Ruuhkavuosien aikaan väsymys tulee tutuksi olotilaksi monille vanhemmille. Usein väsymys johtuu arjen kiireistä. Joskus kuitenkin väsymyksen taustalla saattaa olla muitakin tekijöitä. Jos vanhempi kärsii tietämättään raudan puutteesta, saattaa tämä aiheuttaa selittämätöntä väsymystä, jota pahimmillaan voidaan luulla joksikin muuksi vakavaksi sairaudeksi, kuten esimerkiksi masennukseksi. Onkin hyvä tunnistaa raudan puutteen aiheuttaman anemian mahdolliset oireet.
Ruuhkavuodet ja väsymys tuntuvat usein kuuluvan kiinteästi yhteen. Tämä on toki ymmärrettävää. Kun päivät täyttyvät työstä ja muista lapsiperheen usein varsin hektisistä arkikuvioista, iltaisin vanhemmalla saattaa olla sellainen tunne, että kaikki energiapisarat on puristettu ulos. Veto tuntuu olevan totaalisesti poissa eikä ajatus tunnu juoksevan normaalisti.
Medioissa on viime vuosina kirjoitettu paljon raudan puutteen vaikutuksesta henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Ihminen ei monesti välttämättä edes tiedä, että hän kärsi raudan puutteesta. Vasta verikoe saattaa paljastaa tilanteen, kun ihminen hakeutuu lääkäriin esimerkiksi väsymyksen ja uupumuksen takia. Nykyään raudanpuutteesta puhutaan niin paljon, että ihminen osaa usein itsekin pyytää rauta-arvojen tarkistusta, jos tämä ei syystä tai toisesta tule lääkärin mieleen.
Mistä raudanpuuteanemia johtuu?
Anemialla viitataan alhaiseen hemoglobiinitasoon veressä. Anemiaan voi olla monia syitä. Veren punasolut voivat esimerkiksi kärsiä jostakin sairaudesta tai niitä voi olla normaalia vähemmän. Joskus anemia johtuu siitä, että punasoluissa tarvittavia aineita on liian vähän tarjolla.
Raudanpuuteanemia johtuu siitä, että punasolujen hemoglobiinin muodostumiseen tarvittavaa rautaa ei ole riittävästi saatavilla. Tähän syynä on usein verenvuotoon liittyvä suurentunut raudan menetys tai raudan heikko imeytyminen. Esimerkiksi runsaat kuukautiset naisilla saattavat aiheuttaa raudanpuuteanemiaa. Joskus syynä voi olla verenvuoto suolistossa tai mahassa.
Anemia voi oireilla monin tavoin
Jos ihminen kärsii lievästä anemiasta, hän saattaa tuntea olonsa väsyneeksi. Joa aiemmin on jaksanut tehdä tiettyjä asioita ilman ongelmia, kuten esimerkiksi juosta tai kantaa tavaroita, saattaa huomata, että energia ei enää riitäkään samoin kuin aiemmin. Iho voi myös näyttää normaalia kalpeammalta. Jos anemia on päässyt kehittymään pahemmaksi, väsymys yleensä on vielä voimakkaampaa ja sen lisäksi voi olla myös muita oireita, kuten huimausta ja hengenahdistusta.
Jos anemia kehittyy nopeasti ja on vaikea, oireet ovat voimakkaampia kuin hitaammin kehittyvässä ja lievemmässä anemiassa. Raudanpuuteanemia voi aiheuttaa myös kielikipua, kipua niellessä tai kynsien haurastumista. Myös sydän- ja keuhkosairauksien oireet voivat pahentua anemian seurauksena.
Normaalia lapsiarjen kiireiden aiheuttamaa väsymystä ei tule sekoittaa raudanpuutteen aiheuttamaan väsymykseen. Jos epäilee kärsivänsä raudan puutteesta, asia kannattaa käydä tarkistamassa verikokeen avulla.
Lähde: Terveyskirjasto
Teksti: Sonja