Vanhempien välinen empatia on tärkeää lapsiarjen keskellä

Vanhempien välinen empatia on tärkeää lapsiarjen keskellä
Kuva: Heather Mount

Riitatilanteet parisuhteessa ovat aina ikäviä ja haastavia. Lapsiarjen keskellä riidoilta ei usein täysin voi välttyä. Jos tilanteet toistuvat kerta toisensa jälkeen samanlaisina, pelkkä anteeksipyyntö ei välttämättä enää riitä poistamaan huonoa tunnelmaa riidan jälkeen. On tärkeää pyrkiä ymmärtämään juurisyyt siihen, miksi puoliso käyttäytyy siten kuin käyttäytyy. Empatian merkitystä vanhempien välillä ei voi liiaksi korostaa.

Jos puolisot ymmärtävät, että riitatilanteeseen on perimmäisenä syynä jokin muu kuin se, ettei esimerkiksi rakkautta enää ole, tämä auttaa usein tilanteen prosessoinnissa. Jos on olemassa niin sanottuja “lieventäviä asianhaaroja”, jotka selittävät toisen käytöstä, on usein helpompi hyväksyä käytös loukkaantumatta.

Huono käytös voi olla seurausta ulkopuolisista tekijöistä

Jos esimerkiksi asiakaspalvelija käyttäytyy meitä kohtaan poissaolevasti tai jopa epäkohteliaasti, on normaalia pahoittaa mielensä. Jos sen sijaan tiedämme, että meitä edeltävä asiakas on käyttäytynyt huonosti asiakaspalvelijaa kohtaan, on helpompi ymmärtää, että paha mieli vaikuttaa häneen vielä seuraavan asiakkaan kohdalla.

Asiakaspalvelija on toki ammattilainen, jonka ammattitaito auttaa häntä sivuuttamaan epämiellyttävän asiakaskohtaamisen ja kohtelemaan jokaista asiakasta hyvin. Asiakaspalvelijaltakaan ei kuitenkaan voi odottaa robottimaista käytöstä. On inhimillistä pahoittaa mielensä, jos joku käyttäytyy huonosti meitä kohtaan. Jos loukkaava käytös on tapahtunut juuri äsken, on vaikeaa täysin peittää pahaa mieltään seuraavan asiakkaan kohdalla.

Vaikka asiakaspalvelija ei sanoisikaan sanallisesti mitään epäkohteliasta, hänen poissaoleva olemuksensa saattaa saada seuraavassa asiakkaassa aikaan tunteen, että asiakaspalvelija on tarkoituksella epäkohtelias. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka monet eri tekijät saattavat vaikuttaa ihmisen käytökseen. Sama pätee vanhempien käytökseen raskaan lapsiarjen keskellä. Puolison käytös ei aina johtu meistä henkilökohtaisesti, vaan sen todelliset syyt saattavat olla aivan muualla.

Pahimmalta tuntuu ajatus siitä, ettei tunteillamme ole puolisolle väliä

Jos puolison käytös lapsiarjen väsymyksen keskellä ärsyttää, kannattaa yrittää ajatella tilannetta kokonaisvaltaisesti. On hyvä pyrkiä ymmärtämään syyt siihen, minkä takia puoliso reagoi niinkuin reagoi. Tällöin saattaa ymmärtää, että vaikka puoliso sanoo joskus jotakin epäkohteliasta, kyse ei todennäköisesti ole siitä, ettei hän välitä tunteistamme, vaan hänen reaktionsa voi johtua esimerkiksi uupumuksesta valvomisen seurauksena. Keskinäinen ymmärrys ja myötätunto toista kohtaan saa vanhemmat toimimaan tehokkaammin yhtenä tiiminä sen sijaan, että tuhlataan energiaa riitelyyn.

Toki on selvää, että välillä maltin voi menettää. Olisi kuitenkin tärkeää riidan jälkeen pysähtyä ajattelemaan asiaa “ulkopuolisen silmin” ja rauhallisin mielin. Tällöin on mahdollista nollata tilanne ja hyväksyä, että puolison käytös ei johtunut meistä henkilökohtaisesti, vaan hänen käytöksensä oli seurausta haastavasta elämänvaiheesta. Tämä oivallus usein auttaa hälventämään negatiivisia tunteita puolisoa kohtaan, kun ymmärrämme, ettei toinen tositarkoituksella halunnut olla loukkaava.

Onko lapsiarki vaikuttanut teidän parisuhteeseenne?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *