Kuka tahansa voi joutua tunnekuohun vietäväksi parisuhteessa

Kuka tahansa voi joutua tunnekuohun vietäväksi parisuhteessa
Kuva: Eric Ward

Jos tuttavapariskunnalla on pieni lapsi ja vauva-arjen aikana he ovat alkaneet riidellä enemmän, ulkopuolinen usein näkee selkeästi, että tilanne johtuu suurelta osin vähäisistä unista ja arjen usein varsin dramaattisesta muutoksesta verrattuna aikaan ennen lasta. Tunnekuohun valtaan joutumista parisuhteessa ei tarvitse hävetä, kuka tahansa voi menettää malttinsa univajeen ja stressin seurauksena. Häpeän sijaan kannattaa ryhtyä toimiin, joiden avulla voi pitää parisuhteen hyvässä kunnossa myös lapsiarjen keskellä.

Ulkopuolinen saattaa tuttavapariskunnan vauva-arjen haasteita seuratessaan ajatella, että jos hän itse joutuisi vastaavaan tilanteeseen, hän osaisi varmasti toimia paremmin, koska hän tiedostaisi, että olosuhteet aiheuttavat stressin ja ärtymyksen. Jos tilanne kuitenkin todella osuu omalle kohdalle, saattaa olla, että itsekin joutuu huomaamattaan tunteiden vietäväksi. Kun tunnekuohu on päällä, silloin ei auta, vaikka järjellä tiedostaisi ärtymyksen aiheutuvan elämäntilanteesta eikä esimerkiksi puolisosta ja tämän persoonasta.

Jos huomaa lapsiarjen keskellä kokevansa huomattavan paljon ärtymyksen tunteita puolisoaan kohtaa, ja varsinkin jos riidat ovat tulleet säännölliseksi osaksi arkea, kannattaa ryhtyä toimiin sen sijaan, että antaa tilanteen vain jatkua samanlaisena. Jos tilanne jatkuu pitkään tulehtuneena, pahimmassa tapauksessa pariskunta voi ajautua jopa harkitsemaan eroa.

Vaikka toista on alussa rakastanut paljon, jos väsymyksen takia kokee jatkuvasti ärtymyksen tunteita pahimmillaan usean vuoden ajan, tällä usein väistämättä on jonkinlainen vaikutus myös romanttisiin tunteisiin puolisoa kohtaan. Tästä syystä kannattaakin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa pyrkiä tekemään asialle jotain, jos havaitsee, että puolison kanssa tulee riideltyä, vaikka varsinaisiin riitoihin ei oikeastaan olisi edes syytä.

Usein kyse voi olla siitä, että unenpuute ja muut vauva-arjen haasteet ja rasitteet ovat huomaamatta päässeet aiheuttamaa stressiä, joka purkautuu ärtymyksenä toista kohtaa silloinkin, vaikka toinen ei ärtymystä ansaitsisi. Ärtymystä osoitetaan useimmiten puolisoa kohtaan siksi, että hän on lähimpänä oleva aikuinen. Joskus väsymysken keskellä voi olla vaikeaa muistuttaa itseään siitä, mihin on alunperin toisessa ihastunut ja rakastunut.

Treffi-illat ovat monen parisuhteen pelastus lapsiarjen keskellä

Jos lapsiarki tuntuu erityisen raskaalta, eikä puolisoa tule arjessa välttämättä huomioitua niin paljon, kannattaa järjestää erityisiä treffi-iltoja, jolloin voi käydä puolison kanssa esimerkiksi syömässä mukavassa ravintolassa luotettavan lapsenvahdin hoitaessa kotona lapsia. Tällaiset pienet toisen huomioimiset romanttisessa mielessä ovat elintärkeitä hetkiä terveen parisuhteen ylläpitämiseksi raskaan arjen keskellä. Jotkut parisuhteet säilyvät hyvinä myös ilman työtä, mutta useimmiten suhteen osapuolten täytyy aktiivisesti tehdä töitä, jotta suhde säilyy elinvoimaisena ja sellaisena, että molemmilla on hyvä olla.

HuffPostin sivuilta voi lukea lisää vinkkejä siitä, kuinka rakkautta voi ylläpitää parisuhteessa silloinkin, kun kiireinen lapsiarki asettaa suhteelle haasteita.

Lähde: HuffPost

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *