Märkärupi on etenkin pienten lasten riesa- Näin sitä hoidetaan

Kuva: Pexels/ Streetwindy

Märkärupi on erityisesti lasten (3-5-vuotiaiden) keskuudessa tavattu, ihon pinnalla oleva bakteeritulehdus. Sen aiheuttaa yleisemmin A-streptokokki, stafylokokki tai jopa molemmat yhdessä. Bakteerit iskevät yleisimmin ihoon erilaisten naarmujen, haavojen ja muiden ihorikkojen kautta tai esimerkiksi nuhan seurauksena hiertyneen nenän pielen alueelle.

Lapsella se voi tulla myös erityisesti paikkoihin, joihin valuu runsasta syljen eritystä. Lapsella on aikuista ohuempi iho, jonka vuoksi märkärupi tarttuu herkemmin lapseen.

Tauti tarttuu kosketuksen kautta, joko henkilöllä itsellään uusiin paikkoihin tai henkilöstä toiseen. Siksi se leviääkin helposti lasten keskuudessa päiväkodeissa ja kouluissa. Märkärupea esiintyy erityisesti kesäisin ja toisaalta taas juuri päivähoidon ja koulujen alettua kesäloman jälkeen.

Märkäruven yleisiä esiintymispaikkoja ovat kasvoissa nenän ja suun ympärys sekä kädet. Märkärupi voi levitä kuitenkin ihan minne tahansa, jopa genitaalialueelle tai peräaukonsuulle. Noissa aroissa paikoissa tauti voi olla hyvinkin kivulias.

Märkärupi alkaa pienenä paikallisena punoittavana ja kutisevana sekä aristavana läiskänä, johon kehittyy myöhemmin pieniä finnimäisiä rakkuloita. Märkäruven pohja erittää kudosnestettä, joka muuttuu kellertäväksi karstaksi.

Märkärupea voi olla ihan aluksi vaikeaa tunnistaa, koska oireet ovat niin pieniä ja paikallisia. Lisäksi monessa muussa ihon muutoksessa on samankaltaisia merkkejä. Sen takia vanhempien onkin hyvä tietää tästä sairaudesta, jotta he osaisivat seurata tarkalla silmällä omia ja lapsen ihomuutoksia.

Märkärupi: kuinka sitä tulisi hoitaa?

Märkärupea voi ensin yrittää hoitaa kotona itse. Hoitona käytetään ihoalueen pesemistä ja puhtaana pitoa. Alue olisi hyvä pitää myös kuivana. Lisäksi käytetään antibioottivoidetta, jota saa ilman reseptiä (esimerkiksi Basibact). Voidetta laitetaan kaksi kertaa päivässä eli aamuin ja illoin. Mikäli se näyttää tehoavan, jatketaan hoitoa noin 5-7 päivän ajan.

Jotta voide levittyisi hyvin ja pääsisi tehoamaan kunnolla, kannattaa mahdollinen rupi ja karsta poistaa. Rupea on hyvä ensin hauduttaa kostean pyyhkeen avulla, jotta se irtoaa paremmin. Ruven poistamisen apuna voi käyttää puhtaita desinfioituja pinsettejä, mutta toimenpiteessä täytyy olla todella tarkka ja huolellinen, koska käytetyt tarvikkeet voivat aiheuttaa lisää tartuntoja. Kädet onkin syytä pestä alueen hoitamisen jälkeen erityisen hyvin. Samoin hoidossa käytetyt mahdolliset pinsetit tulee desinfioida ja pyyhe pestä 60 asteessa.

On kuitenkin joitakin tilanteita märkäruven kanssa, jolloin on syytä mennä lääkäriin. Niitä ovat esimerkiksi nämä:

  • Märkärupi kasvaa yli kuuden senttimetrin alueeksi.
  • Rupialueita alkaa esiintyä monin paikoin ympäri kehoa tai niitä on vaikeissa paikoissa, kuten hiusten alueella.
  • Kotihoito ei tehoa, vaan märkärupi leviää.
  • Jos et ole varma, onko kyseessä märkärupi vai ei.
  • Mikäli potilas on vastasyntynyt, tällöin lääkäriin on lähdettävä välittömästi, koska märkärupi on joskus vastasyntyneelle vaarallinen.

Lapsen saatua hoitoa märkärupeensa, hän voi mennä mennä takaisin päiväkotiin tai kouluun kaksi vuorokautta antibioottikuurin tai voiteen käytön aloittamisesta. Tämän jälkeen märkäruven ei pitäisi tarttua enää toisiin lapsiin. Uimaan saa mennä vasta, kun iho on kokonaan parantunut, jotta vältytään ihon tulehtumiselta.

Märkäruven ennaltaehkäiseminen

Märkärupea voidaan ennaltaehkäistä pitämällä iho kuivana ja puhtaana, sekä hoitamalla muut mahdolliset ihosairaudet mahdollisimman hyvälle tasolle, kuten atooppinen ihottuma. Lasta tulee kieltää kaivamasta nenää, sillä nenänielusta streptokokki-bakteeri voi levitä uudelleen. Lapsen kynnet tulisi pitää lyhyinä sekä kynnenaluset puhtaina, jotta märkärupi ei leviäisi raapiessa niin helposti. Päivähoidossa ja koulussa tulee painottaa lapselle käsien huolellista pesemistä.

Jos tautia on jollakin perheenjäsenellä, tulisi jokaisella olla omat henkilökohtaiset pyyhkeet. Tarvittaessa on vaihdettava lasten vuodevaatteet ja pestävä pehmolelut. Märkärupea voi olla kuitenkin joskus varotoimista huolimatta hankala ehkäistä. Märkäruven voi huonolla tuurilla saada monta kertaa peräkkäin eli se uusiutuu melko herkästi.

Onko sinulla kokemusta märkäruvesta? Tiedätkö, miten sitä ennaltaehkäistään lapsiperheissä?

Lähteet: Pikkujätti ja Terveyskirjasto

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.