Vinkit vanhemmalle – Näin vähennät lapsen nettikiusaamista

woman in black long sleeve shirt using macbook air
Kuva: Annie Spratt

Vanhemman tulisi olla tukipilari, jolle lapsi uskaltaa uskoutua, kun jokin on vialla. Vanhemmat ovat kuitenkin usein viimeisiä, jotka saavat tietää lapseen kohdistuvasta nettikiusaamisesta, koska lapsi arastelee puhua asiasta. Jos vanhempi ei havaitse netissä tapahtuvaa kiusaamista, hänen voi olla vaikeaa suojella lastaan. Näiden käytännön vinkkien avulla vanhemmat voivat ehkäistä lapsensa netissä kohtaamaa kiusaamista.

Netissä tapahtuva kiusaaminen on yleistynyt viime vuosina, kun yhä nuoremmat lapset ovat alkaneet käyttämään erilaisia sosiaalisen median sovelluksia arjessaan. Nuorten suosimilla somealustoilla voi tapahtua esimerkiksi luokkatoverien haukkumista, loukkaamistarkoituksessa otettujen valokuvien ja videoiden jakamista tai ryhmästä ulos sulkemista. Jos esimerkiksi kaikki muut luokassa kuuluvat yhteiseen someryhmään, mutta yksi jätetään ulkopuolelle, on tämä eräs kiusaamisen muoto, vaikka suoranaista haukkumista ei tapahtuisikaan.

Jokaisen vanhemman sydän särkyy ajatuksesta, että omaa lasta kiusataan. Vanhempien on onneksi mahdollista toimillaan pyrkiä ehkäisemään kiusaamista. Tärkeintä on, että vanhempi ylipäätään saa tietoonsa, että kiusaamista tapahtuu. Vain tällöin hän voi puuttua asiaan ja auttaa lastaan.

Näin autat lasta nettikiusaamiseen liittyvissä ongelmissa:

  1. Säilytä lasten käytössä olevaa tietokonetta yhteisessä tilassa, jolloin koneen käyttöä on helpompi valvoa. Älä anna lasten viedä konetta esimerkiksi omiin huoneisiinsa.
  2. Opettele, kuinka erilaiset lasten käyttämät sovellukset ja sivustot toimivat. Tutustu Snapchatiin, Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin. Pyydä lastasi näyttämään sinulle profiilisivunsa.
  3. Keskustele säännöllisesti lapsesi kanssa verkkokäyttäytymiseen liittyvistä asioista. Kerro hänelle, että hän voi aina pyytää aikuiselta apua, jos hän kohtaa verkossa jotakin, joka on sopimatonta, järkyttävää tai vaarallista.
  4. Aseta aikarajat netin käytölle ja selitä, miksi rajat ovat tärkeitä. Keskustele verkkoturvallisuutta ja Internetin käyttöä koskevista säännöistä. Pyydä lastasi osallistumaan yhteisten sääntöjen laatimiseen.
  5. Neuvo lasta olemaan vastaamatta epämiellyttäviin ja kiusaaviin kommentteihin. Älä kuitenkaan poista kiusaavia viestejä. Tulosta sen sijaan kaikki viestit, mukaan lukien kiusaajan sähköpostiosoitteet tai sosiaalisen median kanavat. Tarvitset tätä materiaalia kiusaamisen todistamiseksi, mikäli asia viedään eteenpäin.
  6. Jos lastasi kiusataan, ole tukena ja ymmärtäväinen. Selvitä, kuinka kauan kiusaaminen on jatkunut. Kerro lapsellesi, ettei hän ole syyllinen kiusaamiseen.
  7. Kiusaamisen aiheuttamalla henkisellä kärsimyksellä voi olla lapselle pitkäaikaisia ​​vaikutuksia. Älä vähättele kiusaamista tai kehota lastasi vain kestämään tilannetta, jos lapsesi uskoutuu sinulle kiusaamisestaan.
  8. Keskustele opettajien kanssa asiasta, jotta he voivat tarkkailla koulupäivän aikana lapseesi mahdollisesti kohdistuvaa kiusaamista.
  9. Jos lastasi uhataan fyysisellä väkivallalla tai kiusaaminen jatkuu, ota yhteyttä poliisiin. Kiusaajien toiminnasta kannattaa tehdä rikosilmoitus, jos rikoksen tunnusmerkit täyttyvät.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.