Katsotaanko teidän perheessänne yhdessä kauhuelokuvia?

a person wearing a mask in the dark
Kuva: Nik

Joissakin perheissä kauhuelokuvien katsominen on yhteinen harrastus. Vanhemmat ovat saattaneet pienestä pitäen itsekin pitää kauhuelokuvista ja esittelevät ne lapsilleen jo varhaisessa vaiheessa. Liian pelottavia elokuvia ei kuitenkaan pitäisi näyttää lapsille liian nuorena.

Perheen yhteisissä elokuvailloissa saatetaan katsella perinteisten supersankarielokuvien sijasta astetta pelottavampaa sisältöä. Näin lapset ja nuoret oppivat itsekin pitämään kauhuelokuvista ja katselevat niitä mielellään myös aikuisena. Jos sen sijaan omassa perheessä ei koskaan ole nähnyt kauhuelokuvia, niistä ei välttämättä pidä myöskään aikuisena.

Itse olen katsonut kauhuelokuvia varhaisista teinivuosista lähtien, mutta en silti voi sanoa suunnattomasti niistä nauttivani. Pelottava kauhuelokuva tekee sananmukaisesti juuri sitä mitä nimikin kertoo, eli pelottaa ja usein myös ahdistaa. Toki monet kauhuelokuvat ovat erittäin hyvin tehtyjä ja niiden taustalla olevat ajatukset ovat mielenkiintoisia. Esimerkiksi avaruusaiheiset kauhuelokuvat ovat kiinnostavia, koska niissä usein on mukana myös mielenkiintoisia tieteellisiä elementtejä. Pelon ja ahdistuksen tunteet itsessään eivät kuitenkaan minusta henkilökohtaisesti ole kovin miellyttäviä, ehkä siksi kauhuelokuvat eivät kuulu lempigenreeni.

Kauhuelokuvat voivat jättää pelon tunteen pitkäksi aikaa lapsen mieleen

Jos lapsi tai nuori on katsonut pelottavan kauhuelokuvan illalla, hänen voi olla vaikeaa nukahtaa sen jälkeen. Itse saatan muistaa pelottavan kauhuelokuvan vielä jopa vuosia myöhemmin ja se voi saada olon edelleen hyvin epämukavaksi. Muistan, kuinka minua nuorena pelotti nukkua yksin omassa huoneessa, kun mietin pelottavia elokuvia, joita olen nähnyt.

Kun valot oli sammutettu, esimerkiksi puoliksi avonainen kaapinovi tuntui hyvin pelottavalta. Samalla tavalla pelottavalta tuntuivat erilaiset huoneen varjot. Jos hämärässä alkoi katsoa esimerkiksi oven kahvaa, alkoi helposti kuvitella, että se liikahti sen merkiksi, että joku painoi sitä alaspäin ulkopuolelta. Eräs pelottava ajatus pimeyden keskellä oli myös käsi, joka tarttuu jalkaan vuoteen alta. Pidin tästä syystä aina nukkuessa jalat huolellisesti peiton alla.

Elokuvissa on syystä ikärajat

Toiset vanhemmat saattavat ajatella, että ikärajat ovat liian holhoavia ja näyttävät lapsilleen kauhuelokuvia hyvin nuorena. Vanhempi voi ajatella, että tästä ei ole lapselle mitään haittaa.

En koe, että olisin dramaattisesti kärsinyt siitä, että sain katsella kauhuelokuvia jo nuorena. Siihen aikaan ei ikärajasuosituksiin suhtauduttu kenties niin vakavasti kuin nykyään. Toisaalta jos mietin omaa suhtautumistani nyt aikuisena kauhuelokuviin ja pelottavin asioihin, tuntuu kuitenkin selvältä, että suhtautumiseen on vaikuttanut nuorena näkemäni pelottavat elokuvat.

Kun nuorena näkee pelottavia asioita, tietynlaisille pelkotiloille voi ehdollistua voimakkaastikin. Perheen aikuiset eivät välttämättä aina hahmota, että jokin heille itselleen vain vähän tai ei lainkaan pelottavalta tuntuva asia voi vaikuttaa hirvittävältä esimerkiksi varhaisteinin katsomana. Kannattaakin tutkia agendalla olevien elokuvien ikärajasuosituksia huolella, ennen kuin antaa perheen varhaisteinin viettää sisarustensa tai ystäviensä kanssa elokuvailtaa.

Katsotaanko teidän perheessänne yhdessä kauhuelokuvia?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.