mikäli se pääsee lisääntymään otollisissa kasvuolosuhteissa runsaasti, se voi sairastuttaa ihmisen.

Legionella-bakteeri ei tartuta ihmistä esimerkiksi juomaveden kautta. Bakteerin täytyy päästä keuhkoihin, mikä onnistuu tehokkaimmin esimerkiksi vesihöyrypisaroiden avulla. Jos ihminen hengittää vesihöyryä, joka pitää sisällään legionella-bakteereja, tällöin bakteerit pääsevät keuhkoihin ja sieltä elimistöön aiheuttamaan infektion.

Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi, jos perhe on ollut pitkään poissa kotoa vaikkapa lomamatkalla ja kodin vesi on seissyt putkistoissa haaleana paikoillaan pitkään. Tällöin veteen on saattanut syntyä legionella-bakteerikasvustoa kenties hyvin runsaassa määrin. Mikäli perheenjäsenet kotiin palattuaan esimerkiksi menevät suihkuun ilman, että valuttavat vettä ensin jonkin aikaa, tällöin putkistoissa mahdollisesti lisääntymään päässeet legionella-bakteerit voivat suihkussa vapautuvan vesihöyryn avulla siirtyä keuhkoihin ja sieltä muualle elimistöön.

Jos siis tietää, että asunnon vesihanat ovat olleet pitkään käyttämättä, kannattaa vettä valuttaa jonkin aikaa ennen kuin altistaa itseään hanasta tulevalle vesihöyrylle ja pienille pisaroille.

Oireet voi alussa sekoittaa tavalliseen flunssaan

Jos legionella-bakteeri pääse aiheuttamaan infektion, oireet vaikuttavat usein aluksi tavalliselta flunssalta. Oireilu voi nopeimmillaan alkaa jo parin päivän kuluttua tartunnasta. Jos on epäilys siitä, että infektio voi olla legionella-bakteerin aiheuttama, epäilyksistä kannattaa mainita lääkärissä. Verikokeissa selviää, mikäli keuhkokuume on bakteerin aiheuttama, jolloin kyetään aloittamaan antibioottihoito. On hyvin tärkeää, että hoito saadaan aloitettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Vaikka olisikin saanut legionella-bakteerin aiheuttaman Infektion, onneksi vain pienellä osalla tilanne johtaa keuhkokuumeeseen ja vakaviin oireisiin. Jos kuitenkin alussa normaalina flunssana pidetty kuumeilu jatkuu ja alkaa olla lisäksi myös hengitysvaikeuksia, kannattaa suunnata lääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Terveyskirjaston sivuilta voi lukea lisätietoa legionella-bakteerista, sen leviämistavoista ja sen aiheuttaman taudin oireista ja hoidosta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.