7 syytä olla palaamatta yhteen ex-kumppanisi kanssa

Kuva: Pexels/ Vera Arsic

Saatat kaivata exääsi takaisin varsinkin silloin, jos olet yksinäinen ja tuntuu ettet ole ajan saatossakaan päässyt elämässäsi eteenpäin. Lisäksi aika kultaa muistot ja yleensä saatat keskittyä muistelemaan pikemminkin positiivisia asioita kuin niitä parisuhteen haasteita, joita teillä oli. On täysin normaalia näissä tilanteissa kaivata ex-kumppaniaan takaisin, mutta se ei tarkoita, että sinun kannattaisi ryhtyä uudelleen suhteeseen hänen kanssaan.

Tutkimusten mukaan ex-kumppanin kanssa yhteenpaluu onnistuu vain harvoissa tapauksissa. Yhteenpalaajilla onkin yleensä liitoissaan selvästi enemmän ongelmia, kuten mustasukkaisuutta ja epävarmuutta sekä turhautumista.

Mitä tulee puolestaan on-off-suhteisiin, tutkimukset osoittavat sen, että niissä enemmän riitoja ja voidaan huonommin. Mitä useammin pari palaa yhteen, sitä vaikeampaa sitoutuminen toiseen on. Tulevaisuus on tällöin epävarmaa.

Joskus harvoin kuitenkin yhteenpaluu onnistuu, mutta se vaatii sen, että pari on erokriisin yhteydessä puhdistanut ilmaa, selvittäneet ongelmansa ja muuttuneet ihmisinä kypsemmiksi. Jos luottamus on menetetty, sitä on kuitenkin vaikea saada takaisin. Luottamus on parisuhteen perusta, joten olisi tärkeää pystyä puolin ja toisin luottamaan kumppaniinsa. Luottamus täytyy pikkuhiljaa ansaita ja rakentaa uudelleen.

7 syytä miksi yhteen palaaminen ex-kumppanisi kanssa ei kannata

1. Ero on tapahtunut syystä

Ei ole väliä sillä, kumpiko lopullisen eropäätöksen teki. Joka tapauksessa lopputulos on se, että ero tapahtui, koska parisuhde ei palvellut teitä molempia. Palaaminen takaisin yhteen ex-kumppanisi kanssa, on sama kuin kieltäisit itseltäsi onnellisuuden ja mielenrauhan.

2. Ystävyyden puute

Avain pitkäaikaisen suhteen toimivuuteen ja kukoistukseen on hyvä ystävyys kumppaneiden välillä. Tämä todettiin myös eräässä tutkimuksessa, jonka mukaan kaksi kolmasosaa aloitti parisuhteen ensin hyvinä ystävinä.

3. Sinulla oli hyvä syy päästää hänet menemään

Sinulla voi olla edelleen tunteita ex-kumppaniasi kohtaan, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, ettette olleet niin hyvin yhteensopivia kuin alun alkaen kuvittelit. Yrititte, mutta se epäonnistui. Jotkut eivät vain sovi yhteen tai ole parhaita toisillensa.

4. Tietyt asiat eivät muutu

Exäsi saattaa väittää sinulle, että hän on muuttunut ja sinun saattaisi tehdä mieli uskoa hänen vakuutteluihinsa muuttumisestaan. On kuitenkin niin, ettei ihmisen perusluonne voi muuttua hetkessä. Kannattaa kysyä itseltäsi ja exältäsi, miksi väitetyt muutokset eivät tulleet ilmi silloin, kun olitte yhdessä. Se auttaa sinua asettamaan asiat perspektiiviin.

5. Ehkä olet vain yksinäinen

Voi olla, että haaveilet exääsi takaisin, koska olet vain yksinäinen. Lisäksi ihmisillä on tapana muistaa exästään enemmänkin vain hyvät asiat, koska aika kultaa muistot. Pohdi kuitenkin myös sitä vaihtoehtoa, että entä jos sama ahdistus iskisi takaisin yhdessä ollessanne, joka sinulla oli aikoinaan.

6. Menetettyä luottamusta on vaikea saada takaisin

Parisuhteessa luottamus on yksi tärkeimmistä peruspilareista: jos se on poissa, suhteen on mahdotonta toimia. Jos luottamus on menetetty kerran, sitä on hyvin vaikea saada takaisin. Haluaisitko elää suhteessa, jossa ei ole 100 prosenttista luottamusta kumppaniasi kohtaan?

7. Oravanpyörä

Jos palaisit ex-kumppanisi kanssa yhteen, päätyisitte todennäköisesti samaan ongelmien oravanpyörään, jossa olitte ennenkin. Mutta tällä kertaa se tuntuisi kahta kauheammalta, koska olet kokenut sen jo kerran aikaisemmin. Mielenterveytesi olisi koetuksella, koska ahdistus kalvaisi sisintäsi. Sekin on mahdollista, että päätyisitte tilanteeseen, jossa olisitte on-off-suhteessa.

Haikailetko takaisin ex-kumppanisi luokse jostain syystä? Mitä sanoisit neuvoksi ystävällesi, joka olisi samassa tilanteessa?

Lähteet: Askel terveyteen, Elite daily, Healtshots, Hyvä kysymys ,Verywell mind,

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.