Nautitko sinä vanhempainvapaasta?

smiling woman carrying baby
Kuva: Jonathan Borba

Ihmiset kokevat vanhempainvapaan eri tavalla. Toiset nauttivat suunnattomasti ajasta kotona vauvan kanssa. Toiset taas kokevat ajan epämiellyttäväksi, koska tuntevat olonsa liian eristäytyneeksi ja yksinäiseksi. Onko sinulla ollut vanhempainvapaalla energiaa nauttia ajasta kotona vauvan kanssa vai tuntuuko, että kaikki voimavarat ovat menneet päivästä toiseen selviytymiseen?

Monet nauttivat suunnattomasti mahdollisuudesta viettää aikaa kotona vauvan kanssa vanhempainvapaan aikana. Jos on käynyt kokopäivätyössä ennen lapsen syntymää, muutos tuntuu varsinkin alussa suurelta. Toki useimmilla työpaikoilla tulee vuosittain oltua pitkään lomalla, mutta lapsettoman loma eroaa huomattavasti vauva-arjesta. Viimeistään siinä vaiheessa, kun vanhempainvapaa on kestänyt yli kuukauden, alkaa toden teolla ymmärtämään, että on irtautunut työelämästä joksikin aikaa. Toki ensimmäinen kuukausi lapsen kanssa on niin täynnä uusia asioita, että työasiat ovat mielessä olevien asioiden listalla usein häntäpäässä.

Jos vauva on niin sanotusti “helppo lapsi”, eikä esimerkiksi kärsi vaikeasta koliikista tai vastaavista vaivoista, vanhemman on helpompaa nauttia kotonaoloajasta. Alkuvaiheessa jokainen pienen vauvan vanhempi on väsynyt, koska lasta täytyy ruokkia niin usein, että katkottomat yöunet ovat käytännössä mahdottomuus. Univaje heijastuu välillisesti elämän jokaiselle osa-alueelle. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, he voivat jakaa hoitovastuuta öisin. Yhden vanhemman perheessä tätä ylellisyyttä ei ole.

Siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa nukkumaan pidempään ja ruokailuvälit pitenevät, vanhemmatkin alkavat saada enemmän lepoa, mikä kohentaa mielialaa. Jos suurempia haasteita lapsen kanssa ei ole ja hän nukkuu yönsä rauhallisesti, tässä vaiheessa kotona olevan vanhemman on mahdollista alkaa kunnolla nauttimaan tästä ainutlaatuisesta hetkestä elämässään.

Vanhempainvapaa on monille ainutlaatuinen pysähtymishetki

Joskus vanhempainvapaalla olleet vanhemmat ymmärtävät vasta jälkeenpäin, kuinka ainutlaatuista aikaa vanhempainvapaa itseasiassa on. Jos työ vie tavallisesti leijonanosan arkipäivistä, ei elämässä todennäköisesti tule toista kertaa vastaan samanlaista pysähtymisen mahdollisuutta ennen eläkevuosia. Moni vanhempi kokeekin tästä syystä vanhempainvapaan myös omana arvokkaana pysähtymishetkenään lapseen tutustumisen lisäksi.

Jos vauva-arki on hyvin väsyttävää, vanhempaa saattaa harmittaa, että aika lapsen kanssa kotona menee ohi niin nopeasti, että siitä ei ehdi kunnolla pysähtyä nauttimaan. Toki jos on hyvin väsynyt, on selvää, ettei ole mahdollista samalla lailla arvostaa kotona oloa, kun kaikki energia menee arjesta selviytymiseen. Jos kuitenkin kiireen keskellä on mahdollista välillä pysähtyä pohtimaan asioita myös omalta kannaltaan vauvan lisäksi, saattaa vanhempainvapaata havahtua arvostamaan myös muilla tavoilla.

Kannattaakin tämän tästä pysähtyä miettimään, miltä oma elämä juuri sillä hetkellä tuntuu. Tällöin voi huomata, että vaikka väsyttää ja olo on toisinaan stressaantunut, on vauva-arki silti niin monessa mielessä elämän kulta-aikaa, jota vanhana tulee muistelemaan suurella lämmöllä.

Nautitko sinä vanhempainvapaasta vai etkö malttanut odottaa töihin paluuta?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.