Vanhempi, muistathan tavoitella myös omia unelmiasi!

Vanhempi, muistathan tavoitella myös omia unelmiasi!
Kuva: Jackson David

Vanhemmuus ei merkitse, että ihmisen täytyisi luopua omista unelmistaan. Päinvastoin, omat unelmat voi sopeuttaa uuteen elämäntilanteeseen myös perheellisenä.

Kukaan meistä ei voi tietää, kuinka paljon aikaa meillä on jäljellä. Tämän takia kannattaa tietyn väliajoin pysähtyä miettimään, onko itsellä unelmia, joita haluaisi toteuttaa. Suurimmalla osalla ihmisistä on haaveita, joiden hän toivoisi toteutuvan jossain vaiheessa elämäänsä. Jos näitä asioita ei aktiivisesti lähde toteuttamaan, ne mahdollisesti eivät koskaan tapahdu.

Vanhemmalla saa olla myös omia haaveita

Vanhemmalle toki tärkeintä on hänen lastensa onnellisuus ja perhearjen pyörittäminen. Kun vanhempi näkee lastensa voivan hyvin ja kokee perheensä olevan onnellinen, tämä usein tekee vanhemmankin onnelliseksi. Panostus lasten ja perheen onnellisuuteen on siis vanhemman kohdalla myös panostus omaan onnellisuuteen.

Usein vanhemmalla on kuitenkin ennen perheen perustamista ollut omia haaveita, joista joitakin hän on saattanut kovastikin toivoa tapahtuvaksi. Haaveet ovat saattaneet liittyä esimerkiksi omaan uraan, fyysisen kunnon kohentamiseen, uusien taitojen opetteluun tai muuhun itsensä kehittämiseen. Kun lapset astuvat kuvioon ja perhearki täyttää päivät, on täysin ymmärrettävää, että ei ole välttämättä aikaa lähteä toteuttamaan vanhoja unelmiaan.

Joskus vasta lasten muutettua pois kotoa vanhempi havahtuu muistamaan vanhat unelmansa

Tällöinkään ei ole liian myöhäistä lähteä toteuttamaan haaveitaan. Jos kuitenkin mielen sopukoissa jäytää ajatus, että haluaisi jo ennen lasten muuttoa toteuttaa myös omia haaveitaan, ei kannata jäädä odottelemaan. Jos suunnittelee tekevänsä asioita vasta vuosien päästä, saattaa harmittaa, jos käykin niin, ettei tuota aikaa omalla kohdalla koskaan tule. Jos esimerkiksi saa diagnoosin sairaudesta, joka todennäköisesti tulee lyhentämään omaa elinikää, tämä on usein ravisuttava herätys siihen, että unelmiaan kannattaa lähteä toteuttamaan heti.

Omien unelmiensa toteuttamaan lähteminen ei tarkoita sitä, että täytyisi hylätä kaikki vanha, lopettaa lastensa ja perheensä onnen eteen työskentely ja muuttaa koko elämänsä. Päinvastoin, parhaat unelmat ovat sellaisia, jotka sulautuvat osaksi jo valmiiksi onnellista perhearkea.

Jos esimerkiksi vanhemmalla on ollut haaveena aloittaa maalaaminen tai jokin muu harrastus, mutta tälle ei vain ole käytännössä löytynyt aikaa, kannattaa priorisoida elämänsä siten, että kalenterissa on omalle haaveelle sopiva tila. Kun ihmisellä on tunne, että hän tekee elämässään juuri sitä, mitä haluaa, tämä lisää onnellisuutta merkittävästi.

Eräs onnellisuuden salaisuus on, että haaveet ovat sellaisia, jotka ovat realistisia saavuttaa. Maalaamisen voi aloittaa milloin tahansa, jos sille vaan järjestää aikaa. Jos sen sijaan oman onnellisuutensa kynnykseksi on asettanut miljoonan tilillä, ei välttämättä koskaan koe täydellistä onnellisuuden tunnetta. Tällöin kannattaa pysähtyä miettimään, onko raha tai ulkoinen menestys lopulta kuitenkaan paras onnellisuuden mittari.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *