Nykykodeissa ei ole juuri koskaan hiljaista

woman standing near window during daytime
Kuva: Stacey Koenitz

Nykyään monissa kodeissa kuuluu erilaisten laitteiden tuottamaa jatkuvaa taustaääntä, johon ei välttämättä edes kiinnitä huomiota. Eron huomaa vasta, kun ympärille laskeutuu yllättäen täysi hiljaisuus. Miten jatkuvat taustaäänet vaikuttavat ihmiseen?

Luin taannoin artikkelin, joka käsitteli talonrakennustekniikkaa ennen ja nykyään. Artikkelissa eräs arkkitehti kuvaili, kuinka nykyään on alettu rakentamaan taloja perinteisellä tyylillä, johon kuuluu esimerkiksi painovoimainen ilmastointi. Artikkelissa haastateltiin ammattilaisia, joilla oli asiasta erilaisia näkemyksiä.

Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän puolustajat mainitsivat yhtenä positiivisena asiana sen, että painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä on hiljainen. Kaikki, jotka ovat joskus asuneet talossa, jossa on koneellinen ilmanvaihto, tietävät, että laitteisto usein tuottaa jonkin verran ääntä. Artikkelissa koneellista ilmanvaihtoa kannattava asiantuntija totesi, että nykykodit eivät ole koskaan täysin hiljaisia, eikä tämän takia hiljaisuutta pidä “yliarvostaa”. Hän oli sitä mieltä, että ihmiset ovat nykyisin tottuneet siihen, että kodeissa on koko ajan taustalla jonkinlaista laitteiden ääntä, eivätkä siksi koe negatiivisena, että myös ilmanvaihtojärjestelmä pitää ääntä.

On totta, että nykykodeissa hyvin usein kuuluu jos jonkinlaista hurinaa. Esimerkiksi monet kodinkoneet, kuten jääkaappi ja pakastin, pitävät ääntä jatkuvasti. Nämä koneet kuitenkin sijaitsevat keittiössä. Muissa huoneissa sen sijaan ei välttämättä kuulu niin paljon ääniä. Sellaisessa talossa, jossa on koneellinen ilmanvaihto, kuuluu myös muissa huoneissa toisinaan hurinaa. Toki paljon riippuu siitä, kuinka laadukas ilmanvaihtojärjestelmä on. Luultavasti moderneimmat ja laadukkaimmat järjestelmät ovat nykyään hyvin hiljaisia. On kuitenkin paljon taloja, joissa järjestelmät ovat jo sen verran iäkkäitä, että niiden äänen kyllä kuulee.

Jatkuva pieni taustamelu oleskelutilassa ei kenties häiritse tietoisella tasolla jos siihen on tottunut, mutta se saattaa haitata mielen rentoutumista. Ero tulee voimakkaimmin esiin silloin, kun menee tilaan, jossa ei ole mitään ääntä, kuten esimerkiksi kesämökille. Lähes täydellisessä hiljaisuudessa oleminen on mielelle hyvin rentouttavaa.

Jos kodin laitteiden hurinaa on mahdollista eliminoida esimerkiksi päivittämällä laitteistoja uudempiin ja hiljaisempiin, tämä kannattaa tehdä. Arjen kiirettä jaksaa usein paremmin, jos vapaahetkinä pystyy rentoutumaan mahdollisimman hyvin.

Katujen varsilla asujat eivät koskaan koe kotonaan täyttä hiljaisuutta

Jos ihminen asuu esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn tien vieressä, kodissa ei ole koskaan täysin hiljaista. On olemassa tietyt melurajat, joita ei saa ylittää asuinalueiden läheisyydessä, mutta nämä rajat tuntuvat usein varsin korkeilta. Esimerkiksi monilla omakotitalojen pihoilla kuuluu hyvin voimakkaana läheisen moottoritien ääni jatkuvasti, myös öisin. Kenties tämän takia mökillä käyminen on monista niin äärimmäisen rentouttavaa, sillä siellä saa usein olla täydellisessä hiljaisuudessa.

Oletko sinä kiinnittänyt huomiota siihen, että ympäristössä tuntuu nykyään jatkuvasti olevan ääntä ja vaikuttaako se rentoutumiskykyysi?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.