Miksi niin moni suhde päättyy eroon lapsiarjen aikana?

man, woman, and baby sitting on bench outdoors
Kuva: Dennis Acevedo

Lapsiarki on parisuhteelle hyvin haastavaa aikaa. Jos suhde on ollut hyvissä kantimissa jo ennen lapsen syntymää, puolisoilla on selkeästi parempi mahdollisuus selvitä myös lapsiarjen karikoista ilman suuria vahinkoja. Jos suhteessa on kuitenkin ollut ongelmia jo aiemmin, on virhe ajatella, että vauva tulee parantamaan tilannetta. Päinvastoin usein saattaa käydä niin, että vauvan syntymän tuomat haasteet ovat liikaa jo valmiiksi heikoissa kantimissa olleelle suhteelle.

Jos parisuhde ei ole kestänyt kovin pitkään ennen lapsen syntymää, puolisoilla ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta tutustua toisiinsa kunnolla. Tällöin voi käydä niin, että raskaan vauva-arjen alkaessa puolisossa alkaa havaita sellaisia piirteitä, joista ei ole ollut aiemmin tietoinen. Varsinkin suhteen alkuaikana ihminen pyrkii piilottamaan sellaisia piirteitä itsessään, joista ei usko kumppanin pitävän. Vastaavasti usein myös pyritään korostamaan hyviä puolia kumppanilleen.

“Kuherruskuukausiaika” kestää usein maksimissaan pari vuotta, minkä jälkeen arki astuu suhteeseen. Tämä on se hetki, jolloin testataan, löytyykö puolisoiden väliltä kestävää rakkautta ja halua olla yhdessä pidempään, kenties koko loppuelämän ajan.

Jos tässä herkässä vaiheessa parille syntyy lapsi, se sekoittaa omalta osaltaan tätä mietintävaihetta. Saattaa olla, että ilman lapsen syntymää suhde olisi päättynyt eroon, kun puolisot havaitsevat, että ensi-ihastuksen haihduttua yhdistäviä tekijöitä ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Kun lapsi syntyy, kynnys suhteen lopettamiselle onkin huomattavasti suurempi. Tällöin sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ehkä muuten olisi valinneet yhteenjäämistä, haluavat helpommin kokeilla onnistuisiko yhteiselo, kun lapsikin on jo syntynyt. Toisinaan käy niin, että puolisot ovat kuitenkin liian erilaisia pitkällä tähtäimellä jakamaan elämää yhdessä ja päättyvät silti eroon.

“Kuherruskuukausiaikana” puolison usein näkee ruusunpunaisten lasien läpi

Suhteen alkuvaiheessa ihmisellä saattaa olla hyvin voimakas tunne, että juuri tämän ihmisen kanssa haluaa saada lapsia. Maltti olisi kuitenkin valttia. Vuosikausiksi ei toki tarvitse jäädä miettimään, eikä monilla naisilla tällaista aikaa olekaan käytettävissään. Kannattaisi kuitenkin malttaa odottaa tietoisesti edes kuherruskuukausivaiheen ylitse ennen kuin hankkii yhteiset lapset.

Ihastunut ihminen on tietyssä mielessä “mielenhäiriössä” rakkaushuumassaan

Nykyään medioissa on kirjoitettu niin paljon biokemiallisista muutoksista, joita rakastuminen aivoissa aiheuttaa, että ihmiset ovat aiempaa enemmän tietoisia siitä, että ihastumisen jälkeen aivokemia ei ole vähään aikaan normaalissa tasapainossa. Tämän seurauksena normaalit ”hälytysjärjestelmät” eivät välttämättä aktivoidu ja toisen ihmisen vähemmän miellyttäviä piirteitä tulee katsottua helpommin sormien läpi. Kannattaisikin siis odottaa siihen, että tämä ensimmäinen tunnekuohuvaihe on läpikäyty ja havaittu, että tunteet kestävät pidemmällä tähtäimellä, ennen kuin tekee päätöksen perustaa perheen.

Terve.fi-sivuston artikkelista voi lukea lisää siitä, millaisia muutoksia aivoissa tapahtuu ihmisen ihastuessa ja rakastuessa.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.